MÜSNED-İ HANBEL

GASB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Sahibinin izni Olmadan Bir Oğlağı Kesip Pişirmek

 

1. Cabir b. Abdillah

 

16182- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı bir kadının yanından geçince, kadın onlara bir koyun kesip yemek yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönerken kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Sizin için yemek pişirdik. Girip yiyiniz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe başlamadan sahabe başlamazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir lokma aldı ama yutamadı ve: ''Bu koyun, sahibinin izni olmadan kesilmiştir'' buyurdu. Kadın: "Ey Allah'ın Nebisi! Sa'd b. Mu'az'ın ailesinden istediğimizi izinsiz bir şekilde alabiliyoruz. Onlar da aynı şekilde bizden alabiliyodar" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ensar'dan Bir Adam

 

16183- Asım b. Küleyb, babasından, Ensar'dan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir cenazeye çıktık. Geri dönerken bizi davet eden Kureyş'ten bir kadının davetçisiyle karşılaştık. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Falan kadın, seni ve beraberindekileri yemeğe davet ediyor" dedi. Onunla beraber gittik ve ben (küçük olduğum için) çocukların yanında oturdum. sonra yemek getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini uzattı, sahabe de yemeğe ellerini uzattılar. Sahabe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemeği çiğneyip yutamadığını görünce yemekten el çektiler ama bizim yemeğe devam ettiğimizin farkına varmadılar. Farkedince de ellerimize vurarak elimizdeki lokmaları yere bıraktırdılar, sonra elimizi tutup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne yapacağım gözlemeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağzındaki lokmayı çıkarıp attıktan sonra:

''Bununl sahibinin izni olmadan alınan bir et olduğunu görüyorum'' buyurdu. Kadın kalkıp şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Seni ve yanındakileri bir yemekte bir araya getirmek istiyordum. Baki'e adam gönderdim ama satlık bir koyun bulamadım. Dün de Amir b. Ebi Vakkis Baki'den bir koyun satın almıştı. Ona: "Baki'de benim için bir koyun arandı ama bulunamadı. Bana söylendiğine göre sen bir koyun satın almışsın. Onu bana gönder" demesi için birini gönderdim ama gönderdiğim adam onu bulamayıp ailesini buldu, onlar da oğlağı gönderdiğim adama verdiler." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu esirlere yediriniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud buyU. 31244 (3332), Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (241), Tirmizi (2160) ve Beyhaki (5/335) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ