MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 5- Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Borç Alması, ihtiyaç Durumunda Borçlanmanın Caiz Olması

 

3. Meymune

 

15876 (1) Salim bildiriyor: Meymline borç almak istedi. Ona: "Ödeyebilecek bir şeyin yokken borç mu alacaksın?" denilince Meymline: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah ödeme niyetiyle borç alan kişiye (yardımcı olarak) bu borcu mutlaka ödetir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

15877 (2)- Meymline binti'l-Haris der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allah ödeme niyetiyle borç alan kişinin bu borcunu onun yerine öder'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

 

4. Hz. Aişe

 

15878 (1) Muhammed b. Ali der ki: Hz. Aişe borçlanırdI. Kendisine: "Ne diye borçlanıyorsun?" diye sorulunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kul ödeme niyetiyle borç aldığı zaman Allah tarafından kendisine yardım edilir'' buyurduğunu işittim. İşte ben de bu yardımın peşindeyim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 8/252 (4837) rivayet etti. Hakim (2/22) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

15879 (2)- Muhammed b. Ali Ebu Cafer bildiriyor: Hz. Aişe borçlanırdI. Kendisine: "Ne diye borçlanıyorsun?" diye sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kul ödeme niyetiyle borç aldığı zaman Allah tarafından kendisine yardım edilir" buyurdu. İşte ben de bu yardımın peşindeyim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

15880 (3)- Muhammed b. Ali der ki: Hz. Aişe borçlanırdı. Kendisine: "Ne diye borçlanıyorsun?" diye sorulunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kul ödeme niyetiyle borç aldığı zaman Allah tarafından kendisine yardım edilir'' buyurduğunu işittim. İşte ben de bu yardımın peşindeyim."

 

[Sahih]

 

 

 

15881 (4)- Muhammed b. Ali bildiriyor: Hz. Aişe borçlanırdı. Kendisine: "İhtiyacın olmadığı halde neden borçlanıyorsun?" diye sorulunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kul ödeme niyetiyle borç aldığı zaman Allah tarafından kendisine yardım edilir'' buyurduğunu işittim. İşte ben de bu yardımın peşindeyim."

 

[Sahih]

 

 

 

15882 (5)- Hz. Aişe der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin bir borcu varsa ve bunu ödemenin endişesini veya çabasını taşıyorsa (ödeyene kadar) Allah tarafından korunur'' buyurduğu nu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (3771) rivayet etti.

 

 

 

15883 (6)- Hz. Aişe der ki: ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kul ödeme niyetiyle ve endişesiyle borç aldığı zaman Allah tarafından kendisine yardım edilir ve korunur" buyurduğunu işittim. Ben de bu yardımın peşindeyim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ