MÜSNED-İ HANBEL

ŞUF’A HAKKI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Evin Komşusunun O Evi Salın Almada Başkasından Daha Çok Hak Sahibi Olması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

16234- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Komşu komşunun şurasına daha müstehaktır. Yolları bir olduğu zaman komşu gaipse gelmesi beklenir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu (3518), İbn Mace, şura (2494), İbn Ebi Şeybe (7/65) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne (8/242) rivayet ettiler.    \

 

 

2. Şerid b. Süveyd

 

16235 (1) Şerid b. Süveyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bir tarla vardır. Onda hiç kimsenirı hissesi yoktur. Ancak komşuluk (hakkı) vardır (bunda şura hakkı var mı?)" diye sorduğumda: ''Komşu, bitişiğindeki akara öncelikle hak sahibidir'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2496) ve Nesai (7/320) rivayet ettiler.

 

 

 

16236 (2)- Şerid b. Süveyd der ki: Bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! -Raffaf rivayetinde soruyu soranın Şerid olduğu geçer- Bir tarla vardır. Onda hiç kimsenin hissesi yoktur. Ancak komşuluk (hakkı) vardır (bunda şura hakkı var mı?)" diye sorunca: ''Komşul bitişiğindeki akar ne olursa olsun (onu satın almada) öncelikle hak sahibidir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16237 (3)- Şerid b. Süveyd'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşu, bitişiğindeki akarda öncelikle hak sahibidir'' cevabılli verdi. Ebu Amir rivayetinde: ''Kişi bitişiğindeki akarda öncelikle hak sahibidir" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16238 (4)- Şerid b. Süveyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bir tarla vardır. Onda hiç kimsenin hissesi yoktur. Ancak komşuluk (hakkı) vardır (bunda şuf'a hakkı var mı?)" diye sorduğumda: "Komşu, bitişiğindeki akar ne olursa olsun (onu satın almada) öncelikle hak sahibidir'' cevabılli verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16239 (5)- Şerid b. Süveyd es-Sekafi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evin komşusu bu evi satın almada başkasından daha çok hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Semure b. Cundub

 

16240 (1) Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Evin komşusu bu evi satın almada başkasından daha fok hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3517); Tirmizi (1368) ve Nesai s-kübra'da (11717) rivayet ettiler.                

 

 

 

16241 (2)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir evin komşusu bu evi satın almada herkesten daha fok hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16242 (3)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir evin komşusu o evi almada herkesen daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

3067 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

16243 (4)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşu, bitişiğindeki akan -veya evi- almada herkesen daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

3067 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

16244 (5)- Şerid b. Süveyd es-Sekafi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evin komşusu bu evi satın almada başkasından daha çok hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11724) rivayet etti..

 

 

 

16245 (6)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evin komşusu bu evi satın almada başkasından daha çok hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16246 (7)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşu, bitişiğindeki akarı almada herkesen daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Rafi'

 

16247 (1) Amr b. eş-Şerid bildiriyor: Sa'd, Ebu Rafi ile veya Ebu Rafi, Sa'd ile pazarlık yapınca, Ebu Rafi şöyle dedi: "Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Komşu, bitişiğindeki akan almada herkesten daha fazla hak sahibidir'' buyurduğunu işitmemiş olsam, sana vermezdim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2258, 6977, 6978, 6981); Ebu Davud (3516), İbn Mace (2495, 2498) ve Nesai (7/320) rivayet ettiler.

 

 

 

16248 (2)- Ebu Rafi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşu, bitişiğindeki akan almada herkesten daha fazla hak sahibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ubade b. es-Samit

 

16249-z Ubade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükümlerden biri de, tarla ve evlerde ortak olanlara şuf'a ile hüküm vermesidir. "

 

 

SONRAKİ