MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Selem Satışı

 

1. İbn Abbas

 

15821 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman insanlar bir, iki veya üç yıllığına selem usulü hurma satarlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hurmada selem usulü alışveriş yapan kişi belli bir ölçü ve belli ağırlık üzerinden bunu yapsın'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2239-41, 2253), Müslim (4125-8), Ebu Davud (3463), İbn Mace (2280), Tirmizi (1311) ve Nesai, (7/290) rivayet ettiler.

 

 

 

15822 (2)- İbn Abbas der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman insanlar iki veya üç yıllığına selem usulü hurma satarlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hurmada selem usulü alışveriş yapan kişi belli bir ölçü, belli bir ağırlık ve belli bir zaman üzerinden bunu yapsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15823 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman insanlar selem usulü alışveriş yaparlardı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selem usulü alışveriş yapan kişi belli bir ölçü ve belli ağırlık üzerinden bunu yapsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15824 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman insanlar meyvelerini bir, iki veya üç yıllığına selem usulü satarlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Meyvede selem usulü alışveriş yapan kişi belli bir ölçü, belli bir ağırlık ve belli bir zaman üzerinden bunu yapsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15825 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz annesinin karnında olan yavruyu selem usulü (parasını önceden alarak) satmak faize girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/293) rivayet etti.

15302 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Ebi Evfa

 

15826 (1) Abdullah b. Ebi'l-Müdlid der ki: Abdullah b. Şeddad ile Ebu Burde selem konusunda ihtilafa düşünce, konuyu sormam için beni İbn Ebi Evfa'ya gönderdiler. İbn Ebi Evfa şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer zamanında buğday, arpa, kuru üzüm ve hurmada selem yapardık. Bunu yaparken de bunlar henüz elimizde olmazdı." Daha sonra Abdurrahman b. Ebza'ya gelip konuyu sorduğumda o da aynı şeyi söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/434 (2254) rivayet etti,

 

 

 

15827 (2)- Haşim oğullarının azatlısı Abdullah b. Ebi'l-Müdlid der ki:

"İbn Şeddad ile Ebu Burde berıi İbn Ebi Evfa'ya gönderdiler ve: "Abdullah b. Şeddad ile Ebu Burde'nin sana selam var. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında buğday, arpa ve zeytinyağında selem ile satış yapıp yapmadığınızı soruyorlar" dememi istediler. İbn Ebi Evfa buna: "Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında buğday, arpa, hurma ve zeytinyağında selem ile satış yapardık" cevabını verdi. Ona: "Sadece yanında ekini olanlar mı böylesi bir satış yapardı yoksa hiç ekini olmayanlar da mı?" diye sorduğumda, İbn Ebi Evfa: "Karşı tarafa böylesi bir şeyi sormazdık" karşılığını verdi. Sonrasında İbn Şeddad ile Ebu Burde aynı konuyu sormam için berıi Abdurrahman b. Ebza'ya gönderdiler. Gidip sorduğumda o da İbn Ebi Evfa'yla aynı şeyi söyledi."

 

Ahmed der ki: "Ebu Muaviye de Zaide kanalıyla Şeybani'den bunu "Zeytinyağı" lafzıyla rivayet etti."

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

15828- Ebu Said el-Hudri der ki: "Taneleri sertleşene kadar buğday, arpa ve çavdarın, tadını alıncaya kadar üzüm, zeytin ve benzeri şeylerin selem usulü ile satışı caiz değildir. Aynı şekilde peşin altın verip karşılığında veresiye gümüş almak veya peşin altın alıp karşılığı olan gümüşü veresiye vermek de caiz değildir."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/104) şöyle demiştir: "Ahmed mevküf olarak rivayet etti. İsnadında hadisleri hasen olan ve hakkında tenkider bulunan İbn Lehia vardır."

 

 

SONRAKİ