MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Borçlu Ölenin Cenaze Namazı; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ölenin Borcunu üstlenmesi

 

1. Seleme b. el-Ekva'

 

15895 (1) Seleme der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile oturmuşken bir cenaze getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geride borç bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır, bırakmadı" dediler. "Geride mal bıraktı mi?'' diye sorunca yine: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdI. sonrasında bir cenaze daha getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride borç bıraktı mi?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. ''Geride mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Evet, üç dinar bıraktı" dediler. Bunun üzerine parmaklarıyla (kıyamet gününde) üç yerinden dağlanacağını işaret etti. sonrasında bir cenaze daha getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride borç bıraktı mi?'' diye sorunca: "Evet" dediler. ''Geride mal bıraktı mi?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman namazını siz kılın'' buyurdu. Ensar'dan bir adam: "Borcunu ben öderim" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun da namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2295) rivayet etti.

 

 

 

15896 (2)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken bir cenaze getirildi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Namazını kıldır" denildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır, bırakmadı" dediler. ''Geride borç bıraktı mı?'' diye sorunca yine: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı. Sonrasında bir cenaze daha getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride borç bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. ''Geride mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Evet, üç dinar bıraktı" dediler. Bunun üzerine: ''O zaman (kıyamet gününde bunlardan dolayı) üç defa dağlanacaktır'' buyurdu. Sonrasında bir cenaze daha getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride borç bıraktı mı?'' diye sorunca: "Evet" dediler. ''Geride mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman namazını siz kılın'' buyurdu. Ensar'dan Ebu Katade adında bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Borcunu ben öderim" deyirıce Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun da namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Katade

 

15897 (1) Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir cenaze getirildi ve namazını kıldırması istendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Borcu var mı?'' diye sorunca: "Evet, iki dinar borcu var" denildi. ''Bunların ödenmesi için mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman namazını siz kılın'' buyurdu. Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Borcunu ben öderim" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Hibban (3058) rivayet etti.

 

 

 

15898 (2)- Abdullah b. Ebi Katade (babasından) bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Ensar'dan bir adamın cenazesi getirildi ve namazını kıldırması istendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazını siz kılını çünkü borcu var'' buyurdu. Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Borcu benimdir" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen mi ödeyeceksin?'' diye sordu. Ebu Katade: "Ben ödeyeceğim" deyince de Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı. Adamın da on sekiz veya on dokuz dirhem (gümüş) borcu vardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2593), İbn Mace (2407), Tirmizi (1069) ve Nesai (4/65) rivayet ettiler.

 

 

 

15899 (3)- Abdullah b. Ebi Katade (babasından) bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Ensar'dan bir adamın cenazesi getirildi..." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır, ancak şu ifadeleri kullanır: Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Adama ben kefilim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Borcunu sen mi ödeyeceksin?'' diye sorunca, Ebu Katade: "Ben ödeyeceğim" dedi." Haccac rivayetinde ise Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ben de ona kefilim'' buyurduğu ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

15900 (4)- Abdullah b. Ebi Katade (babasından) bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazını kıldırması için bir cenaze getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Borcu var mı?'' diye sorunca: "Evet, iki dinar borcu var" denildi. ''Bunların ödenmesi için mal bıraktı mı?'' diye sorunca: "Hayır" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman namazını siz kılın'' buyurdu. Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Borcunu ben öderim" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

 

 

15901 (5)- Abdullah b. Ebi Katade (babasından) bildirir: Ensar'dan bir adam vefat edince namazılli kıldırması için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geride mal bıraktı mı?" diye sorunca: "Hayır, vallahi bir şey bırakmış değil" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geride borç bıraktı mı?" diye sorunca: "Evet, on sekiz dirhem borç bıraktı" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunların ödenmesi için mal bıraktı mı?" diye sorunca: "Hayır, Vallahi bir şey bırakmış değil" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman namazını siz kılın'' buyurdu. Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Borcunu ben ödesem namazını kılar mısın?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet borcunu tamamen kapatırsan namazını kıldırırım" buyurdu. Bunun üzerine Ebu Katade gidip adamın borcunu ödedi. Geri dönünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Borcunu kapattın mı?" diye sordu. Ebu Katade: "Evet, kapattım" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazenin getirilmesini istedi ve namazını kıldırdı.

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

15902 (1) Cabir anlatıyor: Adamın biri vefat edince yıkadık, kokulandırdık ve kefenledik. Sonra namazını kıldırması için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdik ve: "Namazını kıldırır mısın?" dedik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birkaç adım attı, sonra durup: ''Borcu var ml?'' diye sordu. "İki dinar borcu" var dediğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan ayrıldı. Bu borcun ödenmesini Ebu Katade üstlenince tekrar yanında geldik. Ebu Katade: "Bu iki dinan ben ödeyeceğim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alacaklı bunu artık senden mi alacak? Ölenin üzerinden düştü mü?'' diye sordu. Ebu Katade: "Evet!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kıldırdı.

Bundan bir gün sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O iki dinara ne oldu?'' diye sorunca, Ebu Katade: "Adam daha dün öldü" dedi. Diğer gün yine sordu. Ebu Katade: "Ödedim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşte şimdi adamın bedeni serinledi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Muaviye b. Amr bunu rivayet ederken sadece "Yıkadık" ifadesini kullanır. Ayrıca "Namazını kıldırır mısın?" ifadesi yerine "Namazını kılalım mı?" dediklerini zikreder.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki (6/75) rivayet etti.

 

 

 

15903 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borç bırakıp da ölen kişinin cenaze namazını kıldırmazdı. Bir defasında bir cenaze getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Borcu var mı?" diye sorunca: "Evet, iki dinar borcu var" denildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman arkadaşınızın namazını siz kılın" buyurdu. Ancak Ebu Katade: "Ey Allah'ın Resulü! Bu borcu ben üstleniyorum" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazım kıldırdı. Daha sonraları Allah fetihler (ve ganimetler) nasip edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben her mümine kendi nefsinden daha öncelikliyim. Bundan dolayı borç bırakarak ölen kişinin bu borcunu ödemek bana düşer. Mal bırakarak ölmüşse de bu mal varislerinindir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2956) ve Nesai (4/65) rivayet ettiler.

 

 

 

15904 (3)- Ma'mer bildiriyor: Zühri: "Nebi, müminlere kendi canlarından daha önce gelir ''[Ahzab 6]  ayetini açıklarken şöyle demiştir: "Ebu Seleme'nin Cabir'den bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben her mümine kendi nefsinden daha öncelikliyim. Bundan dolayı borç bırakarak ölen kişinin bu borcunu ödemek bana düşer. Mal bırakarak ölmüşse de bu mal varislerinindir" buyururdu."

 

[Sahih]

 

 

 

15905 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben müminlere kendi nefislerinden daha öncelikliyim. Bundan dolayı kişi ölür de geriye mal bırakırsa bu mal ailesinindir. Borç ve çoluk çocuk bırakarak ölen kişinin bu borcunu ödemek ve çoluk çocuğu na bakmak bana düşer. Çünkü ben müminlere kendi nefislerinden bile daha öncelikliyim'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2954), İbn Huzeyme (1785), İbn Hibban (3062) ve Hakim (4/523) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ