MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

38- Ahşverişte Muhayyerlik; Satışta Yalan ve Aldatmanın Bereketi Yok Etmesi, Doğruluğun ise Bereket Getirmesi

 

1. Hakim b. Hizam

 

15622 (1) Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse bu alışverişIeri bereketli olur. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişIerinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' (3/76), Müslim, buyu' 3/1164 (1532), Ebu Davud 3/273 (3457).

Tirmizi 3/538 (1245, "hasen sahih"), Nesai 7/247 (4464) ve İbn Mace 2/736 (2182 rivayet ettiler.

 

 

 

15623 (2)- Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse bu alışverişIeri bereketli olur. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişIerinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15624 (3)- Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse kar etmeleri umulur. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişIerinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: Babamın kitabında "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" lafzının üç defa tekrarlandığını gördüm.

 

 

 

15625 (4)- Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse bu alışverişIeri bereketli olur. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişIerinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15626 (5)- Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse bu alışverişieri bereketli olur. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişierinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15627 (6)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

15628 (7)- Hakim b. Hizam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları sürece vazgeçmede muhayyerdirler. Taraflar dürüst olur ve her şeyi olduğu gibi söylerlerse bu alışverişierine bereket ihsan edilir. Fakat yalan söyler ve bir şeyleri gizlerlerse bu alışverişierinin bereketi yok edilir.''

 

[Sahih]

 

 

2. Semure b. Gundub

 

15629 (1) Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/251), Hakim, Müstedrek'te (2/15-16) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de 6834, 6836) rivayet ettiler.

 

 

 

15630 (2)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15631 (3)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden, satıştan razı bir şekilde ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15632 (4)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede .nuhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15633 (5)- Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden, satıştan razı bir şekilde ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15634 (6)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15635 (7)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

15636 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurmuştur.

Eyyub der ki: Nifi bazen bunu: "Ancak biri diğerine ''Kararını şimdi ver demişsse muhayyerlik (ayrılmasalar da) biter'' lafzıyla rivayet ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi' kanalıyla: Malik (2/671), Şafii, el-ümm'de (3/3), Buhari (2111), Müslim (1531), Ebu Davud (3454), Tirmizi (1245) ve Nesai (7/248) rivayet ettiler.

 

 

 

15637 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1531:46) ve Nesai (7/251) rivayet ettiler.

 

 

 

15638 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkça veya biri diğerine: ''Kararını şimdi ver!'' demedikçe muhayyerdirler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15639 (4)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ‘‘Alan ve satan beraber durup birbirlerinden ayrılmadıkça (devam etme veya vazgeçmede) muhayyerdirler. Ancak taraflardan biri diğerine kararını hemen vermesini isterse ve bunun üzerine satış yapılırsa (oradan ayrılmasalar da) muhayyerlik kalkıp satış gerçekleşmiş olur. Yine satış feshedilmeden ayrıldıklarında satış gerçekleşmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2112), Müslim (1531:44) ve Nesai (7/249) rivayet ettiler.

 

 

 

15640 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15641 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15642 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devali: eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15643 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

15644 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Alan ve satan birbirlerinden ayrılana kadar muhayyerdirler. Ancak satış muhayyerlik şartıyla yapılmışsa muhayyerlik (ayrıldıktan sonra da) devam eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/100): "Ahmed rivayet etti. Ravi Eyyub b. Utbe çoğunluk tarafından zayıf görülmüştür, ancak onu güvenilir bulanlar da vardır" demiştir.

 

 

 

15645 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Alan ve satan birbirlerinden, satıştan razı bir şekilde ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu' 3/273 (3458), Tirmizi 3/542 (1248) ve İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

15646- Arın b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Alışveriş yapanlar aralarında muhayyerlik şartı olmadığı sürece birbirlerinden ayrılmadıkça (akdi feshetme konusunda) muhayyerdirler. Birinin diğerinden, akdi fesheder korkusuyla hemen ayrılması da helal değildir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/288 (3456), Tirmizi (1247) ve Nesai (7/25) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Berze

 

15647- Ebu'l-Vedi' der ki: Yammızda Ebi Berze ile birlikte bir yolculuktaydık. Ebu Berze dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alan ve satan birbirlerinden ayrılmadıkları müddetçe vazgeçmede muhayyerdirler" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3457) ve İbn Mace (2182) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ