MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Kişinin Bilerek Kendini Babasından Başkasına Nispet Etmesi

 

1. Ebu Osman

 

18344 (1) Ebu Osman der ki: (Ebu Bekre'nin kardeşi) Ziyad kendini başka bir babaya nisbet ettiği zaman Ebu Bekre'yle karşılaştıill. Ona: "Ne yaptınız öyle? Sa'd b. Ebi Vakkas'ın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanken, babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurduğunu şu kulaklarımla işittim." Ebu Bekre: "Ben de bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 1/87 (3731), Müslim, rada' 2/1081 (1459), Ebu Davud, talak 2/280 (2267) ve Tirmizi, vela 4/440 (2129, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

18345 (2)- Asım el-Ahvel der ki: Allah yolunda ilk oku atan Sa'd ile bir toplulukla birlikte Taif surlarından aşıp Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen Ebu Bekre'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18346 (3)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: (Sa'd) İbn Malik'ten işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18347 (4)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Sa'd'ın şöyle dediğini işittim: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurduğunu şu kulaklarımla işittim ve şu kalbimin içinde tuttum." Ebu Bekre ile karşılaştığımda bu hadisi aktardım. Ebu Bekre: "Ben de bu hadisi Muhammed'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu kulaklarımla işittim ve kalbimin içinde tuttum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18348 (5)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Sa'd'ın şöyle dediğini işittim: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurduğunu şu kulaklanmla işittim ve şu kalbimin içinde tuttum." Ebu Bekre ile karşılaştığımda bu hadisi aktardım. Ebu Bekre: "Ben de bu hadisi Muhammed'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu kulaklanmla işittim ve kalbimin içinde tuttum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18349 (6)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Sa'd'ın şöyle dediğini işittim: "(Muhammed'in): ''Babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurduğunu şu kulaklanmla işittim ve şu kalbimin içinde tuttum." Ebu Bekre ile karşılaştığımda bu hadisi aktardım. Ebu Bekre: "Ben de bu sözü Muhammed'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu kulaklarımla işittim ve kalbimin içinde tuttum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, feraiz (12/54), Müslim, ıman 1/80 (63), Ebu Davud 4/333 (5115) ve İbn Mace 2/870 (2610) rivayet ettiler.

 

 

 

18350 (7)- Ebu Osman der ki: (Ebu Bekre'nin kardeşi) Ziyad kendini başka bir babaya nisbet ettiği zaman Ebu Bekre'yle karşılaştım. Ona: "Ne yaptınız öyle? Sa'd b. Ebi Vakkas'ın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanken, babası olmadığını bildiği halde başka birinin kendi babası olduğunu iddia eden kişiye cennet haram olur'' buyurduğunu şu kulaklarımla işittim." Ebu Bekre: "Ben de bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

18351 (1) Mücahid der ki: Filan kişi Cunade b. Ebi Umeyye olarak anılmak isteyince Abdullah b. Amr şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendini babasından başkasına nispet eden kişi, cennetin kokusunu dahi alamaz. Cennetin kokusu da yetmiş yıl öteden veya yetmiş yıllık bir yol mesafesinden duyulabilir'' buyurdu. Ayrıca: ''Bilerek benim adına yalan söyleyen kişi cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (261) rivayet etti.

 

 

 

18352 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kendini babasından başkasına nispet eden kişi cennetin kokusunu dahi alamaz. Cennetin kokusu da yetmiş yıllık bir yol mesafesinden duyulabilir. ''

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

18353 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti, kendini babasından başka bir babaya nispet eden kişi ile (kendisini azat eden) efendilerinden başkalarını efendi edinen kölenin üzerine olsun.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2609), Ebu Ya'la (2540) ve İbn Hibban (417) rivayet ettiler.

 

 

 

18354 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın meleklerin ve tüm insanların laneti, kıyamet gününe dek kendini babasından başka bir babaya nispet eden kişi ile kendisini azat eden efendilerinden başkalarını efendi edinen kölenin üzerine olsun. Allah böylesi kişilerin farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmez. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2864) rivayet etti.

13932 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Zer

 

18355- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim babası olmadığını bildiği halde birinin, babası olduğunu iddia ederse küfre girmiş olur. Kim de kendisinin olmayan bir şeyin kendisine ait olduğunu iddia ederse bizden değildir ve cehennemdeki yerine de hazırlansın. Kim birinin kafir olduğunu iddia ederse veya ona ''Allah'ın düşmanı'' derse, eğer o kişi dediği gibi değilse bu sözü ona geri döner.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3508, 6045), Müslim (129) ve İbn Mace (2319) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

18356- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Babalarınızdan yüz çevir(ip kendinizi başka babalara nispet et)meyin. Bu şekilde babasından yüz çevirenler küfre girmiş olur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, teraiz (8/194) ve Müslim, iman 1/80 (62) rivayet ettiler.

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

18357 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri: "Filan kişi benim oğlumdur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İslam'da zinadan olma çocuğu sahiplenme yokturif buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

18358 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Değersiz de olsa kişinin kendi nesebinden uzak olduğunu söylemesi veya kendisiyle bilinmeyen başka bir nesebe kendini nispet etmesi küfürdendir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/87) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/97): "Ahmed ve Taberani, M. es-Sağır ile M. el-Evsat'ta rivayet ettiler" demiştir..

 

 

SONRAKİ