MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Yenmesi Yasaklanan Kazançlar

 

2. İbn Abbas

 

15131 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fuhuştan, köpek satışından ve içki satışından elde edilen kazancı yasakladı.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi, Müsned'de (2755) ve Ebu Davud (3482) rivayet ettiler.

 

 

 

15132 (2)- Abdurrahman b. Va'le der ki: İbn Abbas'a: "Bizim bölgemizde üzüm bağları var ve kazançlarının çoğu içkiden oluyor" dediğimde şu karşılığı verdi: Devsli bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelmiş ve hediye olarak yanında bir tulum içki getirmişti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Allah'ın sonradan bunu haram kıldığını bilmiyor musun?'' buyurunca, adam yanındaki birine bu tulumu verdi ve bir şeyler söyledi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona ne söyledin?'' diye sorunca, adam: "Satmasını söyledim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçmesi haram olan bir şeyin satılmasının da haram olduğunu bilmiyor musun?'' buyurdu ve emredince içki tulumu döküldü.

 

[Hasen]

 

 

 

15133 (3)- Abdurrahman b. Va'le der ki: İbn Abbas'a içkinin satılmasını sorduğumda şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sakif (veya Devs) kabilesinden bir arkadaşı vardı. Mekke'nin fethedildiği yıl Mekke'de onunla karşılaşınca adam ona hediye olarak bir tulum içki vermek istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Ey filan! Allah'ın sonradan bunu haram kıldığını bilmiyor musun?'' buyurunca, adam kölesine döndü ve bu tulumu götürüp satmasını söyledi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey filan! Ona ne söyledin?'' diye sorunca, adam: "Satmasını söyledim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçmesini haram kılan satılmasını da haram kıldı'' buyurunca içki tulumu Batha'da döküldü.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim (1579) ile Darimi (2153) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

15134 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki satışından, fuhuştan ve köpek satışından elde edilen kazancı yasakladı. Köpek satışı konusunda da: ''Köpeğin sahibi senden parasını almak için geldiğinde ellerini toprakla doldur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3482) rivayet etti.

 

 

 

15135 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Köpek satışından elde edilen para pistir. Köpeğin sahibi senden parasını almak için geldiğinde ellerini toprakla doldur.''

 

[Sahih]

 

 

 

15136 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından ayrıldığında içki henüz haram kılınmamıştı. Gitiği yerden hediye olarak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum içki aldı ve deveye yükleyip geldi. Geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yerde oturuyordu. Ona: ''Bu yanındaki ne?'' diye sorunca, adam: "İçki tulumu, sana hediye olarak getirdim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın onu haram kıldığını bilmiyor musun?'' buyurunca, adam: "Hayır!" dedi. Sonra devesini süren adama dönüp aralarında bir şeyler konuştular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona ne dedin?'' diye sorunca, adam: "Satmasını söyledim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçmesini haram kılan satılmasını da haram kıldı'' buyurdu. Sonra tulumun alt kapağının açılmasını söyledi. Açılan kapaktan da içki yere döküldü. Batha'da o su tulumunun boş olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

15137 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki satışından, fuhuştan ve köpek satışından elde edilen kazancı yasakladı ve: ''Köpeğin sahibi senden parasını almak için geldiğinde ellerini toprakla doldur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15138 (8)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fuhuştan, köpek satışından ve içki satışından elde edilen kazancı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15139 (9)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Köpeğin satışından, fuhuştan ve içki satışından elde edilen kazanç haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15140 (10)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum içki hediye etmek istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki haram kılındı'' buyurunca, adam birini çağırıp gizlice bir şeyler söyledi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona ne söyledin?'' diye sorunca, adam: "Satmasını söyledim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘İçmesini haram kılan satılmasını da haram kıldı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Keysan

 

15141- Nafi' b. Keysan, babasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında içki ticareti yapardım. Bir defasında ticaretini yapmak için Şam'dan içki tulumları ile geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimde: "Ey Allah'ın Resulü! Sana çok güzel içki getirdim" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Keysan! Sen gittikten sonra içki haram kılındı'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! O zaman bu içkiyi satayım mı?" diye sorduğumda: ''Hem içmesi, hem de satılması haram kılındı'' buyurdu. Bunun üzerine tulumlara gidip kapaklarını açtım ve hepsini döktüm.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 19/195 (439) rivayet etti.

Heysemi (4/28) hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ