MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

112- Lebbeyk Duası

FARKLI HADİS VE DUALAR

MUHTEMEL BASKI HATASI SEBEBİYLE 15000 VE 15001 ATLANMIŞ

1. Zeyd b. Sabit

 

15002- Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir dua öğretti ve her gün bu duayı aileme okumamı söyledi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Her gün sabahladığın zaman şöyle dua et: ''Allahım! Emrindeyim ve buyruklarına amadeyim. Tüm hayırlar senin elindedir. Tüm hayırlar senden gelip yine sana varır. Allahım! Adadığım her adağın, söylediğim her sözün ve ettiğim her yeminin önünde mutlaka senin iraden bulunmaktadır. Zira ancak senin dilediğin olur, dilemediğin bir şey de asla olacak değildir. Senin iraden dışında ne bir güç, ne de bir kuvvet olabilir. Sen ki her şeye kadirsin.

Allahım! Şu ana kadar ancak senin merhamet ettiklerine dua ettim ve ancak senin lanetlediklerini lanetledim. Dünyada da, ahirette de tek dostum sensin. Müslüman olarak canımı al ve beni salih kullarının arasına kat. Allahım! Hiçbir kötülüğün zararına uğramadan ve beni saptıracak bir fitneye bulaşmadan senin takdirine rıza göstermeyi, ölümden sonra (cehennemden uzak) serin bir hayatı, senin cemaline bakma lezzeti ile sana kavuşma arzusunu bana nasip et. Allahım! Haksızlık etmekten veya haksızlığa uğramaktan, başkalarının hakkına tecavüz etmekten veya hakkı ma tecavüz edilmesinden, beni helak edecek bir günaha bulaşmaktan veya bağışlanmayacak bir suç işlemekten sana sığınırım.

Ey gökleri ve yeri yaratan, gaybı ve aşikarı bilen, yücelik ve ikramlar sahibi Allahım! Bu dünya hayatımda sana söz verip seni şahit tutuyorum ki şahit olarak sen yetersin. Senden başka ilah olmadığına, tek olduğuna ve hiçbir ortağının bulunmadığına, hükümranlığın ve hamdin sadece sana mahsus olduğuna, her şeye kadir olduğuna şehadet ederim. Yine şahadet ederim ki Muhammed senin kulun ve Resulündür. Vaadettiğin (o gün) haktır. Sana kavuşmak haktır. Cennet haktır. Kıyamet şüphesiz bir şekilde vaki olacaktır. Kabirlerdekini diriltecek olan da sensin. Yine şehadet ederim ki şayet beni bana bırakacak olursan, beni heba olmayla, kusurlarla, günah ve hatalarla baş başa bırakmış olursun. Oysa ben sadece senin merhametine güveniyorum. Tüm günahlarımı bağışla, zira günahları ancak sen bağışlayabilirsin. Tövbemi kabul et, zira tövbeleri kabul edip merhamet eden sadece sensin. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (1/516) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde ona muhalif olmuştur. Heysemi (16988) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Taberani'nin senetlerinden birisinin ravileri güvenilir bulunmuştur. Diğer senetlerde Ebu Bekr b. Ebi Meryem vardır ve zayıftır."

 

 

113- Bağışlanma ve Merhamet Dileme Duası

 

1. Tarık b. Eşyem

 

15003 (1) Tarık b. Eşyem der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yeni müslüman olan birine: ''Allahım! Beni bağışla! Bana merhamet et! Bana rızıklar ihsan et'' duasını öğrettiğini ve: ''Bu dua senin için hem dünya, hem de ahiret hayırlarını bir araya getirir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2697) ve İbn Mace (3845) rivayet ettiler.

 

 

 

15004 (2)- Ebu Malik el-Eşcai, babasından bildirir: Kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip de: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'tan bir şey isteyeceğim zaman ne diyeyim?" diye sorduğunda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni bağışla! Bana merhamet et! Bana hidayeti ver! Bana rızıklar ihsan et, dersin'' karşılığını verir ve başparmak hariç diğer dört parmağını bir araya getirip: ''Bu dua senin için hem dünya, hem de ahiret hayırlarını bir araya getirir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15005 (3)- Ebu Malik, babasından bildirir: Kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip de: "Ey Allah'ın Resulü! Rabbimden bir şey isteyeceğim zaman ne diyeyim?" diye sorduğunda, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Beni bağışla! Bana merhamet et! Bana hidayeti ver! Bana rızıklar ihsan et, dersin'' karşılığını verir ve başparmak hariç diğer dört parmağını bir araya getirip: ''Bu dua senin için hem dünya, hem de ahiret hayırlarını bir araya getirir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

114- "Gökleri ve Yeri Yaratan Allahım!" Duası

 

1. İbn Mes'ud

 

15006- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi: ''Ey yerleri ve gökleri yaratan, gizli ve aşikar olanı bilen Allahım! Bu dünya hayatımda senden başka ilah olmadığına, tek ve ortaksız olduğuna, Muhammed'in kulun ve resulün olduğuna şehadet edeceğimin sözünü veriyorum. Şayet beni kendi halime bırakırsan kötülüğe yaklaştırmış, hayırlardan uzaklaştımuş olursun. Oysa ben sadece senin merhametine güveniyorum. Bu şehadetimin karşılığını bana kıyamette ver. Sen ki verdiğin sözden caymazsIn'' dediği zaman kıyamet gününde Allah meleklere: ''Kulum bana bir söz verdi ve bu sözünü tuttu'' der ve bu kulunu cennete sokar.''

Ravi Süheyl der ki: Kasım b. Abdirrahman'a, Avn'ın böyle dediğini söylediğimde: "Bizden evinde duran her bir kız bu duayı etmektedir" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysem'i, Mecmau'z-Zevaid'de (10/174) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Avn b. Abdillah, İbn Mes'ud'dan hadis işitmiş değildir."

 

 

SONRAKİ