MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Mülamese ve Münabeze Türü Satışın Yasaklanması

 

1. Ebu Hureyre

 

15321 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mülamese ve münabeze türü satışı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/359 (2146) ve Müslim, buyu' 3/1151 (1511) rivayet ettiler.

 

 

 

15322 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} münabeze ve mülamese türü satışı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15323 (3)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} münabeze ve mülamese türü satışı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15324 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), mülamese ve münabeze olmak üzere iki tür satışı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

15325 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verilecek ücret baştan belirlenmeden birini ücretle tutmayı, pazarlığı kızıştırmayı, mülamese türü satışı ve (malın üzerine) taş atmak suretiyle yapılan alışverişi yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud Merasil'de (181) ve Nesai (7/31) rivayet etti. 15590 (1)' de tekrar edecektir. Heysemi (6454) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Nesai mevküf olarak rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak İbrahim en-Nehai zannımca Ebu Said'den hadis işitmemiştir."

 

 

 

15326 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verilecek ücret baştan belirlemneden birini ücretle tutmayı, pazarlığı kızıştırmayı, mülamese türü satışı ve taş atmak suretiyle yapılan alışverişi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

15327 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verilecek ücret baştan belirlenmeden birini ücretle tutmayı, taş atmak suretiyle yapılan alışverişi, mülamese türü satışı ve pazarlığı kızıştırmayı yasakladı."

 

[Hasen]

 

16077 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15328 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müHımese türü satışı yasakladı. Bu da malı incelemeden sadece ona dokunarak satışın geçerli sayıldığı bir alışveriş şeklidir. Müna.beze türü satışı da yasakladı. Müna.beze de mala bakmadan ve onu incelemeden sadece karşı tarafa atmakla satışın gerçekleştiği bir alışveriş şeklidir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (7887, 14990) rivayet etti.

 

 

 

15329 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), mülamese türü satışı yasakladı. Bu da malı incelemeden sadece ona dokunarak satışın geçerli sayıldığı bir alışveriş şeklidir. Münabeze türü satışı da yasakladı. Münabeze de malın incelenmesine fırsat verilmeden karşı tarafa atmakla satışın gerçekleştiği bir alışveriş şeklidir."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ