MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

44- Kafir Olan Karı Kocadan Birinin Müslüman Olması

 

1. İbn Abbas

 

17933 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Zeyneb'i iki yıl sonra kocası Ebu'l-As'a ilk nikahı ile mehirsiz olarak geri döndürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2245), İbn Mace (2009) ve Tirmizi (1143-4) rivayet ettiler.

 

 

 

17934 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocasından altı yıl önce müslüman olan kızı Zeyneb'i, Ebu'l-As b. er-Rabi'ye ilk nikahı ile şahitsiz ve mehirsiz olarak geri döndürdü.

 

[Sahih]

 

 

 

17935 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Ze-yneb'i, kocası Ebu'l-As'a ilk nikahı ile mehirsiz olarak geri döndürdü.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

17936 (1) Amr b. Şu'ayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Zeyneb'i, kocası Ebu'l-As'a yeni mehir ve yeni nikahla geri döndürdü."

Abdullah der ki: Babam Haccac'ın bu hadisinin zayıf olduğunu veya Haccac'ın bunu Amr b. Şu'ayb'dan işitmediğini, bunu Muhammed b. Ubeydillah el-Arzemi'den işittiğini, bu hadisin muteber olmadığını ve sahih hadisin onu ilk nikah ile geri döndürdüğü hadis olduğunu söyledi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/195), İbn Mace (2/317), Beyhaki, es-Sünen el-Kübra (7/188), İbn Sa'd, Tabakat (8/21) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ