MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- "Benden Sonra Birbirinizin Boynunu Vuran Kafirler Olmayınız" Hadisi

 

1. İbn Ömer

 

16744 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında: "Vah size -veya vay halinize- benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/458, 12/170, 13/22-23) ve Müslim (1/33-34) rivayet ettiler.

 

 

 

16744 (1)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16746 (3)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16747 (4)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında: ''Yazık size -veya vay halinize- benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cerir

 

16748 (1) Ebu Zür'a'nın, dedesi Cerir'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında: ''Ey Cerir! Halkı sustur'' buyurdu. (Halk sustuktan) sonra hutbesinde: "Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16749 (2)- Ebu Zür'a b, Amr b. Cerir'in, Cerir'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında Cerir' e: ''Halkı sustur'' buyurduktan sonra: "Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (121, 4405, 6869, 7080), Müslim (135), İbn Mace (3942) ve Nesai (7/127) rivayet ettiler,

25524 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16750 (3)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Halkı susturr (buyurduktan sonra): "Benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

 

16751 (4)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Halkı sustur'' buyurdu. Halk susunca: "Sakın sizleri benden sonra birbirinin boynunu vuran Kafirler olarak görmeyeyim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3584) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Bekre

 

16752 (1) Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakın benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu. İbn Sirin rivayetinde: ''Birbirinin boynunu vuran sapltmışlar gibi olmayın'' ibaresi geçmiştir.

 

 

[Sahih]

 

 

 

16753 (2)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakın benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Mes'ud

 

16754- Abdurralıman b. Abdullah'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakın benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7/295) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

5. Sunabihi el-Ahmesi

 

16755 (1) Sunabihi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Havz'ın başına sizden önce varacağım ve diğer ÜmmetIere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Sakın benden sonra birbirinizle savaşmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16756 (2)- Sunabihi el-Beceli der ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ben Havz'ın başına sizden önce varacağım ve diğer ÜmmetIere -Şube: "veya insanlara'' demiştir- karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Sakın benden sonra birbirinizle savaşmayınız'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

16757 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16758 (4)- Sunabihi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben diğer ÜmmetIere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Sakın benden sonra birbirinin boynunu vuran kafirler olmayınız'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16759 (5)- Bu hadis başka bir kanalla Sunabihi'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16760 (6)- Sunabihi el-Ahmesi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Havz'ın başına sizden önce varacağım ve diğer ÜmmetIere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim. Sakın benden sonra birbirinizle savaşmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

28303 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

16761 (7)- Bu hadis başka bir kanalla nakledilmiştir. Yezid b. Harun: "Sunabihi, Bedle'nin Ahmes kolundandır" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ