MÜSNED-İ HANBEL

ARAZİ İHYASI / ORTAKLIĞI VE KORULUK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Beytulmalın Hayvanları için Koruluk Yapmak

 

1. İbn Ömer

 

16160 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hzo Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naki denilen yeri atlar için koruluk yaptı. Hammad der ki: Abdullah'a: "Kendi atları için mi?" diye sorduğumda: "Hayır, müslümanların atları için" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6788) der ki; "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Abdullah elUmeri güvenilir biri olup, bir grup alim onu zayıf görmüştür."

 

 

 

16161 (2)- İbn Ömer der ki: Hzo Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naki denilen yeri atlar için koruluk yaptı. Hammad der ki: Abdullah'a: "Ey Ebu Abdirrahman (Ömeri) Kendi atları için mi?" diye sorduğumda: "Müslümanların atları için" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16162 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naki denilen yeri atlar için koruluk yaptı.

 

 

2. Sa'b b. Cessame

 

16163 (1) Sa'b b. Cessame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naki denilen yeri koru ilan etti ve: ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3084), Hakim (2/81) ve Beyhaki (6/146) rivayet ettiler.

 

 

 

16164 (2)- Sa'b b. Cessame'nirı işittiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16165 (3)-Z Sa'b b. Cessame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve ResMü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

11593 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

16164 (4)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

16167 (5)-Z Sa'b b. Cessame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yokrtur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

11594 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

16168 (6)-Z Sa'b b. Cessame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ