MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Evlerdeki Yılanları Uyarmadan Öldürmenin Yasaklanması; Kısa Kuyruklu ve iki Çizgili Olanların Bunun Dışında Tutulması

 

ı. Hz. Aişe

 

16860 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), evlerdeki küçük yılanların öldürülmesini yasaklamıştır. Bu yılanlardan iki çizgili ve kısa kuyruklu olan zararlı yılanları istisna etmiştir. çünkü bu iki yılan, gözde körlüğe neden olur ve (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu yılanları öldürmeyip sağ bırakan bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/351 (3308), Müslim 4/1752 (2232), Nesai 5/189 (2831) ve İbn Mace 2/1169 (3534) rivayet ettiler.

 

 

 

16861 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), -Muhammed b. Ubeyd rivayetinde evlerdeki- yılanların öldürülmesini yasaklamıştır. Bu yılanlardan iki çizgili ve kısa kuyruklu olan zararlı yılanları istisna etmiştir çünkü bu iki yılan, gözde körlüğe neden olur ve (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu yılanları öldürmeyip sağ bırakan benden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İshak, Müsned'inde (1774) rivayet etti.

 

 

 

16862 (3)- Hz. Aişe der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), evlerdeki yılanların öldürmemizi yasaklamıştır. Bu yılanlardan iki çizgili ve kısa kuyruklu olan zararlı yılanları istisna etmiştir Çünkü bu iki yılan, gözde körlüğe neden olur ve (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu yılanları öldürmeyip sağ bırakan bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4358) rivayet etti.

 

 

 

16863 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bütün yılanları, (özellikle) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanları öldürün. Çünkü bunlar (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür ve gözü alır. Bunları öldürmeyip bırakan bizden değildir.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (6126) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde geçen ravi Leys b. Ebi Süleym güvenilir kişidir; ama tedlis yapmakla maruftur. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

16864 (5)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''İki çizgili ve kısa kuyruklu yılanları öldürünı çünkü bunlar gözü alır ve cenini düşürür.''

 

[Sahih]

 

 

 

16865 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iki çizgili ve kısa kuyruklu yılanların öldürülmesini emredip: ''Çünkü bunlar gözü alır ve cenini düşürür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16866 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} iki çizgili ve kısa kuyruklu yılanların öldürülmesini emredip: ''Çünkü bunlar cenini düşürür ve gözü alır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16867 (8)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki çizgili ve kısa kuyruklu yılanların öldürülmesini emredip: ''Çünkü bunlar gözü alır ve cenini düşürür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Umame

 

16868- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), evlerdeki yılanların öldürülmesini yasaklamıştır. Bu yılanlardan iki çizgili ve kısa kuyruklu olan zararlı yılanları istisna etmiştir. çünkü bu iki yılan, gözde körlüğe ve kadınların ceninini düşürmesine neden olur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Müşkil (4/193) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

16869 (1) Salim'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yılanları, (özellikle) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanları öldürünz. Çünkü bunlar gözü alır ve cenini düşürür. '' İbn Ömer, gördüğü her yılanı öldürürdü. Ebu Lubabe veya Zeyd b. el-Hattab, kendisinin bir yılanı kovaladığını görünce: "Evde yaşayan (zararsız) yılanların öldürülmesi yasaklanmıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5252) ve Müslim (5883-8) (6/248-249, 252-253) rivayet ettiler.

 

 

 

16870 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberde durup şöyle buyurduğunu işittim: "Yılanları, (özellikle) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanları öldürünüz. Çünkü bunlar gözü alır ve cenini düşürür.''

 

[Sahih]

 

 

 

16871 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlerde bulunan küçük yılanların öldürülmesini yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19619) rivayet etti.

 

 

 

16872 (4)- Nafi bildiriyor: Ebu Lubabe, Abdullah b. Ömer'e, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yılanların öldürülmesini yasakladığını söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/350 (3312), Müslim 4/1753 (2233), Ebu Davud 4/364 (5253) ve Tirmizi 4178 (1485 "hasen ğarib") rivayet ettiler.

 

 

 

16873 (5)- Nafi der ki: İbn Ömer, bütün yılanların öldürülmesini emrederdi ve hiç birini ayırmazdı. Ebu Lubabe ona Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evlerde bulunan küçük yılanların öldürülmesini yasakladığını söyleyince, bundan vazgeçti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Malik (604), Buhari (3312-3), Müslim (5889-95), Ebu Davud (52535) ve İbn Hibban (5639) rivayet ettiler.

 

 

 

16874 (6)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bütün yılanlart; (özellikle) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanları öldürün. Çünkü bunlar (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür ve gözü alır'' buyurduğunu işittim. Ebu Lubabe, bir yılanı öldürmek için kovaladığımı görüp bana engeloldu. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldürülmesini emretti" deyince, Ebu Lubabe: "Daha sonra evlerde bulunan küçük yılanların öldürülmesini yasakladı" karşılığını verdi. Zühri: "(Çünkü) bunlar ev hayvanlarıdır" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

 

16875 (7)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberde:

"Bütün yılanları, (özellikle) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanları öldürün. Çünkü bunları gözü alır ve (sebep olduğu korku sebebiyle) cenini düşürür" buyurduğunu işittim. Ben gördüğüm her yılanı öldürürdüm. Ebu Lubabe b. Abdilmunzir bana: "Aramızda küçük bir kapı açsan olmaz mı?" diye sorunca ben: "Olur" dedim ve kalkıp ikimiz bir kapı açtık, bu sırada bir yılan çıkınca öldürmek için davrandım, ama Ebu Lubabe: "Yavaş ol!" dedi. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldürülmelerini emretti" deyince: "Evlerde bulunan küçük yılanların öldürülmesini yasakladı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16876 (8)- Nafı der ki: Abdullah b. Ömer, bütün yılanların öldürülmesini emrederdi. Ebu Lubabe, İbn Ömer'in olan bir kapıdan Mescid'e girmek için izin isteyince, bir yılanı öldürmekte olduklarını gördü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evlerde avlularda bulunan yılanların öldürülmelerini yasakladığını, (sadece) iki çizgili ve kısa kuyruklu olanların öldürülmesini emrettiğini duymadınız mı?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16877 (9)- Nafı der ki: Abdullah b. Ömer, bir kapıyı açınca bir yılan çıktı. İbn Ömer yılanın öldürülmesini emredince, Ebu Lubabe şöyle dedi: "Yapma! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlerde bulunan yılanların öldürülmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

16878 (1) Zeyd b. Eslem der ki: Abdullah b. Ömer, Ebu Said el-Hudri yanındayken küçük bir kapısını açınca bir yılan çıktı. İbn Ömer yılanın öldürülmesini emredince, Ebu Said: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onları öldürmeden önce gitmelerine izin vermemizi emrettiğini bilmiyor musun?" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

16879 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Bir adam evinde yılan bulunca mızrağını alıp ona sapladı, ama adam yılandan önce öldü. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince şöyle buyurdu: ''Sizinle beraber evlerinizde yaşayan yılanlar vardır. Bunlardan birini görürseniz, onları üç defa daraltıp sıkıştırın. Daha sonra görürseniz öldürünüz''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1484) rivayet etti.

 

 

 

16880 (3)- Ebu's-Saib der ki: Ebu Said'in yanına gıtım ve otururken divanın altında bir şeyin kımıldadığını hissettim. Baktığımda yılan olduğunu görüp kalktığımda, Ebu Said: "Neyin var?" diye sordu. Ben: "Burada bir yılan var" karşılığını verince: "Ne yapmak istiyorsun?" diye sordu. Ben: "Öldürmek istiyorum" cevabını verince, evinde kendi odasının karşısında bulunan bir odayı göstererek şöyle dedi: Şu evde bir amcam oğlu vardı. Ahzab günü ailesinin yanına gitmek için Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istedi. Bu kişi yeni evlenmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verip silahıyla gitmesini emretti. Adam evine gidince, hanımının evin kapısında durduğunu gördü. Adam hanımına mızrağı çevirince, hanımı: "Neden çıktığımı bilmeden acele etme!" dedi. Adam eve girince bir yılan görüp mızrakla vurdu ve (yılan) mızrak kendisine saplanmış olduğu halde hareket etmekte iken onu (mızrağın ucunda) dışarı çıkardı. (Yılan bir ara mızraktan kurtulup hasmının üzerine saldırdı uzun bir boğuşmadan sonra her ikisi de öldüler.) Onlardan hangisi, yılan mı yoksa adam mı erken öldü, bilemiyorum. Bunun üzerine onun kavmi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de arkadaşımızı (yeniden) diriltsin" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa: ''Arkadaşınız için bağışlanma dileyin'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Cinlerden bir grup müslüman oldu. Onlardan birini (evinizde) gördüğünüz zaman onu üç defa uyarın. Sonra (buna rağmen gitmezlerse) onları öldürmek isterseniz, üç defa uyardıktan sonra öldürün.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/976-7), Müslim (2236), Ebu Davud (5258), Tirmizi (1484) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (10806-9) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ