MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Yalan Yere Şahitlik Etmek

 

1. Ebu Hureyre

 

16707- Hidaş b. Ayyaş der ki: Küfe'de bir halkadayken bir adam anlattı: Ebu Hureyre ile otururken dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim, bir müslüman aleyhine ilgisi olmadığı halde bir şahitlikte bulunursa, cehennemdeki yerini hazırlasın''2 buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (7035) der ki: "Hadisi, Ahmed rivayet etmiştir. Görüldüğü gibi tabiinin kimliği belirsizdir. Geri kalan raviler güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Eymen b. Hureym

 

16708 (1) Eymen b. Hureym der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hutbe vermek için kalkıp üç defa: ''Ey insanlar! Yalan yere şahitlik, Allah'a ortak koşmaya denk tutulmuştur'' buyurup: "Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının"[Hac 30] ayetini okudu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, akdiye 3/305 (3599), Tirmizi, şahadet 4/547 (2299 ""ğarib) ve İbn Mace, ahkam 1/794 (2372) rivayet ettiler.

 

 

 

16709 (2)- Eymen b. Hureym der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hutbe vermek için kalkıp üç defa: ''Ey insanlar! Yalan yere şahitlik, Allah'a ortak koşmaya denk tutulmuştur'' buyurup: "Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının"[Hac 30] ayetini okudu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, akdiye 3/305 (3599), Tirmizi, şahadet 4/547 (2299 ""ğarib), İbn Ebi Şeybe 71258 (3090), Beyhaki (10/121) ve İbn Mace, a(./794 (2372) rivayet

 

 

3. Eymen b. Hureym

 

16710 (1) Eymen b. Hureym der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hutbe vermek için kalkıp üç defa: ''Ey insanlar! Yalan yere şahitlik, Allah'a ortak koşmaya denk tutulmuştur'' buyurup: "Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının"[Hac 30] ayetini okudu.

 

[Zayıf]

 

 

 

16711 (2)- Eymen b. Hureym der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını bitirdikten sonra kalkıp: ''Yalan yere şahitlik, Allah'a ortak koşmaya denk tutulmuştur'' buyurduktan sonra: "Artık putlara tapma pisliğinden kaçının, yalan sözden kaçının"[Hac 30] ayetini okudu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2599), İbn Mace (2372) ve Tirmizi (2300) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Bekre

 

16712 (1) Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken şöyle buyurdu: ''Size günahların en büyüğünü bildireyim mi? Allah'a ortak koşmaktır. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında büyük günahlardan bahsedilince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'a ortak koşmak, anne babaya isyan etmek,l buyurdu. (Sonra) dayanmakta iken doğrulup oturdu ve şöyle devam etti: ''Bir de yalan yere şahitlik etmek, bir de yalan yere şahittik etmek, bir de yalan yere şahitlik etmek veya yalan söylemek, bir de yalan yere şahitlik etmek.'' Ebu Bekre der ki: "Allah'ın Resulü, bu son sözü o kadar tekrarladı ki keşke artık sussaydı dedik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2654, 6274, 6919, 5976, 6273), Müslim. Tirmizi (1901, 2301, 3019) rivayet ettiler.   

 

 

 

16713 (2)- Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında büyük günahlardan bahsedilince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:, ''Allah'a ortak koşmak, anne babaya isyan etmek'' buyurdu. (Sonra) dayanmakta iken doğrulup oturdu ve şöyle devam etti: ''Bir de yalan yere şahitlik etmek, bir de yalan yere şahittik etmek, bir de yalan yere şahitlik etmek veya yalan söylemek.'' Ebu Bekre der ki: "Allah'ın Resulü, bu son sözü o kadar tekrarladı ki keşke sussaydı dedik."

İsmail b. İbrahim, bir defasında da hadisi: Abdurrahman b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken şöyle buyurdu: ''Size günahların en büyüğünü bildireyim mi? Allah'a ortak koşmaktır'' şeklinde başlayarak nakletti.

 

[Sahih]

 

 

5. Enes b. Malik

 

16714- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) büyük günahlardan bahsedip -veya sorulunca-: ''Allah'a ortak koşmak, bir kimseyi öldürmek ve anne babaya isyan etmek,l buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Size en büyük günahları bildireyim mi? Yalan söylemek -veya- yalan yere şahitlik etmektir.'' Şube der ki: "Kuvvetle sanıyorum ki, yalan yere şahitlik etmektir, buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/4) ve Müslim, iman 1/91 (288) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ