MÜSNED-İ HANBEL

ÖDÜNÇ / EMANET VERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Ödünç Vermeyi Teşvik Etmek

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

16098 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların en güzeli, en cömerdi ve en cesuruydu. Bir gece Medine halkı (bir sesten) korkmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesin geldiği yöne gidip geri dönerek korkulacak bir şeyin olmadığını söyledi. Kendisi Ebu Talha'ya ait üzerinde eyer olmayan çıplak bir at üzerinde, kılıcı boynunda asılı halde: ''Korkmayınl korkmayın!'' buyuruyordu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Biz bu atı derya gibi bulduk. Gerçekten derya imi{1 buyurdu. Enes der ki: "Halbuki bu at hantallığı ile meşhurdu. Daha sonra bu atı hiçbir at geçemedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/479, Müslim, fadail 4/1802 (2307), Tirmizi (1687) ve İbn Mace (2772) rivayet ettiler.

 

 

 

16099 (2)- Enes der ki: Bir defasında Medine halkı (bir sesten) korkmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) melez bir ata binip sesin geldiği yöne sürdü. Geri döndüğünde de: "Biz bu at'ı derya gibi bulduk'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16100 (3)- Enes b. Malik der ki: Medine halkı (bir sesten) korkunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mendub adındaki bir atımızı ödünç aldı (sesin geldiği yöne gitti.) Dönünce de: ''Korkulacak bir şeyolmadığını gördük. Bu atı derya gibi bulduk'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Katade kanalıyla: Buhari (2627, 2857), Müslim (6073-4), Ebu Davud (4988), Tirmizi (1685-6) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8770) rivayet ettiler.

 

 

 

16101 (4)- Enes b. Malik der ki: Medine halkı (bir sesten) korkunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talha'nın Mendub adındaki bir atını ödünç alıp binerek (sesin geldiği yöne) gitti. Dönünce de: ''Korkulacak bir şeyolmadığını gördük. Bu atı derya gibi bulduk'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16102 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların en güzeli, en cesuru ve en cömerdiydi. Bir gece Medine halkı (bir sesten) korkunca, sesin geldiği yöne doğru çıktılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise dönerken onlara rastladı. Sesin geldiği tarafa doğru onlardan önce gitmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka korkulacak bir şeyin olmadığını söyledi. Kendisi Ebu Talha'ya ait üzerinde eyer olmayan çıplak bir at üzerinde, kılıcı boynunda asılı halde: ''Korkmayın'' buyuruyordu. Sonra at hakkında: ''Biz bu atı derya gibi bulduk veya Gerçekten derya imi{1 buyurdu.

 

[Sahih]'

 

 

 

16103 (6)- Enes b. Malik der ki: Halk korkuya kapılınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Talha'nın hantal bir atına binip tek başına (sesin geldiği yöne doğru) atı koşturdu. Halk ta bineklerine binerek peşinden gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönünce: ''Korkmayın. Bu at derya gibidir'' buyurdu. Vallahi, o günden sonra bu hiçbir at bu atı geçemedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2969) rivayet etti.

 

 

 

16104 (7)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların en cesuru, en güzeli ve en cömerdiydi. Bir gece Medine halkı (bir sesten) korkunca, sesin geldiği yöne doğru çıktılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan önce davranıp sesin geldiği yöne gitti ve dönerken onlara rastlayıp: ''Korkmayınız'' buyurdu. Kendisi Ebu Talha'ya ait üzerinde eyer olmayan çıplak bir at üzerinde, kılıcı boynunda asılı halde: ''Korkmayınl' buyuruyordu. Sonra at hakkında: "Biz bu at'ı derya gibi bulduk -veya- Gerçekten derya imiş.' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16105 (8)- Enes b. Malik der ki: Medine halkı (bir sesten) korkunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mendub adındaki bir atımızı ödünç aldı (sesin geldiği yöne gitti.) Dönünce de: ''Korkulacak bir şeyolmadığını gördük. Bu atı derya gibi bulduk'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

25895 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

16106 (9)- Enes b. Malik der ki: Medine halkı (bir sesten) korkunca Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}, Ebu Talha'nın Mendub adındaki bir atım ödünç alıp binerek (sesin geldiği yöne) gitti. Dönünce de: ''Korkulacak bir şey olmadığını gördük. Bu atı derya gibi bulduk'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdullah

 

16107- Ubeyd b. Umeyr bildiriyor: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Develerin hakkı nedir?" diye sorunca, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle cevap verdi: ''Su başlarında sağılıp (sütlerinden, oradaki fakirlere, yolculara ikram edilmesi), kovalarının ödünç verilmesi, döllük alanlarının (dölleme için) ödünç verilmesi, (ihtiyaç sahibine, onlardan yararlanması için) ödünç verilmeleri ve Allah yolunda binek olarak verilmeleridir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2258) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ