MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Bir Köleyi iki Köle Karşılığında Satmak

 

1. Cabir

 

15809- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki köle karşılığında bir köle satın aldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4120), Ebu Davud (3358), İbn Mace (2869), Tirmizi (1239, 1260) ve Nesai (7/150) rivayet ettiler.

 

 

9- Canlı'nın Canlı Karşılığında Fazlasıyla ve Veresiye Satılması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

15810 (1) Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki canlının (köle veya hayvanın) bir canlı (köle veya hayvan karşılığında veresiye olarak satılmasını yasakladı. Ancak peşin yapılan böylesi bir satışta sakınca görmedi."

 

[Hasen]

 

Abdullah der ki: Babama: "Ebu Hayseme'nin, Nasr b. Bab'ın hadis uydurucusu olduğunu söylediğini işittim" dediğimde şu karşılığı verdi: "Estağfırullah! Uydurucu mu? Hemşehrisi olan İbrahim es-Saiğ'den hadis rivayet etti diye kendisini tenkit etmişlerdir. Oysa ondan hadis işitmiş olması da kabul edilemez değildir."

 

Diğer tahric: Tirmizi (1238) ve İbn Mace (2271) rivayet ettiler.

 

 

 

15811 (2)- Cabir bildiriyor: Canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında satılması konusunda Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peşin olduktan sonra iki tanesinin bir tane karşılığında satılmasında bir sakınca yoktur. Ancak böylesi bir satışın veresiye olması caiz değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

15812 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında satılması konusunda: ''Peşin olduktan sonra iki tanesinin bir tane karşılığında satılmasında bir sakınca yoktur. Ancak böylesi bir satışın veresiye olması caiz değildir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Semure b. Cundub

 

15813 (1) Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında veresiye satılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2564), Ebu Davud (3356), İbn Mace (2270), Tirmizi (1237) ve Nesai (7/292) rivayet ettiler.

 

 

 

15814 (2)- Semure b. Cundub bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında veresiye satılmasını yas akladı. "

 

Ravi Yahya der ki: Hasan bunu rivayet ederken bir kısmım unutmuş ancak daha sonra: "Fakat türleri farklı ise bir sakıncası olmadığını söyledi" diyerek tamamlamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

15815 (3)- Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında veresiye satılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15816 (4)- Semure bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında veresiye satılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

3. Cabir b. Semure

 

15817 (1)-z Cabir b. Semure bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlının (köle veya hayvanın) canlı karşılığında veresiye satılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2057) rivayet etti.

Heysemi (6509) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerden Ebu Amr el-Mukri', eğer ed-Düri ise onu güvenilir kabul edenler vardır. Hadis sahih bir hadistir. Eğer Ebu Amr başka biriyse tanımıyorum. Taberanl'nin isnadı zayıftır."

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

15818 (1) Amr b. el-Hariş anlatıyor: Abdullalı b. Amr b. el-As'a: "Dinar ve dirhemin kullanılmadığı bir bölgede yaşıyoruz. Mallarımızı da deve ve koyun karşılığında veresiye olarak satıyoruz. Bu konuda ne dersin?" diye sorduğumda: "Bunu bilen birine denk geldin!" dedi ve şöyle devam etti: Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ordu çıkarmak istedi. Zekat olarak toplanan develerden onlara binek dağıttı. Ancak hepsine yetmeyince bana: ''Bize develer satın alı karşılığını da zekat develeri geldiği zaman genç develerden veririz'' buyurdu. Bunun üzerine iki, üç genç deve karşılığında binek develer satın alıp eksikleri tamamladık. Zekat develeri geldiğinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ödemesini yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2257) rivayet etti.

 

 

 

15819 (2)- Amr b. Hureyş ez-Zübeydi bildiriyor: Abdullah b. Amr b. elAs'a: "Ey Ebu Muhammed! Dinar ve dirhemin kullanılmadığı bir bölgede yaşıyoruz. Mallarımızın geneli de hayvandan oluşuyor. Bundan dolayı aramızdaki alışverişIerde sığırı koyun karşılığında, deveyi sığır karşılığında, atı deve karşılığında veresiye olarak satıyoruz. Bu şekilde satış yapmamızın bir sakıncası var mı?" diye sorduğumda: "Bunu bilen birine denk geldin!" dedi ve şöyle devam etti:

Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ordu çıkarmak isteyince yanımdaki (zekat malı olan) develeri binek olarak onlara dağıtmamı emretti. Ancak tüm develeri dağıtmama rağmen hepsine yetmedi. "Ey Allah'ın Resulü! Develer bitmesine rağmen henüz bineği olmayanlar var" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zekat develeri geldiği zaman karşılığını genç develerden vermek üzere bize binek develeri satın al da şu orduyu çıkaralım'' buyurdu. Bu şekilde karşılığı zekat develeri geldiği zaman verilmek üzere genç develerden ikisi veya üçü karşılığında bir binek devesi almaya başladım. Bu şekilde ordudaki eksik develeri tamamladık. Zekat develeri geldiğinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ödemesini yaptı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ