MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Borcunu Ödemeyen veya ihmal Edenlere Uyarılar

 

3. Muhammed b. Abdillah b. Cahş

 

15889- Muhammed b. Abdillah b. Cahş der ki: Mescid'in avlusunda, cenazelerin konulduğu yerde oturuyorduk. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda oturmaktaydı. Bir ara Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) semaya doğru baktı. Sonra başını eğip elini alnına koyarak: ''Sübhanallah! Sübhanallah! Ne kadar da ağır bir hüküm indi'' buyurdu. O günü ve gecesi bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir şey sormadık, ama bu durumu pek da hayra yormadık. Diğer gün sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "İnen ağır hüküm nedir?" diye sorduğumda şöyle buyurdu: ''Borç hakkında bir hükümdü. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki kişi Allah yolunda öldürülüp tekrar dirilse, sonra yine Allah yolunda öldürülüp tekrar dirilse, sonra yine Allah yolunda öldürülüp tekrar dirilse, şayet borcu varsa borcunu ödeyene kadar cennete giremez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7/314) rivayet etti.

13057 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

4. Abdullah b. Cahş

 

15890 (1) Muhammed b. Abdillah b. Cahş, babasından bildirir: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda öldürülürsem bana ne vardır?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet vardır'' karşılığını verdi. Adam dönüp giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardından: ''Tabi borcun yoksa! Cebrail bunu yeni bana söyledi'' diye seslendi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/109) rivayet etti.

Heysemi (6629) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Ebu Kesir mesturdur. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir."

13058 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15891 (2)- Muhammed b. Abdullah b. Cahş, babasından bildirir: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda öldürülürsem bana ne vardır? Söyle ki bu yolda öleyim" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennet vardır'' karşılığını verdi. Adam dönüp giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardından: ''Tabi borcun yoksa! Cebrail bunu yeni bana söyledi'' diye seslendi.

 

[Sahih]

 

 

 

15892 (3)- Muhammed b. Abdullah b. Cahş bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda öldürülürsem bana ne vardır?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet vardır'' karşılığını verdi. Adam dönüp giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardından: ''Tabi borcun yoksa! Cebrail bunu yeni bana söyledi'' diye seslendi.

 

[Sahih]

 

 

 

15893 (4)- Muhammed b. Abdillah b. Cahş, babasından bildirir: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda öldürülürsem bana ne vardır? Söyle ki bu yolda can vereyim" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet vardır'' dedi. Adam dönüp giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ardından: ''Tabi borcun yoksa! Cebrail bunu yeni bana söyledi'' diye seslendi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ