MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Mut'a Nikahının Ruhsatı ve Sonradan Yasaklanması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

17885 (1) Ata der ki: Cabir b. Abdullah umreden geldiği zaman evine gittik. Bizimle gidenler ona bazı konuları sordular. Sonra ona mut'a nikahını sordular. Bunun üzerine o: "Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında mut'a yaptık. Ebu Bekr ve Ömer'in hilafetlerinde de mut'a yaptık. Hatta Ömer'in hilafetinin son zamanlarına kadar mut'a nikahı yaptık" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3396) rivayet etti.

 

 

 

17886 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında, Ebu Bekr ve Ömer'in hilafetinde mut'a nikahı yapardık. Ömer hilafetinin son zamanlarında bize kadınlarla mut'a yapmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

2. Seleme b. el-Ekva'

 

17887 (1) Cabir b. Abdullah ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından birisi olan Seleme b. el-Ekva' der ki: Çıktığımız bir savaşta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elçisi geldi ve: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mut'a yapın!'' buyuruyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (511 7-8) ve Müslim (1405) rivayet ettiler.

 

 

 

17888 (2)- Cahir b. Abdullah ve Seleme b. el-Ekva' şöyle dediler: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi çıkıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), mut'a nikahı için sizlere izin verdi" diye seslendi.

 

[Sahih]

 

 

 

17889 (3)- Seleme b. el-Ek va: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Evtas yılında bize mut'a nikahı için üç gece ruhsat verdi ve sonra bizi ondan men etti" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

17890 (1) Kays bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd) şöyle dedi: Biz genç iken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?" diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı. Daha sonra bir giysi karşılığında bir süreliğine kadınlarla evlenmemize ruhsat verdi." Sonra İbn Mes'ud: "Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı tertemiz şeyleri kendinize haram kılmayın"[Maide 87] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4615,5071,5075), Müslim (3391-3) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11085) rivayet ettiler.

17601 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

17891 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir giysi karşılığında mut'a nikahı yapardık."

 

[Hasen]

 

Heysemi (7383) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

37- Mut'a Nikahının Neshedilip Yasaklanması

 

1. Hz. Ali

 

17892 (1) Hasan b. Muhammed ve Abdullah b. Muhammed babalarından bildiriyor: Hz. Ali, İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber gazvesi sırasında mut'a nikahım ve evcil eşeklerin etinin yenmesini yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1560), Buhari (4216,5115,5523,6961), Müslim (3414, 5045), İbn Mace (1961), Tirmizi (1121, 1794) ve Nesai (6/125) rivayet ettiler.

 

 

 

17893 (2)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber gününde mut'a nikahım ve evcil eşeklerin etinin yenmesini yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17894 (3)- Hasan b. Muhammed b. Ali ve Abdullah b. Muhammed b. Ali babaları Muhammed b. Ali'den bildiriyor: Ali b. Ebi Talib, İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber gününde onu (muta nikahım) ve evcil eşeklerin etinin yenmesini yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Sebre b. Ma'bed

 

17895 (1) Sebre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (Mekke'nin) fethi gününde kadınlarla mut'a nikahı yapmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1406) rivayet etti.

 

 

 

17896 (2)- Zühri der ki: Ömer b. Abdilaziz'in yanında aramızda kadınlarla mut'a evliliğini müzakere ettik. Bunun üzerine Rabi b. Sebre der ki: Babamın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Veda Haccında mut'a nikahını yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

17897 (3)- Sebre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlarla mut'a nikahı yapmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17898 (4)- Rabi' b. Sebre el-Cuheni, babasından bildiriyor: Fetih yılında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktık. Orada (Mekke'de) on beşgün kaldık. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kadınlarla mut'a nikahı yapma hususunda izin verdi. Ben ve amcam oğlu Mekke'nin alt tarafına veya: "üst tarafına"- doğru gittik. Amir b. Sa'sa' oğullarından olan genç bir kızla karşılaştık. Endamlı ve uzun boylu bir kızdı. Ben biraz bodur (çirkin) sayılırdım. Ama üzerimde yeni çizgili bir hırka bulunmaktaydı. Amcam oğlunun üzerinde ise eski bir hırka vardı. Ona: "Bizden birinin seninle mut'a nikahı yapmasını ister misin?" dediğimizde: "Böyle bir şey uygun olur mu?" karşılığını verdi. Biz de: "Evet olur" dediğimizde, kız amcam oğluna bakmaya başladı. Bunun üzerine ona: "üzerimdeki çizgili hırka yenidir. Amcam oğlunun hırkası ise eskidir" dediğimde: "Amcan oğlunun hırkasında da bir sorun yoktur (çokta kötü değildir)" dedi. Bunun üzerine onunla mut'a nikahı yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını haram kılıncaya kadar Mekke'den çıkmadık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1406:20) rivayet etti.

 

 

 

17899 (5)- Rabi' b. Sebre, Sebriy de denilen babasından bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahı yapmamıza izin verdi. Bunun üzerine başka bir adamla birlikte aynı kadına talib olmuştuk. üç gün sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu şiddetle yasakladığını ve bunu yapanları ağır bir şekilde kınadığını gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5543) rivayet etti.

 

 

 

17900 (6)- Rabi' b. Sebre'nin babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahını yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17901 (7)- Sebre el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mut'a nikahı hususunda bize izin vermişti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabndan olan ve yaş olarak benden büyük bir adamla birlikte gittik. Amir oğuHarından boynu uzun ve güzel genç bir kadınla karşılaştık. Her ikimiz de böylesi bir nikahla onunla evlenmeyi teklif ettik. Kadın: "Bana ne vereceksiniz?" diye sordu. Her ikimizin de ridası (cübbesi) vardı. Ancak yanımdakinin ridası benimkinden daha güzeldi. Ancak ben ondan daha genç idim. Yanımdakinin ridasına bakmaya başladı ve: "Sen ve ridan bana yetersiniz" dedi. Kadının yanında üç gün kaldım. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kimin yanında mut'a nikahıyla bir kadın varsa, onu bıraksın'' buyurdu. Ben de ondan ayrıldım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim (1406:19) ve Nesai (6/126-7) rivayet ettiler.

 

 

 

17902 (8)- Rabi' b. Sebre el-Cuhenı, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için çıkmıştık. Umremizi yaptıktan sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardan faydalanabilirsiniz'' buyurdu. Biz de faydalanmayı evlenme olarak görüyorduk. Kadınlarla evlenmeyi teklif ettik, ama belirli bir süreliğine olmadıktan sonra evlenmeyi kabul etmediler. Durumu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattığımızda: ''O zaman öyle yapın'' buyurdu.

Bunun üzerine amcaoğullarından biriyle birlikte kadın aramaya çıktık.

Her birimizde bir hırka vardı. Onun hırkası benimkinden daha yeniydi, ama ben ondan daha gençtim. Bir kadının yanına girdik ve birimizle evlenmesini teklif ettik. Kadın benim gençliğimi, amcaoğlumun da hırkasını beğendi. Sonunda: "Onun hırkasının yerine bunun hırkasını alırım" dedi ve beni seçti. Bendeki hırka karşılığında onunla on günlüğüne evlendim ve o gece yanında kaldım. Diğer gün sabah Mescid'e (Kabe'ye) geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapı ile Hacer-i Esved arasındaydı ve: ''Ey insanlar! Kadınlardan faydalanmanız için sizlere izin vermiştim. Ancak Allah böylesi bir nikahı (mu(ayı) size kıyamete dek haram kıldı. Her kimin yanında böylesi bir kadın varsa onu serbest bıraksın ve ona verdiğinden bir şey almasın'' buyuruyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Carud (699) ve İbn Hibban (4147) rivayet ettiler. 11337 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

17903 (9)- Rabi' b. Sebre, babasından bildiriyor: Veda haccı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine'den yola çıktık. Usfan'a ulaştığımızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umre ile hac birbirine girmiştir'' buyurdu. Suraka b. Malik -veya Malik b. Suraka; ismi konusunda ravi Abdulaziz tereddüt etmiştir-: "Ey Allah'ın Resulü! Bize henüz bugün doğmuşuz gibi öğret! Umre ile haccın birbirine girmesi sadece bu yıl için midir, yoksa sonsuza kadar öyle mi kalacaktır?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis sonsuza kadar öyle kalacaktır'' buyurdu. Mekke'ye vardığımızda Kabe'yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlarla mut'a yapabileceğimizi söyledi. Daha sonra yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Belli bir süreliğine olmadıktan sonra kadınlar kabul etmiyor" dediğimizde: ''0 zaman öyle yapın'' buyurdu.

Bunun üzerine bir arkadaşımla birlikte kadın aramaya çıktık. Her birimizde bir hırka vardı. Bir kadının yanına girdik ve birimizle evlenmesini teklif ettik. Kadın arkadaşımın hırkasına bakınca benim hırkadan daha güzel buluyor, ancak bana bakınca beni arkadaşımdan daha genç görüyordu. Sonunda: "Onun hırkasının yerine bunun hırk as ını alınm" dedi ve beni seçti. Bendeki hırka karşılığında onunla on günlüğüne evlendim ve o gece yanında kaldım. Diğer gün sabah Mescid'e geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin üzerindeydi ve: ''Her kim bir süreliğine bir kadınla evlenmişse bedelolarak belirlediği miktarı ona versin ve geriye kalanı almasın. Sonra da ondan ayrılsıni zira Allah böylesi bir nikahı (mutlayı) size kıyamete dek haram kıldı'' buyuruyordu.

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Nebiimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ashabıyla Hac İçin İhrama Girmesi, Kurban Getirmeyenıerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki İhtilaflar" başlığı altında geçmişti.

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14041) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6514) rivayet etti.

11336 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Ömer

 

17904 (1) Abdurrahman b. Nu'ın -veya: "Abdurrahman b. Nuaym" Ebu'l-Velid bunda şüpheye düştü- anlatıyor: Bir adam İbn Ömer'e kadınlarla mut'a nikahını sordu. Ben de yanındaydım. İbn Ömer: "Vallahi biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında zina etmedik ve metres hayatı yaşamadık" karşılığını verdi. Sonra şöyle devam etti: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kıyamet gününden önce Mesih Deccal ve otuz veya daha fazla yalancılar olacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/332, 332) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la tam metin olarak son kısmını da Taberani rivayet ettiler. Ancak Taberani rivayetinde: "Kıyamet gününden önce Mesih Deccal ve Mesih Decci'll'dan önce otuz veya daha fazla yalancı (Decci'll)lar olacaktır" ibaresi geçmiştir.

 

 

 

17905 (2)-Z İbn Ömer, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

17906 (3)- Abdurrahman b. Nuaym el-A'reci der ki: Ben, İbn Ömer'in yanında iken bir adam kendisine mut'a niki,hı hakkında sordu. İbn Ömer öfkelenerek: "Vallahi biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında zina etmedik ve metres hayatı da yaşamadık" karşılığını verdi. Sonra şöyle devam etti: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mesih Deccal'dan önce - Tayalisi rivayetinde: kıyamet gününden önce- otuz veya daha fazla yalancılar olacaktır'' buyurduğunu işittim.''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ