MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Eşler Arasında Gün Taksimi ile ilgili Hususlar

 

1. Ümmü Seleme

 

18151 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle evlendiği zaman yanımda üç gün kaldı, sonra bana şöyle buyurdu: ''Benim gözümde değerinde herhangi bir azalma yok. İstersen senin yanında kaldığım bu üç günü yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımda da yedi gün kalırım. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, rada' 2/1083 (1460), Ebu Davud, nikah 2/240 (2122), İbn Mace, nikah 1/617 (917), Darimi, nikah 2/194 (2210) ve Malik, nikah 20/529 (14) rivayet ettiler.

 

 

 

18152 (2)- İbn Ömer b. Ebi Seleme, babasından bildiriyor: Ümmü Seleme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisiyle nikah kıymak istediğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Burada akrabalarımdan hiç kimse bulunmuyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Akrabalarından burada olan veya olmayan hiç kimse bu evliliğe karşı deği'' buyurdu. Bunun üzerine Ümmü Seleme: "Ey Ömer! Kalk ve beni Resulullah ile evlendir" dedi. Ömer de onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile evlendirdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çeyiz olarak sana diğer eşlerimden daha az verecek değilim. Sana iki el değirmeni, bir su testisi ve içi hurma lifinden olan deri bir yastık vereceğim'' buyurdu.

Evlendikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman gerdek için yanına gelse Ümmü Seleme kızı Zeyneb'i kucağına alırdı. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyneb'i görünce çekip giderdi. Ümmü Seleme'nin süt kardeşi olan Ammar b. Yasir bunu duyunca yanına geldi ve: "Kendisiyle Resulullah'a eziyet verdiğin o yok olasıca kötü kız nerede!" diye çıkıştı. Sonra küçük kızı alıp gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip Ümmü Seleme ile gerdeğe girdi. Bir ara evin içinde göz gezdirdi ve: ''Zeyneb nerede?'' diye sordu. Ümmü Seleme: "Ammar gelip onu götürdü" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Seleme'nin yanında (üç gün) kaldıktan sonra: "İstersen yanında kaldığım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımla da yedi gün kalırım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/81) rivayet etti.

 

 

 

18153 (3)- Ebu Bekr b. Abdirrahman bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Ümmü Seleme Medine'ye geldiğinde Ebu Umeyye b. el-Muğıre'nin kızı olduğunu söyledi, ancak Medineliler buna inanmadı ve: "Şu yabancılar ne kadar da yalancı oluyod" dediler. Bir zaman sonra hac için gitmek istediklerinde ona: "Ailene bir şeyler yazacak mısın?" dediler. Ümınü Seleme de bir şeyler yazıp onlarla gönderdi. Hacılar geri Medine'ye döndüklerinde doğru söylemiş olduğunu söylediler ve yanlarında değeri daha çok arttı.

Ümmü Seleme (Ebu Seleme'den olan) Zeyneb'i doğurduğunda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip eş olarak onu istedi. Ümmü Seleme: "Benim yaşımdakiler artık evlenmiyorlar, çocuk yapacak durumum da kalmadı. üstelik kıskanç ve çocukları olan biriyim" dediğinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaşça ben senden büyüğüm. Kıskançlığın varsa, Allah bu kıskançlığını giderir. Çocukları olan bir kadınım demene gelince, sorumlulukları Allah'a ve Resulüne aittil'" karşılığını verdi.

Sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi. Ancak gerdek için yanına gelince: "Zeyneb nerede?" diye sorar, yanında olduğunu görünce de çekip giderdi. Sonunda Ammar b. Yasir geldi ve: "Bu kız Resulullah'ın yanına gelmesine engel oluyor" diyerek Zeyneb'i aldı. Zeyneb de henüz annesinden süt emen bir bebekti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine gelip:

"Zeyneb nerede?" diye sordu. Ümmü Seleme'nin yanında bulunan kızkardeşi:

"Ammar b. Yasir onu aldı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman bu gece buraya gelirim'' buyurdu. Bunun üzerine ünunü Seleme testide bulunan birazcık arpayı çıkardı, biraz da yağ katıp yemek yaptı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gece ünunü Seleme'nin yanında kaldı. Sabah olunca da ona: "Yanımdaki değerin değişmiş değil. İstersen yanında kalacağım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımla da yedi gün kalırım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2216), Müslim (4/172-3), Ebu Davud (2122) ve İbn Mace (1917) rivayet ettiler.

 

 

 

18154 (4)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Ümmü Seleme'den bildiriyor .. , Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır. Ancak rivayetinde: Ümmü Seleme'nin: " ... Bunun üzerine deri olan yaygıyı serdim ve biraz arpa çıkardım" dediğini zikreder.

 

 

 

18155 (5)- Abdulazız b. binti Ümmü Seleme bildiriyor: Ebu Seleme vefat ettikten sonra Ümmü Seleme'nin iddeti bittiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlenmek istedi. Ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! üç özelliğim var. Birincisi yaşlı bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben senden daha yaşlıyım'' karşılığını verdi. Ümmü Seleme: "İkincisi, ben kıskanç bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kıskançlığını gidermesi için Allah'a dua edeceğim'' karşılığını verdi. Ümmü Seleme: "üçüncüsü, çocukları olan bir kadınım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sorumlulukları Allah'a ve Resulüne aittir'' karşılığını verdi.

Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi. Ancak gerdek için yanına gelince bebeğini (Zeyneb'i) emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Başka bir zaman geldiğinde yine bebeğini emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Ammar b. Yasir bundan haberdar olunca Ümmü Seleme'ye geldi ve: "Resulullah ile ihtiyacı arasına girdin! çocuğu bana ver!" dedi. Ammar bebeği alıp ona bir süt aNNe buldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha yanına gelince: ''Zeyneb nerede?'' diye sordu. Ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! Onu Ammar aldı" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla gerdeğe girdi. Yatsıya kadar yanında kaldı. Sonra ona: "Yanımdaki değerin değişmiş değiL. İstersen yanında kalacağım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımla da yedi gün kalırım. Dilersen sana da diğerleri gibi gün tayin edeyim'' buyurunca, Ümmü Seleme:

"Hayır, bana da gün tayin et" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

18156 (6)- Abdulazız b. binti Ümmü Seleme bildiriyor: Ebu Seleme vefat ettikten sonra Ümmü Seleme'nin iddeti bittiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlenmek istedi. Ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! üç özelliğim var. Birincisi yaşlı bir kadınım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben senden daha yaşlıyım'' karşılığını verdi. Ümmü Seleme:

"İkincisi, ben kıskanç bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kıskançlığını gidermesi için Aaah'a dua edeceğim'' karşılığını verdi. Ümmü Seleme: "üçüncüsü, çocukları olan bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sorumlulukları Allah'a ve Resulüne aittir'' karşılığını verdi.

Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi. Ancak gerdek için yanına gelince bebeğini (Zeyneb'i) emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Başka bir zaman geldiğinde yine bebeğini emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Ammar b. Yasir bundan haberdar olunca Ümmü Seleme'ye geldi ve:

"Resulullah ile ihtiyacı arasına girdin! çocuğu bana ver!" dedi. Ammar bebeği alıp ona bir sütanne buldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha yanına gelince: ''Zeyneb nerede?'' diye sordu. Ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! Onu Ammar aldı" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla gerdeğe girdi. Yatsıya kadar yanında kaldı. Sonra ona: "Yanımdaki değerin değişmiş değil. İstersen yanında kalacağım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımla da yedi gün kalırım. Dilersen sana da diğerleri gibi gün tayin edeyim'' buyurunca, Ümmü Seleme:

"Hayır, bana da gün tayin et" dedi.

 

[Sahih]

 

26234 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18157 (7)- Ümmü Seleme bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İstersen yanında kalacağım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer hanımlarımla da yedi gün kalırım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

18158- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi (diğer eşlerinin üzerine) bakire bir kızla evlendiği zaman yanında üç gün kalır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/323) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti. İsnadında tedlis yapan Haccac b. Ertaat vardır. Diğer ravileri de güvenilirdir" demiştir.

 

 

3. Enes b. Malik

 

18159- Enes b. Malik. der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye ile evlendiği zaman yanında üç gün kaldı. Safıyye de dul biriydi.,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 10/101 (5213), Müslim, rida' 2/1083 (1460), Ebu Davud, nikah 2/240 (2124) ve Tirmizi, nikah 3/436 (1139, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ