MÜSNED-İ HANBEL

VEKALET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- İşçinin ücreti ve işin Mahiyeti

 

2. Avf b. Malik

 

16078- Avf b. Malik el-Eşcai der ki: Amr b. el-As'ın komutasında gazveye çıktık ve bu sırada açlığa maruz kaldık. Develer kesmiş olan bir topluluğun yanından geçerken: "Bana bundan vermeniz karşılığında ben de develeri kesmenize yardım ederim" dedim. -İbrahim rivayetinde: "(Size yardım etmem karşılığında) Bana bunlardan verir misiniz?" ibaresi geçmiştir- Onlara yardım ettim ve bana verdikleri eti alıp Ömer b. el-Hattab'a götürdüm. Ömer bu etten yemeyi kabul etmeyince, Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'a götürdüm. O da Ömer b. el-Hattab'ın dediği gibi dedi ve yemeyi kabul etmedi. Daha sonra bir yeri fethettiğimizi bildirmek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderildim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O develeri kesen sen misin?'' diye sordu. Ben: "Evet ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey demedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen (6/120) ve Delail (6/308) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Ali

 

16079 (1) Hz. Ali der ki: Bir defasında Medine'de şiddetli bir açlığa maruz kaldım ve Medine'nin üst taraflarında iş aramak için çıktım. Bu sırada toprak toplamış onu çamur yapmak isteyen bir kadınla karşılaştım. Onun çamuru yumuşatmak istediğini tahmin edip yanına gittim ve her kova su için bir hurma vermesi üzerine anlaştım. Kuyudan on altı kova su çektim. İki elim de kabarmıştı. Sonra suya gidip ellerimi yıkadım ve kadına gidip avucumu açarak: "Bu kadar yeter" dedim. -Ravilerden İsmail ellerini açıp toplayarak avuç şekline getirdi- Kadın bana on altı tane hurma saydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip olanları anlatınca, o da benimle beraber hurmalardan yedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/97) ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu, ancak Mücahid'in, Hz. Ali'den hadis dinlemediğini söyledi.

 

 

 

16080 (2)- Hz. Ali der ki: "Bir bahçeye gittim ve (sahibiyle) her kova (su çekmek) karşılığında bir hurma almak üzere anlaştım. Avucumu hurma dolduracak kadar su çektim, sonra gidip sudan içtim, sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip bu hurmalardan bir kısmını ona verdim, bir kısmını da ben yedim."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ