MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

65- Kadına Dübüründen Yaklaşmanın (=Anal ilişkinin) Yasaklanması

 

1. Ebu Hureyre

 

18064 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadına dübüründen yaklaşan kişi lanetlenmiştir" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/249 (2162) rivayet etti.

 

 

 

18065 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadına dübüründen yaklaşan kişi lanetlenmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18066 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, karısına dübüründen yaklaşan kişiye nazar etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2162), İbn Mace (1923) ve Darimi (1/260) rivayet ettiler.

 

 

 

18067 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, karısına dübüründen yaklaşan kişiye nazar etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

18068 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin karısına dübüründen yaklaşması konusunda: ''Bu yapılan küçük livatadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8947-8) rivayet etti.

 

 

 

18069 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin karısına dübüründen yaklaşması konusunda: ''Bu yapılan küçük livatadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Katade der ki: Ukbe b. Vessac'ın Ebu'd-Derda'dan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi bir şeyi kafirden başkası yapar mı ki?'' buyurmuştur. [Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (7/199) rivayet etti.

 

 

 

18070 (3)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin karısına dübüründen yaklaşması konusunda: ''Bu yapılan küçük livatadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/298) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed, Bezzar ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet ettiler. Ahmed'in ve Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

18071- Hz. Ali der ki: Bedevinin biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen çöldeyken bizden koku çıkıyor (yelleniyoruz)" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hakkı söylemekyen haya etmez. Sizden böylesi bir koku geldiği zaman abdestinizi tazeleyin. Kadınlarınıza da arkalarından (veya dübürlerinden) yaklaşmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa bir metinle Tirmizi (2/205) rivayet etti.

 

 

4. Huzeyme b. Sabit

 

18072 (1) Huzeyme b. Sabit bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeğin karısına dübüründen yaklaşmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8946) rivayet etti .

 

 

 

18073 (2)- Huzeyme b. Sabit el-Absi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hakkı söylemekten ha ya etmez. Kadınlarınıza arkalarından yaklaşmayın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8940-2) rivayet etti.

 

 

 

18074 (3)- Ahmed başka bir kanalla Huzeyme b. Sabit'ten bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Hasen]

 

 

 

18075 (4)- Umare b. Huzeyme'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hakkı söylemekten haya etmez. Kadınlarınıza arkalarından yaklaşmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydi (436) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8933) rivayet ettiler.

 

 

 

18076 (5)- Ashabdan Huzeyme b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hakkı söylemekten haya etmez. Kadınlarınıza dübürlerinden yaklaşmayın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

18077 (6)- Huzeyme b. Sabit el-Hatmi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Allah hakkı söylemekten haya etmez'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Kadınlarınıza arkalarından yaklaşmayın.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ