MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Kocanın Karısına Muamelesi ile ilgili Hususlar

 

1. Muaviye b. Hayde

 

18115 (1) Ebu Kaza'a ile Ata, Kuşeyr oğullarından bir adamdan, o da babasından bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Karımın üzerimdeki hakkı nedir?" diye sorduğumda: 'Tediğin zaman ona da yedirmenı giyindiğin zaman onu giydirmendir. Vuracağın zaman yüzüne vurmaman ve evin dışında onu terk etmemendir"buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2142-4), İbn Mace (1850) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9106, 9115, 9126, 9136) rivayet ettiler.

 

 

 

18116 (2)- Behz b. Hakim, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Kadınlarımızın nerelerine yaklaşalım ve nerelerinden uzak duralım?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onlar sizin tarlanızdır. Tarlanıza dilediğiniz yerden girin. Ancak yüzlerine vurmayın, onlara çirkin şeyler söylemeyin. Ev dışında onları terketmeyin. Yediğiniz zaman onlara da yedirin, giysi alacağınız zaman onlara da giysi alın. Haram bölgeler hariç birbirinize teslim olurken bunları neden yapmayasınız?''

 

[Hasen]

 

 

 

18117 (3)- Behz b. Hakim b. Muaviye b. Hayde el-Kuşeyri, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Kadınlarımızın nerelerine yaklaşalım ve nerelerinden uzak duralım?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onlar sizin tarlanızdır. Tarlanıza dilediğiniz yerden girin. Ancak yüzlerine vurmayın, onlara çirkin şeyler söylemeyin. Yediğiniz zaman onlara da yedirin, giysi alacağınız zaman onlara da giysi alın. Ev dışında onları terketmeyin. Haram bölgeler hariç birbirinize teslim olurken bunları neden yapmayasınız?''

 

[Hasen]

 

 

 

18118 (4)- Hakim b. Muaviye, babasından bildiriyor: Adamın biri Nebi'e kadının, kocası üzerindeki haklarını sorunca: ''Yediğin zaman ona da yedirmenı giyindiğin zaman onu giydirmendir. Vuracağın zaman yüzüne vurmamanı ona çirkin sözler söylememen ve evin dışında onu terk etmemendir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18119 (5)- Hakım b. Muaviye el-Behzı, babasından bildiriyor: " ... Daha sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımlarımızın üzerimizdeki hakları nedir?" diye sorduğumda: "Yediğin zaman ona da yedirmenı giyindiğin zaman onu giydirmendir. Vuracağın zaman yüzüne vurmamanı ona çirkin sözler söylememen ve evin dışında onu terk etmemendir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Zem'a

 

18120 (1) Abdullah b. Zem'a der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kadınlar konusunda öğütlerde bulunduktan sonra: "kişi, günün veya gecenin sonunda belki de onunla birlikte yatacak olmasına rağmen karısını neden döver ki?" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

18121 (2)- Abdullah b. Zem'a der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En azgınları İlerİ atılmıştı"[Şems 12] ayetini açıklarken: "Toplumun içinde İbn Zem'a gibi katı, kuvvetli ve arkası güçlü bir adam deveyi boğazlamak için ileri atılmıştı'' buyurdu. Daha sonra osumktan dolayı gülme konusundan sözetti ve: ''Kişi kendi yaptığı bir şeye neden güler ki?" buyurdu. Yine: ''kişi, günün sonunda belki de onunla birlikte yatacak olmasına rağmen karısını kölesi gibi neden döver ki?" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsır 8/705 (4942), Müslim 4/2191 (2855) ve Tirmizi, tefsır 5/440 (3343) rivayet ettiler.

 

 

 

18122 (3)- Abdullah b. Zem'a der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbede Hz. Salih'in devesi ile bu deveyi boğazlayanı zikretti. Sonra: "En azgınları ileri atılmıştı''[Şems 12] ayetini okudu ve: ''Toplumun içinde İbn Zem'a gibi katı, kuvvetli ve arkası güçlü bir adam deveyi boğazlamak için ileri atılmıştı'' buyurdu. Sonra kadınlar konusunda erkeklere öğütlerde bulundu ve: ''kişi, günün sonunda belki de onunla birlikte yatacak olmasına rağmen karısını kölesi gibi neden döver ki?" buyurdu. Daha sonra osumktan dolayı gülme konusunu zikretti ve: ''Kişi kendi yaptığı bir şeye neden güler ki?" buyurdu.

 

[Sahih]

 

24016 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18123 (4)- Abdullah b. Zem'a der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlar konusunda erkeklere öğütlerde bulundu ve: ''kişi, günün sonunda belki de onunla birlikte yatacak olmasına rağmen karısını kölesi gibi neden döver ki?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Lakit

 

18124 (1) Asım b. Lakit b. Sabira, Muntefik oğullarının elçisi olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelen babasından -Abdurrezzak "İbnu'lMuntefik'ten" demiştir- bildiriyor: " ... Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Sana namazı soracaktım" dediğimde: ''Abdestte uzuvlarını güzelce yıka. Parmaklarını aralayıp aralarını da yıka. Oruçlu değilsen burnunu bol su ile temizle'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir hanımım var" dedim ve ne kadar uzun bir dili olduğunu, çirkin laflar ettiğini söyledim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'nu boşa!'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ama uzun zamandır yanımda ve ondan çocuklarım da var" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman ona bu tür çirkin şeylerden uzak durmasını söyle. Şayet hanımında bir hayır varsa söylediklerini yerine getirecektir. Ancak cariyeni dövdüğün gibi karını dövmeye kalkma!'' buyurdu.

 

1709 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18125 (2)- Asım b. Lakit b. Sabira, Muntefik oğullarının elçisi olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelen babasından bildiriyor: ... Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Benim bir hanımım var" dedim ve uzun dili ile verdiği eziyetlerden bahsettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu boşa!'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ama uzun zamandır yanımda ve ondan çocuklarım da var" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman yanında tut ve ona bu tür çirkin şeylerden uzak durmasını söyle. Şayet hanımında bir hayır varsa söylediklerini yerine getirecektir. Ancak cariyeni dövdüğün gibi karını dövmeye kalkma!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/35 (142) rivayet etti.

1737 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

18126- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Mümin erkek kötü bir buyundan dolayı mümin karısına öfke duymasın. Zira bir huyunu beğenmiyorsa da beğendiği başka huyları vardır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3639-40) ve Ebu Ya'la (6418-19) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ