MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

41- Kısır Kadınla Evlenmek

 

1. Meymune binti Kerdem

 

17926 (1) Meymune binti Kerdem der ki: Mekke'de ben babamla beraberken Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde gördüm. Elinde de mektep hocaları gibi küçük bir sopa vardı. Bir bedevinin ve halkın: "Tabtabiyye! (sopa)" dediklerini duydum. Babam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaşıp ayağını tuttu, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama engelolmadı. Ayağının işaret parmağının, diğer parmaklarından daha uzun olduğunu unutmadım. Babam ona: "İsran ordusuna katıldım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o orduyu hatırladı. (Babam şöyle devam etti:

"O savaşta) Tarık b. Murakka': "Kim mükafatı karşılığında bana mızrağını verir?" deyince, ben: "Mükafatı nedir?" diye sordum. Tarık: "Doğacak ilk kızımı onunla evlendiririm" cevabını verince, ben mızrağımı ona verdim. Sonunda onun bir kızının dünyaya geldiğini ve (hem de) ihtiyarlamış olduğunu öğrendim. Sonra kendisine gelip: "Hanımımı (kızını) bana hazırla" dedim. Tarık: "Vallahi! (O mızraktan) başka mehir vermedikçe olmaz" karşılığını verince, ben, başka mehir vermemeye yemin ettim." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama: ''O bugün hangi kadınların yaşıtıdır?" diye sorunca, babam: "Saçları ağarmaya başladı" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bırak, ondan sana hayır yoktur'' buyurdu. (Kerdem) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözü beni korkuttu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e baktım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu terk etmekle sen de günahkar olmazsın, arkadaşın (kızın babası) da günahkar olmaz'' buyurdu. Babam orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Buvana denilen yerde (Mekke'nin alt taraflarında bir yer) bir miktar bildiğim kadarıyla "elli" dedi- koyun kesmeyi adamıştım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Orada putlardan herhangi biri var mı?'' diye sordu. Babam: "Hayır" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah için yaptığın adağı yerine getir'' buyurdu. Babam bu koyunları toplayıp boğazlamaya başlayınca, bir koyun kaçtı. Bunun üzerine babam o koyunu bulup boğazlayıncaya kadar: "Allahım! Adağımı tam kabul et" diyerek aradı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikah 2/233 (2003,2004), iman 3/238 (3314, 3315) ve Taberani, M. el-Kebir 25/40 (73- 75) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ