MÜSNED-İ HANBEL

VEKALET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Arazinin Kiralanması

 

5. Zeyd b. Sabit

 

16064 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Allah, Rafi b. Hadic'i bağışlasın. Vallahi, hadisi ben ondan daha iyi biliyorum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kavga eden iki kişi gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer meseleniz buysa, arazilerinizi kiraya vermeyin'' buyurdu. Rafi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece: "Arazilerinizi kiraya vermeyin" sözünü duydu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3390), İbn Mace (2461) ve Nesai (7/50) rivayet ettiler.

 

 

 

16065 (2)- Sabit b. el-Haccac bildiriyor: Zeyd b. Sabit: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhabere'yi bize yasakladı" deyince, ben: "Muhabere nedir?" diye sordum. Zeyd: "Arazini mahsulün yarısı veya üçte biri ya da dörtte biri karşılığında kiraya vermendir" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3407) rivayet etti.

 

 

 

16066 (3)- Zeyd b. Sabit der ki: Allah, Rafi b. Hadle'i bağışlasın. Vallahi, hadisi ben ondan daha iyi biliyorum. Kavga eden iki kişi gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer meseleniz buysa, arazilerinizi kiraya vermeyin'' buyurdu. Rafi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece: "Arazilerinizi kiraya vermeyin" sözünü duydu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, muzaraa 3/257 (3390), Nesai 7/50 (3927) ve İbn Mace, rehn 2/822 (2461) rivayet ettiler.

 

 

 

16067 (4)- Sabit b. el- Haccac bildiriyor: Zeyd b. Sabit: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhabere'yi bize yasakladı" deyince, kendisine: "Muhabere nedir?" diye soruldu. Zeyd: "Araziyi mahsulün yarısı veya üçte biri ya da dörtte biri veya buna benzer şeyler karşılığında kiralamandır" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Abbas

 

16068 (1) Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişinin, kardeşine tarlasını ödünç olarak vermesi, belli bir bedel karşılığında vermesinden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2330, 2342), Müslim (3957-60), İbn Mace (2456-7) ve Nesai (7/36) rivayet ettiler.

 

 

 

16069 (2)- Rafi b. Hadic der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp, bizim için faydalı olan bir şeyi yasakladı ve bize yasakladığı şeyden daha hayırlı bir şeyi emretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'Tarlasl olan onu eksin veya bıraksın ya da birine ödünç olarak versin. (Abdulmelik b. Meysere der ki): Bunu Tavus'a anlattığımda -Tavus, İbn Abbas'ı o zaman yaşayan sahabenin en alimi olarak görüyordu- şöyle dedi: Abdullah b. Abbas Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söyledi: "Tarlası olan kişinin, onu kardeşine ödünç vermesi daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Şube der ki: "Abdulmelik bunu rivayet ederken farklı kanallarla değil Tavus, Ata ve Müd.hid'i tek isnad içinde zikrederdi. Ancak hadisin yegane ravisi Mücahid'miş gibi ondan rivayette bulunurdu."

 

 

 

16070 (3)- İbn Abbas der ki: "Kişinin, kardeşine tarlasını ödünç olarak vermesi, belli bir bedel karşılığında vermesinden daha hayırlıdır." İbn Abbas der ki: "Bu uygulamaya hakl denir, Ensar bu uygulamayla ilgili olarak muhakale tabirini kullanırlar."

 

[Sahih]

 

 

 

16071 (4)- Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tarlası olan kişinin, bu tarlayı kardeşine ödünç olarak vermesi daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

ini 16072 (5)- Tavus der ki: (Bu konuda) En alimleri (olan İbn Abbas) bana: "Kardeşine (tarlayı) ödünç olarak vermesi, belli bir bedel karşılığında vermesinden daha hayırlıdır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16073 (6)- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre İbn Ömer şöyle dedi: "Belli bir bedel karşılığı tarlamızı kiraya vermekte bir sakınca görmezdik. Rafi b. Hadic, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasakladığını iddia edince bu işlemi terk ettik." Amr der ki: Bunu Tavus'a zikrettiğimde şöyle dedi: İbn Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söyledi: "Tarlası olan kişinin, bu tarlayı kardeşine ödünç olarak vermesi, belli bir bedel karşılığı vermesinden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/267) rivayet etti.

15361 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Sa'd b. Malik

 

16074 (1) Sa'd b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında, ark kenarlarındaki ve onlardaki su ile sulanan ekin karşılığında kiraya verirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapmamızı yasaklayıp, altın ve gümüş karşılığı kiralamamıza izin verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3391) ve Nesai (7/41) rivayet ettiler.

 

 

 

16075 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında tarla sahipleri, su kanallarında ve kuyu etrafında çıkan ekinler karşılığında tarlalarım kiraya verirlerdi. Bu konuda çıkan bir mesele yüzünden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip davalaştıklarında, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların bu şekilde arazilerini kiralamalarıili yasakladı ve: ''Altın ve gümüş karşılığı kiralayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Muaz b. Cebel

 

16076- Muaz der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Bedevi köylerine gönderdi ve arazilerin paylarını almamı emretti." Süfyan, arazilerin vergisinin üçte bir ve dörtte bir olduğunu söylemiştir.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ