MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Yenmesi Yasaklanan Kazançlar

 

Cabir b. Abdillah

 

15159 (1) Cabir der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hacamatçının kazancı sorulunca: ''Bu kazançla su devene yem alıp yedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15160 (2)- Cabir der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hacamatçının kazancı sorulunca: ''Bu kazançla su devene yem alıp yedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6436) der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

8. Muhayyisa b. Mes'ud el-Ensari

 

15161 (1) Muhammed b. Sehl b. Ebi Hasme bildiriyor: Muhayyisa b. Mes'ud el-Ensari'nin hacamatçılık yapan Nafi' Ebu Tayyibe adında bir kölesi vardı. Muhayyisa bunun kazancını sormak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidince: ''Bu kazanca yaklaşma!'' buyurdu. Muhayyisa bir daha gelip sorunca da: ''Onunla su devene yem alıp yedir ve bu kazancı onun işkembesi için harca'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/131) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/742) rivayet ettiler.

 

 

 

15162 (2)- İbn Muhayyisa bildiriyor: Babam hacamatçının kazancını yeme konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kazancı ona yasakladı. Babam ısrarcı olup birkaç defa aynı şeyi sorunca sonunda: ''Bu kazancı su develerine yem almada ve kölelerini yedirmede kullan'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/974), Şafii (2/166), Ebu Davud (3122) ve Tirmizi (1277) rivayet ettiler.

 

 

 

15163 (3)- Haram b. Saide b. Muhayyisa b. Mes'ud bildiriyor: Muhayyisa'nın Ebu Tayyibe künyeli hacamatçı bir kölesi vardı ve köle bundan çok para kazanıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacamatçının kazancını yasaklayınca Muhayyise bu kazancı yiyebilmesi için Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin istedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabul etmedi. Muhayyisa ısrarla bu konuyu sorup ihtiyacı olduğunu ifade edince sonunda Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''0 zaman kazancını su develerini yemlemede harca'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15164 (4)- Haram b. Sa'd b. Muhayyisa bildiriyor: Muhayyisa hacamatçı olan kölesinin kazancını Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kazancı ona yasakladı. Muhayyisa ısrarla bu konuyu sorunca sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bu kazancı su develerine yem almada ve kölelerini yedirmede kullan'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15165 (5)- Haram b. Saide b. Muhayyisa b. Mes'ud, babasından bildirir: "Babamın (Muhayyisa'nın) hacamatçı bir kölesi vardı..." Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

15166 (6)- Haram b. Muhayyisa, babasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hacamatçının kazancını sorduğumda bu kazancı bana yasakladı. Sonra bir daha sorduğumda yine yasakladı. Buna ihtiyacım olduğunu söylediğimde ise sonunda: ''Bu kazancı su develerine yem almada ve kölelerini yedirmede kullan'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15167 (7)- Haram b. Muhayyisa, babasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hacamatçının kazancını sorduğumda bu kazancı bana yasakladı. Buna ihtiyacım olduğunu söylediğimde: ''Bu kazancı su develerine yem almada kullan'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15168 (8)- Muhammed b. Eyyub bildiriyor: Ensar'dan Muhayyisa adında bir adamın bana bildirdiğine göre kendisinin hacamatçı bir kölesi vardı. Ancak bu kölesinin kazancı konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini uyardı. Muhayyisa: "Bu kazancı yanındaki yetimlere yedireyim mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır!'' karşılığını verdi. Muhayyisa: "Sadaka olarak dağıtayım mı?" diye sorunca yine: ''Hayır!'' karşılığını verdi. Sonunda bu kazancı su develerine yem almada kullanmasına izin verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6434) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

9. Ömer b. el-Hattab

 

15169 (1) Ala b. Abdirrahman b. Yakub, Kureyş'ten Sehm oğullarından bir adamdan, o da kabilesinden Madde adında bir adamdan bildirir: Mekke'de bir köleyle tartışınca kulağımdan ısırdı ve bir bölümünü kopardı veya ben kulağından ısırdım ve kulağının bir bölümünü kopardım. Ebu Bekr hacdan dönünce davamız ona götürüldü. Ebu Bekr: "Bu davayı Ömer b. el-Hattab'a götürün. Şayet yara kısas gerektirecek kadarsa bunun kısasını uygulasın" dedi. Ömer'in yanında gittiğimizde: "Evet, kulaktan kesilen miktar kısası gerektirecek kadar olmuş! Bana bir hacamatçı çağırın (ki o da kısas olarak bunun kulağından kessin)" dedi. Hacamatçıyı zikredince de şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Teyzeme (Fahite binti Amrla) hayırlı olur temennisiyle bir köle hediye etmiştim. Ancak bu köleyi hacamatçı veya kasap veya kuyumcu yapmamasını söyledim. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Farklı bir kanalla Ebu Davud (3/280) rivayet etti.

 

 

 

15170 (2)- İbn Macide es-Sehmi der ki: "Hilafeti döneminde Ebu Bekr'le birlikte hacca gittik ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktarır.

 

[Zayıf]

 

 

10. Rafi' b. Rifaa

 

15171- Tarık b. Abdirrahman el-Kuraşi der ki: Rafi' b. Rifaa, Ensar'ın oturduğu meclise geldi ve şöyle dedi: Bugün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha önce geçimimizde bize yardımcı olan bir şeyi yasakladı. Tarlayı kara vermemizi yasakladı ve: ''Tarlası olan kişi bu tarlayı ya kendisi eksin, ya da kardeşine ektirsin ya da öyle boş bıraksın'' buyurdu. Yine hacamattan elde edilen kazancı yasakladı ve bu işten elde edilen kazançla su develerine yem almamızı söyledi. El emeğiyle kazanmadıktan sonra cariyenin kazancını da yasakladı. El emeğinden kastın ekmek yapmak, yün eğirmek ve nakış gibi şeyler olduğunu göstermek için de elleriyle işaret etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3426) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ