MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Davalar, Deliller ve Yemin Davacının Delilinin Olmadığı Durumlarda Davalının Yemin Etmesi

 

1. İbn Abbas

 

16632 (1) İbn Ebi Muleyke der ki: İbn Abbas, bana şöyle yazdı: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Şayet insanlara sadece iddialarına göre hak verilecek olsaydı bazıları birilerinin kanı ve malında hak iddia etmeye başlardı. Fakat davalı tarafın yemin etmesi gerekir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4490-1), Ebu Davud (3619), İbn Mace (2321), Tirmizi (1342) ve Nesai (8/248) rivayet ettiler.

 

 

 

16633 (2)- İbn Ebi Muleyke der ki: İbn Abbas, bana şöyle yazdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Davalı tarafın yemin etmesi gerekir. Çünkü insanlara sadece iddialarına göre hak verilecek olsaydı birçok kişi birilerinin malı ve kanında hak iddia etmeye başlardı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16634 (3)- İbn Ebi Muleyke'nin bildirdiğine göre İbn Abbas kendisine şöyle yazdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Davalı tarafın yemin etmesi daha uygundur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16635 (4)- İbn Ebi Muleyke der ki: İbn Abbas'a mektup yazınca, cevap olarak bana şöyle yazdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Davalı tarafın yemin etmesi gerekir. Çünkü insanlara sadece iddialarına göre hak verilecek olsaydı, insanlar birilerinin malı ve kanında hak iddia etmeye başlardı.''

 

[Sahih]

 

 

 

16636 (5)- İbn Abbas der ki: İki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaşınca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davacıdan delil istedi. Adam delil gösteremeyince, davalının yemin etmesini istedi. Davalı: "Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin ederim ki ... " şeklinde yemin edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aksine sen (inkar ettiğin şeyi) yaptın, ama ihlasla ''La ilahe illalah'' demen sebebiyle bağışlandın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (32725, 3620) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5964-5) rivayet ettiler.

14358 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Vail b. Hucr

 

16637- Vail b. Hucr der ki: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken, iki kişi gelip bir arazi sebebiyle davalaştılar. Birisi: "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam Cahiliye döneminde arazime el koydu" dedi. Bu kişi İmriu'l-Kays b. Abis el-Kindi'ydi. Hasmı ise Rabia b. Abdan'dı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kinde'li adama: ''Delilin var mı?'' diye sorunca, Kinde'li: "Hayır" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman davalı yemin eder'' buyurunca, Kinde'li: "O zaman malımı alır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan başka hakkın yok'' buyurdu. Rabia yemin edeceği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim başkasına ait bir araziyi gasbederse kıyamet gününde huzura Allah kendisine öfkeli bir şekilde çıkar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (275-6), Ebu Davud (3245, 3623), Tirmizi (1340) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5948) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Mes'ud

 

16638- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim, müslüman birinin malını elde etmek için yalan yere yemin ederse, Allah o kişiyi öfkeli bir halde huzuruna alır. '' Abdullah'tan bunu duyan Eş' as dedi ki: "Vallahi, bu söz benim hakkımda söylenmiştir. Yahudinin biriyle bir tarla sorunumuz vardı. Yahudi tarlada olan hakkımı inkar edince onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet ettim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu konuda kanıt'ın var mı?'' diye sorunca, ben: "Hayır, yok" cevabını verdim. Yahudiye: ''0 zaman tarlada bunun hakkı olmadığına yemin et'' buyurdu. Ben: "Yahudi yemin eder ve tarlayı alır" deyince, "Şüphesiz, Allah'a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir karşılığa değişenler var ya, işte onların ahirette bir payı yoktur. Allah, kıyamet günü onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları temizlemeyecektir. Onlar için elem dolu bir azap vardır"[Al-i Imran 77] ayeti üazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2416, 2417, 2666-7) ve Müslim (138) rivayet ettiler.

14103 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Musa

 

16639- Ebu Musa der ki: Biri Hadramut'tan olan iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bir tarla sebebiyle davalaştılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinin yemin etmesini isteyince, diğeri öfkelenerek: "O zaman yemin edip tarlamı elimden alır" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer bu kişi tarlayı haksız yere almışsa, kıyamet günü Allah'ın, yüzlerine bakmayacağı, temize çıkarmayacağı ve elem verici bir azaba maruz kalan kişilerden olur'' buyurunca, diğer adam korkarak adamın tarlasını geri verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (7/3-4), Abd b. Humeyd (538) ve Ebu Ya'la (7274) rivayet ettiler.

Heysemi (4/179) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ