MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Umra ve Rukba

 

1. İbn Abbas

 

16377 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilenindir. Rukba da, kendisine rukba olarak verilenindir. Yaptığı bağıştan dönen kimse, kusmuğuna dönen gibidir.''

 

[Sahih]

 

 

 

16378 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Umra olarak verilen şey kendisine umra olarak verilene caizdir. Rukba da, kendisine rukba olarak verilene caizdir. Bağış yaptıktan sonra bu bağıştan dönen kimse, kusmuğuna dönen gibidir.''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

16379 (1) Katade der ki: Bana Süleyman b. Yesar: "Urma konusunda ne diyorsun?" diye sorunca ona dedim ki: Bize Nadr b. Enes, Beşir b. Nehik kanalıyla Ebu Hureyre'den Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Umra, caizdir'' buyurduğunu bildirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16380 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, verilen kişilere mirastır -veya- caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16382 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, verilen kişilere caizdir -veya- mirastır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

16383 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, verilen kişilere caizdir -veya- mirastır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ata kanalıyla Buhari (2626), Müslim (4208-9) ve Nesai (6/273) rivayet ettiler.

 

 

 

16384 (2)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16385 (3)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16186 (4)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene caizdir. Rukba da, kendisine rukba olarak verilene caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu'z-Zübeyr kanalıyla Ebu Davud (3558), İbn Mace (2383), Tirmizi (1351) ve Nesai (6/274) rivayet ettiler.     .

 

 

 

16387 (5)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16388 (6)- Ebu Hureyre ile Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene mirastır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16389 (7)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her hangi bir kimseye kendisine ve ondan sonra geleceklere bir umra (ömür boyu bir akardan bedelsiz faydalanma bağışı) ve o umra kendisine verilen kişiye aittir. Onu verene bir daha dönmez. Çünkü o, hakkında mirasçılığın sözkonusu olacağı bir bağışta bulunmuştur'' şeklinde hüküm verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2200), Müslim (4197-99, 4201), Ebu Davud (3553-4), İbn Mace (2380), Tirmizi (1350) ve Nesai (6/275) rivayet ettiler.

 

 

 

 

16390 (8)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16391 (9)- Süleyman b. Yesar der ki: "Medine'de Tarık adında bir vali vardı. Bu vali, Cabir b. Abdullah'ın Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiğine istinaden umra olarak verilen malın varislere (verilen kişinin varislerine) ait olduğuna hükmetti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4207) rivayet etti.

 

 

 

16392 (10)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umra, verilen kişilere caizdir -veya- mirastır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16393 (11)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), umranın, verilen kişiye ait olduğuna hükmetti.

 

[Sahih]

 

 

 

16394 (12)- Cabir b. Abdullah'ın bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu malı (akan) sana ve senden sonra gelen soyuna yaşadıkları müddetçe umra olarak verdim" diyen kişiyle ilgili olarak umranın, verilen kişiye ve kendisinden sonra gelenlere ait olduğuna hükmetti. Ebu Bekr, bu durumda umranın veren kişiye ait olduğunu söylerken, Abdurrezzak, verilen kişiye ait olduğunu söylemiştir. Veren kişi bu malı bağışladığı alanın ölmesiyle bu mal (alan kişinin) varislerine düşer.

 

[Sahih]

 

 

 

16395 (13)- Cabir b. Abdullah'ın bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in caiz (geçerli) kıldığı umra kişinin: "Bu senin ve senin soyundan geleceklerindir" dediği umra şeklidir. Şayet: "Sen hayatta olduğun sürece senindir" diyecek olursa o takdirde o (mal) salıibine geri döner.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, hihe 3/1246 (1625) ve Ebu Davud, buyu 3/820 (3555) rivayet ettiler.

 

 

 

16396 (14)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umra, kendisine verilen kişiye aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16397 (15)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Ensar'dan bir adam, annesine hayatta olduğu müddetçe kullanmak üzere bir hurma bahçesi verdi. Kadın ölünce adamın kardeşleri gelip: "Bu bahçede bizim de miras hakkımız var" dediler, ama adam kabul etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip muhakeme olduklarında ise Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahçeyi aralarında miras olarak taksim etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, buyu 31293 (3577) ve

Heysemi (4/156 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

16398- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Anneme, hayatta olduğu müddetçe kullanması için bir bahçe verdim. Şimdi vefat etti ve benden başka varis bırakmadı" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadakan vacip oldu. Bahçen de (miras yoluyla) sana geri döndü" buyurdu.

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/38) rivayet etti.

Heysemi (6/166, 232) hasen hükmü verdi.

 

 

5. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

16399 (1) Muaviye b. Ebi Süfyan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene caizdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/91) v, Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir (19/733) rivayet ettiler.

 

 

 

16400 (2)- Muaviye b. Ebi Süfyan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene caizdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

6. Semure b. Cundub

 

16401 (1) Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Umra olarak verilen şey, kendisine umra olarak verilene caizdir'' buyurdu. İbn cafer ise bu hadisi " ... veya miras" şeklinde rivayet etmiştIr.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1349) ve Ebu Davud (3549) rivayet ettiler.

 

 

 

16402 (2)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Umra olarak verilen şey kendisine umra olarak verilene caizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16403 (3)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Umra, caizdir'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ