MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- İki Müslüman Kılıçları ile Karşılaştlkları Zaman Öldüren de, Ölen de Cehennemdedir

 

1. Ebu Musa

 

16799 (1) Hasan der ki: Ebu Musa'run bir kardeşi, (Cemel ve Sıffın savaşlarında) fıtneye karışınca, Ebu Musa ona engelolmak istedi, ama kardeşi onu dinlemedi. Bunun üzerine Ebu Musa, kardeşine şöyle dedi: Şayet şu gördüğüm şeylerden (fıtneye karışmaktan) seni kısa bir söz veya bir öğüt alıkoyacaksa bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de ölen de cehennemdedir'' buyurdu. Ona: "Katili anladık da, maktul neden Cehennemdedir?" diye sorulunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O da karşısındakini öldürmek istemişti'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/84 (31), Müslim, fiten 4/2214 (2888), Ebu Davud 4/462 (4268), Nesai (7/125) ve İbn Mace 2/131 (3964) rivayet ettiler.

 

 

 

16800 (2)- Hasan bildiriyor: Ebu Musa'nın Ebu Ruhm adında bir kardeşi vardı ve (Cemel ve Sıffın savaşlarındaki) fıtneye karışma konusunda fevri davramyordu. Ebu Musa ise bu fıtneye (siyasi kargaşaya) bulaşmayı hiç istemiyordu. Bundan dolayı kardeşine: "Bu konuda aşırı davranmasaydın sana bu hadisi aktarmazdım. Bil ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, ikisi de cehenneme girer.''

 

[Sahih]

 

 

 

16801 (3)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de, ölen de cehennemdedir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Katil'i anladık ta, maktül neden cehennemdedir?" diye sorulunca: ''O da arkadaşını öldürmek istemişttı dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16802 (4)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de, ölen de cehennemdedir.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Katili anladık ta, öldürülen neden cehennemdedir?" diye sorulunca: "0 da arkadaşını öldürmek istemişti" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Bekre

 

16803 (1) Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki müslümandan biri diğerine kılıç çekerse, ikisi de cehennemin kenarında olur. Biri diğerini öldürünce de ikisi de cehenneme girer.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/170) ve Nesai (7/124) rivayet ettiler.

 

 

 

16804 (2)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki müslüman kılıçları ile karşılaşrılar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de, ölen de cehennemdedir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Katili anladık ta, öldürülen neden cehennemdedir?" diye sorulunca: ''O da arkadaşını öldürmek istemişti'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (31, 6875, 7083), Müslim (7355-7), Ebu Davud (4268-9) ve Nesai (7/125) rivayet ettiler.

 

 

 

16805 (3)- Ebu Bekre'nirı bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşrılar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de ölen de cehennemdedir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Katili anladık ta, maktül neden cehennemdedir?" diye sorulunca: ''O da arkadaşını öldürmek istemişti'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16806 (4)- Müslim b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman çarpışırsa, öldüren de, ölen de cehennemdedir."

 

[Sahih]

 

 

 

16807 (5)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman birbirlerini öldürmek için kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, öldüren de, ölen de cehennemdedir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Katili anladık ta, maktül neden cehennemdedir?" diye sorulunca: ''O da arkadaşını öldürmek istemişttı dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (3638, 3642) rivayet etti.

 

 

 

16808 (6)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İki müslüman kılıçları ile karşılaşırlar ve biri diğerini öldürürse, ikisi de cehennemdedir.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ