MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Yetim'e Vasiyet Etmek

 

1. Ebu Zer el-Gifari

 

16477- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Zer! Yetimin malının sorumluluğunu alma ve iki kişiye (bile olsa) idareci olma'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Müslim (1826) ve Ebu Davud (2868) rivayet ettiler.

27127 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

16478 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Malım yoktur ve bir yetimin sorumluluğu da benim üzerimde" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Aşırıya gitmeden -veya- malını onun malıyla karıştırmadan --emin olmayan ravi Hüseyin'dir- yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/74 (2872), Nesai (2/131), İbn Mace (2/84) ve BeyhakI, Sünen (6/284) rivayet ettiler.

 

 

 

16479 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Malım yoktur ve bir yetimin sorumluluğu da benim üzerimde" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşırıya ve israfa kaçmadan, onun malını kendin için sermaye etmeye kalkışmadan ve kendi malını onun malıyla korumaya çalışmadan, malından yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

16480- İbn Abbas der ki: "Rüştüne erişinceye kadar, yetimin malına ancak en güzel şekilde yaklaşın, verdiğiniz sözü de yerine getirin"[İsra 34] ayeti nazil olunca, müslümanlar yetimlerin mallarını (yiyecek ve içeceklerini) kendi maHarından ayırdılar. Hatta sonunda yemekler bozulmaya, etler kokmaya başladı. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylenince: "Eğer onlarla bir arada yaşarsanız, artık onlar kardeşlerinizdir. Allah (işlerini düzenleyip yetimleri yetiştirmeyi, faydalı birer insan yapmayı) bozanı düzeltenden ayırd edip bilir"[Bakara 220] ayeti nazil oldu ve bunun üzerine müslümanlar yiyecek ve içeceklerini yetimlerinki ile karıştırdılar.

 

Diğer tahric: Hakim (2/278-9) ve Beyhaki (5/258-9) rivayet ettiler.

21503 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ