MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Çocuklarına Bir Şey Verirken Birini Diğerilerine üstün Tutmak

 

1. Nu'man b. Beşir

 

16341 (1) Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre babası kendisine bir şey verince, annesi: "Bunu oğluma verdiğine dair şahit tut" dedi. Beşir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlatınca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu çocuğuna verdiğin gibi bütün çocuklarına verdin mi?'' diye sordu. Beşir: "Hayır" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şahit olmayı hoş karşılamadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4188), Ebu Davud (3543) ve Nesai (6/259) rivayet ettiler.

 

 

 

16342 (2)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam Beşir b. Sa'd, bana verdiği bir şeye şahit tutmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu çocuğuna verdiğin gibi bütün çocuklarına da verdin mi?'' diye sordu. Babam: "Hayır" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona verdiğini geri a'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16343 (3)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam vereceği bir şeye şahit tutmak için beni de alarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başka çocuğun var mı?'' diye sordu.• Babam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara eşit davran'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/261) rivayet etti.

 

 

 

16344 (4)- Nu'man b. Beşir der ki: Annem, babamdan bana bir şeyi vermesini isteyince, babam, annemin istediği şeyi verdi; ama annem: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i buna şahit tutmadan razı olmam" dedi. Babam elimden tutarak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. O zaman ben daha çocuktum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Revaha'nın kızı olan şu çocuğun annesi, bu çocuğa bir şey vermemi istedi ve ben de verdim; ama o, bu konuda seni şahit tutmamı istedi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Beşır! Bundan başka oğlun var mı?'' diye sorunca, babam: "Evet" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Buna verdiğin gibi ona da verdin mi?'' diye sorunca, babam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman beni şahit tutma. Ben haksızlığa şahitlik etmem'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16345 (5)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam Beşir b. Sa'd beni de alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek: "Ey Allah'ın Resulü! Nu'man'a şunu şunu verdiğime şahit ol" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nu'man'a verdiğinin aynısını bütün çocuklarına da verdin mi?'' diye sorunca, babam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden başkasını şahit tut'' dedikten sonra: ''Sana iyilik etmede hepsinin eşit olmasını istemez misin?'' diye sordu. Babam: "Evet isterim" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman böyle yapmalı karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16346 (6)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam Beşir bana bir bağışta bulununca annem: "Buna Resulullahlı şahit tut" dedi. Babam elimden tutarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun annesi, buna birşeyler vermemi isteyince verdim; ama: "Buna Resulullahlı şahit tut" dedi. Bu sebeple seni şahit tutmak için geldim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş ol! başka çocuğun var ml?'' diye sordu. Babam: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buna verdiğinin aynısını hepsine de verdin mi?'' diye sordu. Babam: "Hayır" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman beni şahit tutma. Ben haksızlığa şahitlik etmem. Çocuklarına adaletli davranman, onların senin üzerindeki hakkındandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16347 (7)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam bana bir köle verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip buna şahit olmasını istedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama: ''Bütün çocuklarına (aynı şekilde) verdin mi?'' diye sorunca, babam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0nu geri a'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2586), Müslim (4184-7), İbn Mace (2376), Tirmizi (1367) ve Nesai (6/258) rivayet ettiler.

 

 

 

16348 (8)- Şa'bi der ki: Küfe valisiyken Nu'man b. Beşir'i işittim, diyordu ki: Babam bana bir köle verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip buna şahit olmasını istedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babama: ''Bütün çocuklarına (aynı şekilde) verdin mi?'' diye sorunca, babam: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben haksızlığa tanıklık etmem'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16349 (9)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Beşir, Nu'man'a hibe olarak bir şey vermek isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan başka çocuğun var mı?'' diye sorunca, Beşir: "Evet" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buna verdiğinin aynısını hepsine de verdin mi?'' diye sordu. Beşir: "Hayır" cevabını verince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Fıtr'ın bildirdiğine göre): ''Onları eşit tut'' buyurdu Zekeriyya ve İsmail rivayetinde ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ben haksızlığa şahittik etmem'' buyurduğu geçer.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şa'bi kanalıyla: Buhari (2587, 2650), Müslim (4189-95), Ebu Davud (3542), İbn Mace (2375) ve Nesai (6/259) rivayet ettiler.

 

 

 

16350 (10)- Nu'man b. Beşir der ki: Babam bana bir şey verdi -İsmail b. Salim rivayetinde "Köle verdi"- Annem olan Revaha'nın kızı Amra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e git ve verdiğin şeye onu şahit tut" dedi. Babam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlatarak şöyle dedi: "Oğlum Nu'man'a bir şey verdim. Amra ise seni bu verdiğime şahit tutmamı istedi." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan başka çocuğun var mı?'' diye sorunca, Beşir: "Evet" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nu'man'a verdiğinin aynısını hepsine de verdin mi?'' diye sordu. Beşir: "Hayır" cevabını verince -Bazı muhaddislere göre- Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu zulümdür'' bazılarına göre ise: ''Bu telciedir. Buna benden başkasını şahit tut'' buyurdu. Muğire'nin rivayeti şu şekildedir: ''Bunların sana karşı iyilik ve yumuşaklıkta eşit davranmalarından memnun olmaz mısın?'' buyurunca, Beşir: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Buna benden başkasını şahit tut'' buyurdu. Müdlid'in rivayeti ise şu şekildedir: ''Onlarını sana iyilikle muamele etmeleri senin hakkın olduğu gibi; senin de onlar arasında adaletli davranmanı senin üzerindeki haklarıdır.''

 

[Sahih]

 

 

Telcie: Sözlük manası zorlama demektir. Fıkıhta ise: Bir kimsenin, malını satmadığı halde, satmış gibi davranmasıdır. Buna "beyu't-telcie" denir

 

 

 

16351 (11)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında adaletli davranın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/293 (2544) ve Nesai 6/262 (3687) rivayet ettiler.

 

 

 

16352 (12)- Mufaddal b. el-Mühelleb der ki: Nu'man b. Beşir'in hutbe verirken: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında adaletli davranın. Çocuklarınız arasında adaletli davranın'' buyurdu" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

16353 (13)-Z Mufaddal b. el-Mühelleb der ki: Nu'man b. Beşir'in: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınız arasında adaletli davranın. Çocuklarınız arasında adaletli davranın. Çocuklarınız arasında adaletli davranın'' buyurdu" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

22317 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

2. Cabir

 

16354- Cabir der ki: Beşir'in hanımı (kocasına): "Oğluma köleni ver ve Resulullah'ı buna şahit tut" deyince, Beşir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip şöyle dedi: "Falanın kızı, oğluna kölemi vermemi istedi ve: ''Resulullah'ı buna şahit tut'' dedi." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun kardeşleri var mı?'' diye sorunca, Beşir: "Evet" cevabını verdi. ''Bu çocuğa verdiğini diğerlerine de verdin mi?'' diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu olmaz. Ben de haktan başka şeye şahittik etmem'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4196) ve Ebu Davud (3545) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ