MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Fazla ibadetle Eşin Haklarını Çiğnemek

 

1. Hz. Aişe

 

18128 (1) Hz. Aişe der ki: Osman b. Maz'un'un hanımı önceleri kına yakıp kokular sürünürdü, sonra ise bunları bıraktı. Bir ara yanıma girince: "Kocan burda mı, yoksa gurbette mi?" diye sordum. Kadın: "Burada, ama yok gibi" karşılığını verdi. Ona: "Neyin var?" diye sorduğumda: "Osman dünyadan da, kadınlardan da yüz çevirmiş" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiği zaman bunu anlattım. Bunun üzerine Osman'ı çağırdı ve: ''Ey Osman! Bizim iman ettiğimize sen de iman ediyorsun değil mi?'' diye sordu. Osman: "Tabi ki ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bizi örnek arı buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/48 (1369), Abdurrezzak 6/167 (10375) ve Taberani, M. el-Kebir'de 9/25 (8319) rivayet ettiler.

Heysemi (4/301): "Ahmed ravileri güvenilir olan isnadlarla rivayet etti" demiştir. 20550 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18129 (2)- Ebu Fahite, Aişe'den bir öncekinin aynısını şu farkla rivayet eder: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Osman'a: ''Bizim iman ettiğimize sen de iman ediyorsun değil mi?'' diye sordu. Osman: "Tabi ki ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bu konuda bizim yaptığımız gibi yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18130 (3)- Urve anlatıyor: Osman b. Maz'un'un hanımı (sanırım adı) Havle binti Hakim, Aişe'nin yanına girdi. Aişe onun kötü göründüğünü farkedince: "Neyin var?" diye sordu. Kadın: "Kocam gecelerini ibadetle, gündüzlerini ise oruçla geçiriyor" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'nin yanına girince kadının durumunu anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman'la karşılaşınca ona: ''Ey Osman! Ruhbanlık bize emredilmiş değildir! (Bu konuda) ben senin için örnek değil miyim? Vallahi içinizde Allah'tan en çok korkanınız ve onun buyruklarına en çok riayet edeniniz benim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2/48 (1369), Darlıni, nikah 2/179 (2169) ve İbn Hibban, nikah (s. 313, no. 1288) rivayet ettiler.

 

 

 

18131 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Osman b. Maz'ün'un Süleym kabilesinden olan karısı Huveyle binti Hakim b. ümeyye b. Harise b. el-Avkas yanıma girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun kötü göründüğünü görünce bana: ''Ey Aişe! Huveyle neden kötü görünüyor?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunun kocası sanki karısı yok gibi gecelerini ibadetle, gündüzlerini de oruçla geçiriyar. Kadın da böyle kendini bıraktı" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Maz'ün'u çağırttı. Gelince: ''Ey Osman! Benim sünnetimden yüz mü çeviriyorsun?'' diye sordu. Osman: "Vallahi hayır ey Allah'ın Resulü! Aksine ben senin sünnetinin peşindeyim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben geceleri uyku da uyurumı namaz da kılarım. Gündüzleri bazen oruç tutarı bazen de tutmam. Kadınlarla da evlenirim. Ey Osman! Allah'tan kork! Çünkü eşinin de senin üzerinde hakları var. Aynı şekilde misafirinin senin üzerinde hakları vardır. Nefsinin de senin üzerinde hakları vardır. Bundan dolayı bazen oruçlu!; bazen tutma. Geceleri de namaz kıl, ama uyku da uyu.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ