MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Satın Alınan Malın Teslim Alınmadan Satılması

 

1. İbn Abbas

 

15469 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in satılmasını yasakladığı yiyecek, henüz teslim alınmamış yiyecektir. Ancak diğer malların da hüküm olarak yiyecekler gibi olduğunu düşünüyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2227), Tirmizi (1291) ve Nesai (7/285) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

15470 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in satılmasını yasakladığı yiyecek, henüz teslim alınmamış yiyecektir. Ancak diğer malların da hüküm olarak yiyecekler gibi olduğunu düşünüyorum."

 

[Sahih]

 

 

 

15471 (3)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin henüz teslim almadığı yiyeceği satmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Tavus der ki: İbn Abbas'a: "Neden peki?" diye sorduğumda: "çünkü yiyecek sonra verileceği için dirhemi dirhem karşılığında satmak gibi oluyor" dedi.

 

 

 

15472 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyeceği, ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurdu. Diğer malların da hüküm olarak yiyecekler gibi olduğunu düşünüyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

15473 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin henüz teslim almadığı yiyeceği satmasını yasakladı. Diğer tüm satışlarda da aynı hükmün geçerli olduğunu düşünüyorum."

 

[Sahih]

 

 

 

15474 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyecek satın aldığı zaman ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Tavus der ki: İbn Abbas'a: "Neden peki?" diye sorduğumda: "çünkü yiyecek sonra verileceği için altını altın karşılığında satmak gibi oluyor" dedi.

 

 

 

15475 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyecek satın aldığı zaman onu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurdu. Diğer malların da hüküm olarak yiyecekler gibi olduğunu düşünüyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

15476 (8)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyecek satın aldığı zaman onu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurdu. Mis'ar der ki: "Abdulmelik bunu rivayet ederken sanırım yiyeceğin yanında hayvan yemini de zikretti."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

15477 (1) AbduUah (b. Ömer) der ki: "Önceleri çarşıda satın alınan yiyecek maddesini götürü usulde yerinde satarlardı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satın alınan malın başka bir yere taşınmadan bu şekilde satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2167), Müslim (1526), Ebu Davud (3494) ve Nesai (7/287) rivayet ettiler.

 

 

 

15478 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: "Önceleri pazarın üst tarafında satın alınan yiyecek maddesini götürü usulde yerinde satarlardı. Ancak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satın alınan malın başka bir yere taşınmadan bu şekilde satışını yasakladı."

 

 

[Sahih]

 

 

 

15479 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/640), Buhari (2133), Müslim (1526:36) ve Nesai (7/285) rivayet etmişlerdir

 

 

 

15480 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15481 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyecek maddesi satın alan kişi, ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2124, 2126, 2136), Müslin). (3834, 3936, 3838), Ebu Davud (3492), İbn Mace (2226) ve Nesai (7/285) rivayet ettiler.

 

 

 

15482 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15483 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15484 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15485 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Belirli bir ölçü ve tartı ile yiyecek maddesi satın alan kişi, bunu teslim almadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/299) ve Nesai (2/225) rivayet ettiler.

 

 

 

15486 (10)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında yiyecek alıp satarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza birini gönderir ve satın aldığımız yiyeceği çarşıda başka bir yere taşımadan aldığımız yerde satmamamızı emrederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/446) ve Malik, Muvatta'da (2/140) rivayet ettiler.

 

 

 

15487 (11)- Salim, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında götürü usulde yiyecek satın aldığımız zaman onu evlerimize getirmeden önce aynı yerde satmamıza izin verilmezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (2131, 2137, 6852), Müslim (3840-1), Ebu Davud (3498) ve Nesai (7/287) rivayet ettiler.

 

 

 

15488 (12)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında yiyecek alıp satarken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza birini gönderir ve satın aldığımız yiyeceği çarşıda başka bir yere taşımadan aldığımız yerde satmamamızı emrederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

15489 (13)- Salim, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında götürü usulde yiyecek satın aldığımız zaman onu evlerimize götürmeden satın aldığımız yerde satmamıza engel olunurdu,"

 

[Sahih]

 

 

 

15490 (14)- Salim b. Abdullah b. Ömer, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında götürü usulde yiyecek satın alan kişilere, onu evlerine götürmeden satın aldıkları yerde satmalarına engel olunduğunu görürdüm."

 

[Sahih]

 

 

 

15491 (15)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında gelen tacirlerden yiyecek satın aldığımız zaman Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza birini gönderir ve satın aldığımız yiyeceği evimize götürmeden önce aldığımız yerde başkalarına satmamıza engelolurdu,"

 

[Sahih]

 

 

 

15492 (16)- İbn Ömer der ki: "Gelen tacirlerden yiyeceği götürü usulde satın alırdık. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O yiyeceği satın aldığımız yerden başka bir yere götürmeden başkalarına satmamızı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15493 (17)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişi yiyecek satın aldığı zamanı ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15494 (18)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında götürü usulde yiyecek satın alan kişilere, onu evlerine götürmeden satın aldıkları yerde satmalarına engel olunduğunu görürdüm."

 

[Sahih]

 

 

 

15495 (19)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında götürü usulde yiyecek satın alan kişilere, onu evlerine götürmeden satın aldıkları yerde satmalarına engelolunduğunu görürdümo"

 

[Sahih]

 

 

 

15496 (20)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişi yiyecek satın aldığı zaman ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir

 

15497 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Tiyecek satın aldığınız zaman onu tam olarak teslim almadan başkasına satmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15498 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyecek satın aldığı zamanı ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, buyu' 3/1159 (1525) rivayet etti.

 

 

4. Zeyd b. Sabit

 

15499- Abdullah b. Ömer der ki: Şam ahalisinden bir adam zeytinyağı getirmişti. Diğer tacirler gibi ben de adamla pazarlık yaptım ve satın aldım. Zeytinyağı henüz yerindeyken başka bir adam gelip iyi bir fıyatla satın almak istedi. Karını kabul edip adamın eline vurmak (satmak) istediğimde arkadan biri beni kolumdan çekti. Dönüp baktığımda Zeyd b. Sabit olduğunu gördüm. Zeyd bana: "Onu evine götürmeden satın aldığın yerde başkasına satma. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir satışı yasakladı" deyirıce adama uzattığım elimi geri çektim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3499), Nesai (7/285), Darakutni (3/13) ve Taberani, M. el-Kebir'de (11/13) rivayet ettiler.

 

 

5. Hakim b. Hizam

 

15500 (1) Hakim b. Hizam der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Ticari mal satın alıyorum. Bu konuda bana helal ve haram olan şeyler nedir?" diye sorduğumda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir mal satın aldığın zaman onu teslim almadan başkasına satma'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1318) ve Beyhaki (5/313) rivayet ettiler.

 

 

 

15501 (2)- Hakim b. Hizam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

"Duyduğuma göre yiyecek alıp satıyormuşsun" buyurunca: "Evet, ey Allah'ın Resulü! dedim. Bunun üzerine: ''O zaman yiyeceği satın alıp teslim de almadan başkasına satma'' buyurdu.

Ata der ki: "Aynısını Abdullah b. İsmet el-Cuşemi, Hakim b. Hizam vasıtasıyla Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6150-1) rivayet etti.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

15502 (1) Süleyman b. Yesar bildiriyor: Mervan döneminde gıda çekIeri çıkınca tacirler bu çekIeri satın almak için Mervan'dan izin istediler. Mervan da bu konuda onlara izin verdi. Bunun üzerine Ebu Hureyre, Mervan'ın yanına girdi ve: "Faizli satışa izin mi veriyorsun? Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yiyeceğin teslim alınmadan önce satılmasını ve satın alınmasını yasaklamıştı" dedi. Bu sözün ardından Mervan'ın muhafızlarını gönderdiğini ve bu çekIeri satmaktan çekinmeyecek olanların ellerinden aldırdığını gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3843-4) rivayet etti.

 

 

 

15503 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yiyecek satın aldığı zaman ona tam olarak sahip olmadan başkasına satmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1528) rivayet etti.

 

 

 

15504 (3)- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre, Mervan'a: "Faizli satışları helal mi kılıyorsun?" diye sorunca, Mervan: "Öyle bir şey yapmadım" karşılığını verdi. Ebu Hureyre: "Ama gıda çekIerinin satışına izin verdin. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yiyeceğin teslim alınmadan önce satılmasını yasaklamıştı" deyince, Mervan insanlara hitab edip bu çekIerin satışını yasakladı. Sonrasında Mervan'ın gönderdiği muhafızların bu çekIeri insanların ellerinden topladıklarını gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

15505 (4)- Yezid b. Humeyr, Kureyş'in azatlılarından birinden bildirir: Ebu Hureyre'nin, Muaviye'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin (avret yeri açılmasın diye) bel kısmını bağlamadan namaz kılmasını yasakladı" dediğini işittim. Yine Ebu Hureyre'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) takSim edilinceye kadar ganimetIerin satışını yasakladı. Her türlü afetten etkilenmeyecek duruma gelmeden meyvelerin de satılmasını yasakladı" dediğini işittim.

 

[Hasen]

 

Şube der ki: Yezid başka bir defasında Ebu Hureyre'den bunu aktarırken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin, taksim edilip kendisine ne kadar ve ne düştüğünü öğrenmeden ganimetteki payını satmasını yasakladı" ibaresiyle vermiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3369) rivayet etti.

 

 

 

15506 (5)- Yezid b. Humeyr der ki: Kureyş'in azatlılarından birinin bana bildirdiğine göre Ebu Hureyre şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin, taksim edilip kendisine ne kadar ve ne düştüğünü öğrenmeden ganimetteki payını satmasını yasakladı. Her türlü afetten etkilenmeyecek duruma gelmeden meyvelerin satılmasını yasakladı. Yine kişinin (avret yeri açılmasın diye) bel kısmını bağlamadan namaz kılmasını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

15507 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taksim edilene kadar ganimetIerin satışını yasakladı. Her türlü afetten etkilenmeyecek duruma gelmeden meyvelerin satılmasını yasakladı. Yine kişinin (avret yeri açılmasın diye) bel kısmını bağlamadan namaz kılmasını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ