MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

124- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Salavet Getirmenin Fazileti ve Sevabı

FARKLI HADİSLER

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

15039 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on iyilik sevabı yazar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/120), Ebu Davud 1/562 (1530), Tirmizi 1/353 (485"sahih"), Nesai (1/191) ve İbn Hibban (2/229) rivayet ettiler.

 

 

 

15040 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on iyilik sevabı yazar'' buyurmuştur.

 

 

 

15041 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on defa salat eder (hayır ihsan eder)'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15042 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on defa salat eder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

15043 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on defa salat eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

15044 (1) Abdullah b. Amr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir defa salavat getiren kişiye Allah ve melekleri yetmiş defa salavit getirir. Artık kişi dilerse az, dilerse de çok salavit getirsin."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/160) ve Münziri, et-Terğib ve't-Terhib'de (2/279) hasen hükmü verdiler.

 

 

 

15045 (2)- Abdullah b. Amr der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir defa salavit getiren kişiye Allah ve melekleri yetmiş defa salavit getirir."

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

15046 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on defa salat eder ve on günahını da siler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (643) ve Nesai (3/50) rivayet ettiler.

 

 

 

15047 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bana bir defa salavat getiren kişiye Allah on defa salat eder ve on günahını da siler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Amir b. Rabia

 

15048 (1) Abdullah b. Amir b. Rabia'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bana salavat getirdiği sürece melekler de ona salavat getirirler. Artık kişi dilerse azı dilerse de çok salavat getirsin. ''

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: İbn Mace (907) rivayet etti.

 

 

 

15049 (2)- Abdullah b. Amir b. Rabia'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bana salavat getirdiği sürece melekler de ona salavat getirirler. Artık kişi dilerse az dilerse de çok salavat getirsin.''

 

[Hasen]

 

 

 

15050 (3)- Abdullah b. Amir b. Rabia'nın, Bedir savaşına katılanlardan biri olan babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bana salavat getirdiği zaman ...'' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Talha

 

15051 (1) Ebu Talha el-Ensari der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neşeli bir şekilde ve yüzünde bir sevinçle sabahladı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bugün seni neşeli ve sevinçli görüyoruz" denilince şöyle buyurdu: "Rabbimden bana bir melek geldi ve şöyle dedi: Ümmetinden sana bir defa salavat getiren kişiye Allah on iyilik sevabı yazarı on günahını siler ve derecesini on derece yükseltir. Bunu da on defa tekrarlar.''

 

[Zayıf]

 

 

 

15052 (2)- Abdullah b. Ebi Talha, babasından bildirir: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünde bir sevinçle yanımıza geldi. Kendisine: "Yüzünde bir sevinç görüyoruz" dediğimizde şöyle buyurdu: ''Bir melek bana geldi ve şöyle dedi: Ey Muhammed' Rabbin sana şöyle buyuruyor: ''Ümmetinden sana bir defa salavat getiren kişiye on defa salat etmemı bir defa selam eden birine de on defa selam etmem seni hoşnut etmez mi?''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (3/44) ve Hakim, Müstedrek'te (2/420) rivayet ettiler.

 

 

 

15053 (3)- Abdullah b. Ebi Talha, babasından bildirir: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünde bir sevinçle yanımıza geldi. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Yüzünde bir sevinç görüyoruz" denilince de şöyle buyurdu: ''Bir melek bana geldi ve (Rabbimden naklen): ''Ey Muhammed! Ümmetinden sana bir defa salavat getiren kişiye on defa salat etmemı bir defa selam eden birine de on defa selam etmem seni hoşnut etmez mi?'' diye sordu. Ben de: ''Hoşnut eder'' karşılığını verdim.''

 

[Hasen]

 

 

 

15054 (4)- Abdullah b. Ebi Talha, babasından bildirir: "Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünde bir sevinçle yanımıza geldi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

6. Ruveyfi

 

15055- Ruveyfi b. Sabit el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Muhammedle salavat getirip de: ''Allahım! Kıyamet gününde onu sana yakın bir yerde oturt'' diyen kişiye şefaatim vacip olur. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (17304) der ki: "Bezzar rivayet etti. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında ve el-Mu'cemu'l-kebir'inde rivayet etti. Senetleri hasendir."

 

 

7. Abdurrahman b. Avf

 

15056- Abdurrahman b. Avf der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mescid'den) çıktı ve zekat mallarından olan hurmalığa yöneldi. Hurmalığa girince kıbleye doğru döndü ve secdeye kapandı. Ancak secdede o kadar çok uzun durdu ki Allah'ın secdede canını aldığını düşündüm. Bunun üzerine yanına gidip oturdum. Bir ara başını secdeden kaldırınca beni gördü ve: ''Kim O'' diye sordu. "Abdurrahman b. Avfım" dediğimde: ''Ne oldu?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Secdede o kadar çok uzun durdun ki Allah'ın secdede canını aldığını düşündüm" dediğimde şöyle buyurdu: ''Cebrail yanıma geldi ve müjde olarak: ''Allah şöyle buyuruyor: ''Sana salavat getirene ben de salat ederı sana selam edeni ben de selamlarım'' dedi. Ben de şükür olarak secdeye kapandım. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/550) rivayet etti.

5814 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

125- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Çokça Salavet Getirmek

 

1. Ubey b. Ka'b

 

15057- Tufeyl b. Ubey b. Kab, babasından bildirir: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben hayır dualarımın (salavatlarımın) tümünü sana yapsam nasılolur?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu durumda Allah dünya ve ahiretteki dertlerindim seni kurtarır'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/637 (2457, "hasen sahih"), Beyhakı, Şuabu'l-iman'da 2/187 (499) rivayet ettiler. Hakim (2/421) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ