MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Gerdeğe Girmeden Önce Mehrin Bir Kısmının Verilmesi, Bunu Terk Etmenin Ruhsatı ve Mehir Belirleyip de Ödemek istemeyen Kişinin Durumu

 

1. Hz. Ali

 

17787 (1) Hz. Ali der ki: Evlemnek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızına talip olmak istedim. (Kendi kendime): "(Mehir olarak) bir şeyim yok. Bu iş nasılolacak ki?" dedim. Sonra akrabalık bağım ve iyiliğini düşünerek kendisinden kızını istedim. Bunun üzerine bana: "(Yanında) bir şeyin var mı?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince: "Sana filan filan gün vermiş olduğum Hutamı zırh nerede?" diye sordu. Ben: "Yanımda" deyince: "O zaman onu ver" buyurdu. Ben de onu kendisine verdim.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/282,283): "Senedinde adı belirlenmeyen bir kişi bulunmaktadır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

17788 (1)- Sulıeyb b. Sinan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir kadına (evleneceği zaman) mehir tayin eder, Allah da onun mehri vermeme niyetinde olduğunu bilirse, böylelikle Allah adına onu (kadını) kandırmış olarak kadınının cinsel organından batıl yolla istifade ederse kıyamet gününde Allah'ın huzuruna zinakar olarak çıkar. Kişi birini Allah adına kandırarak ödememek niyetiyle borç alıp da haksız yere bunu kendine helal saydığı zaman kıyamet gününde Allah'ın huzuruna hırsız olarak çıkar.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 8/40 (7301) rivayet etti.

Heysemi (4/284) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in senedinde isimsiz bir ravi bulunmaktadır. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir. Taberani'nin senedinde tanımadığım raviler bulunmaktadır." 15888 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ