MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

33- Hak Sahibinin Razı Olması veya Affetmesi Dışında idareciye Bile Kısas Uygulanması

 

1. Ebu Said el-Budri

 

17060 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (ganimet gibi) bir şeyi taksim ederken adamın biri gelip üzerine abandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu hurma salkımı sapı ile dürterek yüzünden yaraladı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''Gel sen de benden öcünü a'' buyurduğunda, adam: "Hayır ey Allah'ın Resulü! Ben sizi affettim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, diyat 4/182 (4536) ve Nesai, kasame 8/35 (4778) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

17061 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Cehm b. Huzeyfe'yi zekat tahsildan olarak göndermişti. Bir adam bu konuda Ebu Cehm ile münakaşa edince, Ebu Cehm adamı darb edip başından yaraladı. Adamın yakınları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Kısas istiyoruz ey Allah'ın Resulü!" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size şunu şunu vereyim (ve kısastan vazgeçin'' buyurdu. Ancak onlar bunu kabul etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha (artırarak): "Size şunu şunu vereyim (ve kısastan vazgeçin'' buyurdu. Adamlar yine kabul etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha (artırarak): ''Size şunu şunu vereyim (ve kısastan vazgeçin'' buyurunca, bu sefer kabul ettiler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu halka bildireyim de razı olduğunuzdan haberdar olsunlar'' buyurdu. Onlarda: "Tamam" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), halka: ''Leys kabilesinden olan bu kişiler kısas için yanıma gelmişlerdi. Onlara şunu şunu teklif ettimı onlar da kabul ettiler'' buyurdu. (Razı olduklarım halka duyurmak için bir daha): ''Razı oldunuz mu?'' diye sorunca: "Hayır (razı olmadık)" dediler. Bunun üzerine Muhacirler üstlerine yürümek isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muhacirleri bundan men etti. Muhacirler de yerlerinde kaldılar. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamları çağırıp artırarak: ''Razı oldunuz mu?'' diye sorunca: "Evet" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu halka bildireyim de razı olduğunuzdan haberdar olsunlar'' buyurdu. Onlar da: "Tamam" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), halka durumu haber verdi ve onlara: ''Razı oldunuz mu?'' diye sordu, onlar da: "Evet (razı olduk)" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, diyat 4/181 (4534), İbn Mace, diyat 2/881 (2638) ve Nesai, kasame 8/35 (4778) rivayet ettiler.

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

17062 (1) Ebu Firas der ki: Ömer b. el-Hattab hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken sizleri bilmekteydik. Vahiy iner ve Allah sizin hakkınızda bize haber verirdi. Şimdi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitmiş ve vahiy kesilmiş bulunmaktadır. Ancak sizi bize söylediklerimizle biliriz. Sizden hayır işleyen biri hakkında hayır düşünürüz ve onu bundan dolayı severiz. Kimden de kötülük görürsek hakkında kötü düşünür ve onu bundan dolayı buğzederiz. Sırlarınız Rabbiniz ile aranızdadır. Bir zamanlar Kur'an'ı okuyanların Allah rızasını ve sevabını umarak okuduğunu sanırdım. Ancak bazı kişilerin Kur'an'ı okumakla insanların sahip olduklarını arzuladıklarını gördüm, Kur'an'ı okumanızla ve amellerinizle sadece Allah'ın rızasını gözetin. Vallahi ben memurlarımı ne size vursunIar, ne de mallarınızı alsınlar diye göndermedim. Ancak onları, size dininizi ve sünnetinizi öğretmeleri için gönderdim. Kime bunun dışında bir şey yapılırsa bana müracaat etsin. Canım elinde olana yemin olsun ki ona kısas uygularım." Amr b. el-As sıçrayarak kalkıp: "Ey müminleri emıri! Eğer Müslümanlardan bir kimse sorumluluğu altında olan birisini terbiye etse (ve ona vursa) ona da kısas uygular mısın?" diye sorunca, Ömer şu karşılığı verdi: "Evet, canım elinde olana yemin olsun ki ona kısas uygularım,ona kısas uygularım. çünkü Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendine kısas uygularken gördüm. Dikkat edin. Müslümanlara vurup da onları zelil düşürmeyin. Onları düşman topraklarında tutarak ailelerine gitmekten men edip fitneye düşürmeyin. Onları hakları olan şeyden men edip küfre itmeyin."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4537) ve Nesai (8/34) rivayet ettiler.

Heysemi (9068 der ki: "Hadisi imam Ahmed uzun bir hadiste rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Firas'ı ne tenkit edeni, ne de güvenilir kabul edeni görmedim. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir." 27388 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ