MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- İyne Türü Satışın ve Bir Satışta iki Satış Muamelesi YapmanınYasaklanması

 

1. İbn Ömer

 

15445- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''İnsanlar dinara ve dirheme düşkün olup ıyne türü alışveriş yaptıklarında, kendilerini ziraata verdiklerinde ve Allah yolunda cihadı terk ettiklerinde Allah onlara öyle bir bela verir ki yeniden dinlerine dönmedikleri müddetçe bu belayı onlardan kaldırmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (13583) rivayet etti.

13001 (l)'de tekrar etmiştir

 

EBU DAVUD HADİSİ VE İZAH İÇİN TIKLA

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

15446 (1) Arın b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir satışta farklı iki satış muamelesi yapmayı, müşteriye borç verip ona değerinden yüksek fiyata mal satmayı, henüz teslim alınmamış bir malı başkasına satarak b.r elde etmeyi ve kişinin yanında bulunmayan bir malı satmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Değişik lafızIada Ebu Davud 3/303 (3504), Tirmizi (2/237), Nesai (2/227), İbn Mace (2/9,10) ve Tayalisi (2257) rivayet ettiler.

 

 

 

15447 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşteriye borç verip ona değerinden yüksek fiyata mal satmayı, bir satışta farklı iki satış muamelesi yapmayı, kişinin yanında bulunmayan bir malı satmasını ve henüz teslim alınmamış bir malı başkasına satarak kar elde etmeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15448 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müşteriye borç verip ona değerinden yüksek fiyata mal satmak, bir satışta farklı iki satış muamelesi yapmak, henüz teslim alınmamış bir malı başkasına satarak kar elde etmek ve kişinin yanında bulunmayan bir malı satması helal değildir.''

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

15449 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir satışta farklı iki satış muamelesi yapmak caiz değildir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah faiz yiyene, yedirene, faizli bir akde şahit olana ve böylesi bir akdi yazana lanet etti'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İki metni de İbn Mace (2277) ve İbn Hibban (5025) rivayet etti. İlk bölümünü Abdurrezzak (14636), İbn Huzeyme (176) ve İbn Hibban (1053) rivayet ettiler. İkinci metni ise Ebu Davud (3333) rivayet etti.

 

 

 

15450 (2)- Abdurrahman b. Abdillah b. Mes'ud, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir satışta farklı iki satış mualemesi yapmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Şerik'in bildirdiğine göre Simak bunu açıklarken şöyle demiştir: "Bir satışta iki satış muamalesi kişinin bir malı satarken: ''Veresiye şu kadara, peşin ise şu kadara'' demesidir."

 

 

4. Ebu Hureyre

 

15451- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir satışta farklı iki satış muamelesi yapmayı ve iki tür giyiniş şeklini yasakladı. Yasakladığı giyiniş şekillerinden biri, tek giysiyle samma (kolları da içeride bırakacak şekilde tulum şeklindeki giyinme) şeklidir. Diğeri de oturunca aYret yerini semaya doğru açıkta bırakacak şekilde tek parça kumaşla giyinmedir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1231), Nesai (7/295) ve İbn Hibban (4973, 5426) rivayet ettiler.

3981 (4)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ