MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Hamile Kadının iddeti

 

1. Ebu's-Senabil

 

18365 (1) Ebu's-Senabil der ki: Subey'a, kocasının vefatından yirmi üç veya yirmi beş gün sonra doğum yaptı. Lohusalığını bitirince de evlenmek istedi. Konu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahsedilince: ''İsterse evlenebilir, zira iddetini bitirmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 17/38 (79) rivayet etti.

 

 

 

18366 (2)- Ebu's-Senabil b. Ba'kek der ki: Subey'a binti'l-Haris, kocasının vefatından yirmi üç veya yirmi beş gün sonra doğum yaptı. Lohusalığını bitirince de evlenmek istedi, ancak bu isteğinden dolayı insanlar tarafından kınandı. Konu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilince: ''İsterse evlenebilir, zira iddetini bitirmiştir'' buyurdu. Affan rivayetinde: ''Beklemesi gereken süre geçmiştir'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1193), İbn Mace (2027) ve Nesai (6/190-1) rivayet ettiler.

 

 

2. Abdullah b. Mes'ud

 

18367 (1) Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Subey'a binti'l-Haris, kocasının vefatından yirmi beş gün sonra doğum yaptı. Bir ara yanına Ebu's-Senabil girdi ve: "Bakıyorum da evliliği düşünüyorsun. Ama iki iddet içinden uzun olanını bitirmedikten sonra evlenemezsin" dedi. Subey'a, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve Ebu's-Senabil'in dediklerini aktardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu's-Senabil yalan söylemiş! Senin de razı alacağın biri istemeye geldiği zaman yanıma gelin'' buyurdu ve (doğum yapmasıyla) iddetinin bittiğini söyledi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/2, 3): "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

18368 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. Ancak burada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sana denk olan biri geldiği zaman yanıma gelip haber ver'' buyurduğu geçer. Bunun isnadında İbn Mes'ud yoktur.

 

[Sahih]

 

 

 

18369 (3)- Ahmed bir önceki hadisin aynısını İbn Utbe kanalıyla mürsel olarak bildiriyor.

 

 

 

3. Misver b. Mahreme

 

18370 (1) Misver b. Mahreme bildiriyor: Subey'a el-Eslemiyye kocasının ölümünden birkaç gün sonra doğum yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona:

IIİddetin bitmiştir, istersen evlenebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, talak 2/1122 (1484), Tirmizi 3/489 (1193), Nesai 6/190 (3506) ve İbn Mace 1/654 (2029) rivayet ettiler.

 

 

 

18371 (2)- Misver b. Mahreme bildiriyor: "Subey'a el-Eslemiyye, kocası vefat ettiğinde hamileydi. Kocasının ölümünün üzerinden çok fazla gün geçmeden de doğum yaptı. Lohusalığını bitirince birileri ona talip oldu. Evlenmek için Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin verince de evlendi."

 

[Sahih]

 

 

 

18372 (3)- Misver b. Mahreme bildiriyor: "Subey'a el-Eslemiyye, kocasının ölümünden birkaç gün sonra doğum yaptı." Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

4. Ümmü Seleme

 

18373 (1) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Seleme bildiriyor: Subey'a binti'l-Haris, kocasının ölümünden yirmi gün veya buna yakın bir süre sonra doğum yaptı. Evlenmek istediğinde Ebu's-Senabil: "İki iddet içinden uzun olanını bitirmedikten sonra evlenemezsin" dedi. Durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredilince: ''İsterse evlenebilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsir 8/653 (4909), Müslim, talak 2/1122 (1485), Tirmizi, talak 3/490 (1194, "hasen sahih"), Nesai, talak 6/192 (3512), Darimi, talak 2/219 (2280) ve Malik, talak 1/590 (86) rivayet ettiler.

 

 

 

18374 (2)- Seleme b. Abdirrahman der ki: Kocasının ölümünden sonra doğumunu yapan kadının evlenip evlenemeyeceği konusunda Ebu Hureyre ile İbn Abbas ihtilafa düştüler. Ebu Hureyre: "Evlenebilir" derken, İbn Abbas: "Ayette belirtilen iki iddetten uzun olanını bekledikten sonra ancak evlenebilir" diyordu. Konuyu danışmak üzere Ümmü Seleme'ye haber gönderdiklerinde şöyle cevap verdi: "Sübey'a, kocasının vefatından on beş gün sonra doğum yaptı. Doğumdan sonra iki adam evlenmek üzere kendisini isteyince gönlü birine kaydı. Diğer taraf, onun diğer talibi kabul etmesinden çekindiği için Sübey'a'ya: "İddetin henüz bitmediği için evlenemezsin" dediler. Sübey'a da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İddetin bitmiştir, dilediğin le evlenebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (365), Darimi (2284), Müslim (4/201), Tirmizi (1194) ve Nesai (6/192) rivayet ettiler.

 

 

 

18375 (3)- Ebu Seleme bildiriyor: İbn Abbas'la birlikte Ebu Hureyre'nin yanındayken bu konuyu (kocasının ölümünden sonra doğumunu yapan kadının evlenip evlenemeyeceği konusu) Ümmü Seleme'ye sormak üzere İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb'i gönderdiler. Ümmü Seleme şu karşılığı verdi: "Subey'a el-Eslemiyye kocasının ölümünden birkaç gün sonra doğum yaptı. Evlenme konusunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğunda da evlenebileceğini söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

18376 (4)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: Abdullah b. Abbas ile Ebu Hureyre'ye kocasının vefatından sonra doğum yapan kadının iddeti ve evlenme durumu sorulunca, İbn Abbas: "İki iddetten uzun olanını bekledikten sonra evlenebilir" dedi. Ebu Hureyre ise: "Doğumu yapmasıyla iddeti biter ve evlenebilir" dedi. Ben de Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Ümmü Seleme'nin yanına girip bunu sordum. Ümmü Seleme şöyle dedi:

Sübey'a el-Eslemiyye kocasının ölümünden on beş gün sonra doğum yaptı. Doğum yaptıktan sonra da biri genç, biri de ihtiyar iki kişi evlenmek üzere kendisini istediler. Sübey'a da genç olana olumlu cevap verdi. Onu alamayacağını anlayan ihtiyar talibi: "İddeti bitmediği için evlenemez" dedi. Sübey'a'nın ailesi orada hazır bulunmadığı için ihtiyar olan kişi onlar geldiklerinde kendisiyle evlenmesi için ikna edebileceklerini düşünmüştü. Bunun üzerine Sübey'a, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip durumu anlattı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İddetin bitmiştir, dilediğin ile evlenebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ümmü't-Tufeyl

 

18377 (1) Ubey b. Ka'b der ki: Hamileyken kocası ölen kadının evlenmesi konusunda Ömer b. el-Hattab benimle tartıştı. Ben: "Doğum yaptıktan sonra evlenebilir" deyince, Ümmü veledim (cariyem) olan Ümmü't- Tufeyl: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Subey'a el-Eslemiyye'ye doğum yaptıktan sonra evlenebileceğini söylemişti" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7807) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, isnadı hasendir. Ancak Büsr b. Said, İbn Ka'b'a yetişmemiştir."

 

 

 

18378 (2)- Ubey b. Ka'b'ın hanımı Ümmü't-Tufeyl bildiriyor: (Kocasının vefatından sonra doğum yapan kadının iddeti ve evlenme durumu konusunda) Ömer b. el-Hattab ile Ubey b. Ka'b'ın tartıştıklarına şahit oldum. Bunun üzerine: "Ömer b. el-Hattab bu konuyu Subey'a el-Eslemiyye'ye neden sormuyor? Zira kendisi hamileyken kocası ölmüş, kocasının ölümünden birkaç gün sonra da doğum yapmıştı. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu evlendirmişti" dedim.

 

[Hasen]

 

 

6. Abdullah b. Amr ve Ubey b. Ka'b

 

18379-z Abdullah b. Amr, Ubey b. Ka'b'dan bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hamile olanların bekleme süresİ İse, doğum yapmalarıyla sona erer"[Talak 4] ayetinde söz konusu olan kadın, üç talakla boşanan kadın mı, yoksa kocası ölen kadın mı?" diye sorduğumda: ''Hem üç talakla boşanan kadını hem de kocası ölen kadındır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari:, tefsır 8/653 (4909) ve Darakutni, nikah (3/302) rivayet ettiler.

 

 

7. Subey'a el-Eslemiyye

 

18380 (1) Ubeydullah b. Abdillah der ki: Mervan b. Abdillah b. Utbe, Subey'a binti'l-Haris'e haber gönderip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda kendisine verdiği fetvayı sordu. Subey'a şu cevabı verdi: "Bedir savaşına katılanlardan biri olan Sa'd b. Havle ile evliydim. Veda haccında ben hamile iken kocam vefat etti. Vefatı üzerinden dört ay on gün geçmeden de doğum yaptım. Lohusalığımı bitirdikten sonra Ebu's-Senabil b. Ba'kek ile karşılaştım. Gözlerime sürme çektiğimi görünce: "Bu tür şeylerden uzak dur! Sanırım evlenmeyi düşünüyorsun. Ancak evlenebilmen için kocanın vefatının üzerinden dört ay on günün geçmesi lazını" dedi. Bunun üzerine Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve Ebu's-Senabil'in söylediklerini aktardım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Doğum yaparak iddetini bitirdim buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (11722), Müslim (4/200), Ebu Davud (2306) ve Nesai (6/196) rivayet ettiler.

 

 

 

18381 (2)- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe der ki: Abdullah b. Utbe, Abdullah b. el-Erkam'a bir mektup yazarak Subey'a binti'l-Haris'in yanına gitmesini ve iddet konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine nasıl bir fetva verdiğini sorup öğrenmesini söyledi. Abdullah b. el-Erkam da gönderdiği cevapta Sübey'a'dan naklen şöyle yazdı: "Sa'd b. Havle ile evliydim ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını zikreder.

 

[Sahih]

 

 

 

18382 (3)- Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe, babasından bildiriyor: "Abdullah b. el-Erkam'a bir mektup yazdım ve Subey'a el-Eslemiyye'nin yanına gitmesini, iddet konusunda başından geçen hadiseyi sarmasını istedim. .. " Sonrasında ravi bir önceki hadisirı aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

18383 (4)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: Subey'a binti Ebi Berze el-Eslemiyye'nirı yanına girdim ve bu konuda başından geçenleri sordum. Subey'a şöyle anlattı: Sa'd b. Havle ile evliydim. Vefatından sonra henüz iki ay geçmemişken de doğum yaptım. Abduddar oğullarının kardeşlerinden biri olan Ebu's-Senabil b. Ba'kek bana talip oldu. Onunla evlilik hazırlığını yaparken kocamın akrabaları yanıma geldiler ve: "Vallahi kocanın vefatının üzerinden dört ay on gün geçmeden evlenemezsirı!" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bu durumu anlattığımda: ''(Doğum yaparak) iddetin bitmiştir, evlenebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ