MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Öfkeliyken Hüküm Vermenin Yasaklanması

 

1. Ebu Bekre

 

16617 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre kendisi, (kadı olan bir oğluna yolladığı) mektubunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hakim öfkeliyken iki kişi arasında hüküm vermesin'' buyurduğunu yazmı ştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ahkam 13/136 (7158), Müslim, akdiye 3/1342 (1717), Ebu Davud, ahkam 2/301 (3579), Tirmizi, ahkam 3/611 (1334 "hasen Sahih") rivayet etiler.

 

 

 

16618 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakim öfkeliyken iki kişi arasında hüküm vermesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16619 (3)- Abdurrahman b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadının -Süfyan bir defasında hakimin dedi öfkeliyken iki kişi arasında hüküm vermemesi gerekir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16620 (4)- Abdurrahman b. Ebi Bekre bildiriyor: (Abdurrahman'ın) babası, kendisine Sicistan'da kadı olan oğullarından birine şöyle bir mektup yazmasını emretti: "Öfkeliyken iki kişi arasında hüküm verme. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hiç kimse öfkeliyken iki kişi arasında hüküm vermesin'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

16621 (5)- Abdurrahman b. Ebi Bekre bildiriyor: Ebu Bekre, Sicistan'da kadı olan oğluna şöyle bir mektup yazdı: "Öfkeliyken iki kişi arasında hüküm verme. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hiç kimse öfkeliyken iki kişi -veya hasım- arasında hüküm vermesin'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

2. Atiyye es-Sa'dı

 

16622- Urve b. Muhammed'in, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sultan (siyasi lider) öfkelendiği zaman şeytan ona musallat olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 17/168 (444) rivayet etti.

Heysemi (8/71), Ahmed ve Tabera.nl'nin ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

7- Hasımların, Hakimin Önünde Oturması

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

16623- Mus'ab b. Sabit bildiriyor: Abdullah b. ez-Zübeyr ve kardeşi Amr b. ez-Zübeyr arasında bir husumet vardı. Abdullah b. ez-Zübeyr, Said b. elAs'ın yanına girince, Amr b. ez-Zübeyr'in onunla aynı divan üzerinde oturduğunu gördü. Said, Abdullah b. ez-Zübeyr'e: "Buraya otur!" deyince, Abdullah: "Hayır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hüküm verişi -veya

sünneti- hasımların, hakimin önünde oturması şeklindedir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, akdiye 3/302 (3588) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ