MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Dedenin Payı

 

1. İmran b. Husayn

 

16518 (1) İmra.n b. Husayn der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Oğlum öldü, onun mirasından bana ne düşer?" diye sordu.

Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin hissen altıda birdir'' buyurdu. Adam dönüp giderken çağırdı ve: ''Sana altıda bir daha vardır'' buyurdu. Yine adam dönüp giderken: ''Sanuncu altıda bir verilen (hisse) sana (esas hissenin dışında asabe hakkı olarak verilen) bir rızıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/112 (2896), Tirmizi 4/419 (2099 "hasen Sahih") ve Beyhaki (6/244) rivayet ettiler.

 

 

 

16519 (2)- İmran b. Husayn der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Oğlum öldü, onun mirasından bana ne düşer?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin hissen altıda birdir'' buyurdu. Adam dönüp giderken çağırdı ve: ''Sana altıda bir daha vardır'' buyurdu. Yine adam dönüp giderken: ''Sonuncu altıda bir verilen (hisse) sana (esas hissenin dışında asabe hakkı olarak verilen) bir rızıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16520 (3)- İmran b. Husayn bildiriyor: Ömer b. el-Hattab: "Allah için, Allah'ın Resulü'nden dedenin mirastaki payı hakkında bir şey duyan söylesin" deyince, bir adam kalkıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dedeye üçte bir pay verdiğine şahit oldum" dedi. Hz. Ömer: "Kiminle beraber?" diye sorunca, adam: "Bilmiyorum" cevabı verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Bilemeyesin" dedi.

 

[Hasen]

 

 

2. Ma'kil b. Ye sar

 

16521 (1) Amr b. Meymun bildiriyor: Hz. Ömer, hayattayken ve sıhhatliyken Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ashabını toplayıp, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dede hakkında bir şey söylediğini duyanın, bunu Allah rızası için bildirmesini söyledi. Ma'kil b. Yesar kalkıp şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e farz sahipleri arasında dedenin de olduğu bir miras davası getirilince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dedeye üçte bir veya altıda bir pay verdi." Hz. Ömer: "Farz sahipleri arasında kimler vardı?" diye sorunca, Ma'kil: "Bilmiyorum" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Neden bilmiyorsun?" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/122 (2897), İbn Mace, faraid 2/909 (2722), Hakim (4/339 "Sahih") ve Beyhaki (6/244) rivayet ettiler.

 

 

 

16522 (2)- Hasan bildiriyor: Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dedeye mirastan ne verdiğini sorunca, Ma'kil b. Yesar el-Müzeni kalkıp:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dedeye pay verdi" dedi. Hz. Ömer: "Ne verdi?" diye sorunca, Ma'kil: "Altıda bir" cevabını verdi. Hz. Ömer: "Kiminle beraber?" diye sorunca, Ma'kil: "Bilmiyorum" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer: "Bilemeyesin! O zaman söylediğinin bir faydası olmaz" dedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

16523 (1) Said b. Cübeyr der ki: İbnu'z-Zübeyr onu kadılıkla görevlendirdiği Abdullah b. Utbe b. Mes'ud'un yanında otururken, kendisine İbnu'z-Zübeyr'in mektubu geldi. Mektupta şöyle yazıyordu: "Allah'ın selamı üzerine olsun. Derim ki, bana mektup yazıp dedenin mirastaki durumunu sormuşsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda şöyle buyurdu: "Eğer bu Ümmetten, Rabbimden başka bir halil (dost) edinecek olsaydım İbn Ebi Kuhafe'yi edinirdim. Ama o benim kardeşim ve mağara arkadaşımdır.'' Hz. Ebu Bekr de dedenin mirastab payını baba gibi yaptı. Alacağımız görüşlerin en doğrusu da Hz. Ebu Bekr'in görüşüdür."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6805) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (291) rivayet ettiler.

 

 

 

16524 (2)- İbnu'z-Zübeyr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisi hakkında: "Eğer Allah'tan başka bir halil (dost) edinecek olsaydım Ebu Bekr'i edinirdim'' dediği kişi, dedenin mirastaki payını baba gibi yapmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3658) rivayet etti.

 

 

 

16525 (3)- İbnu'z-Zübeyr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisi hakkında: "Eğer Ona kavuşana kadar Allah'tan başka bir halil (dost) edinecek olsaydım Ebu Bek6 edinirdim'' dediği kişi, dedenin mirastab payını baba gibi yapmıştır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ