MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Altını Gümüş Karşıllğında Borca Bozdurmak

 

1. Zeyd b. Erkam

 

15771 (1) Ebu'l-Minhal der ki: Zeyd b. Erkam ile Bera b. Azib'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altını gümüş karşılığı borca satmayı yasakladı" dediklerini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2180) ve Müslim (1589:87) rivayet ettiler.

 

 

 

15772 (2)- Ebu'l-Minhal der ki: "Zeyd ile Bera'nın şöyle dediklerini işittim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

15773 (3)- Ebu'l-Minhal der ki: "Bera ile Zeyd b. Erkam'a sordum ... " Sonrasında ravi önceki hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

15774 (4)- Habib b. Ebi Sabit, Kinane oğullarından Ebu'l-Minhal adında bir adamdan bildirir: "Bera'ya para bozdurma konusunu sorduğumda: "Bunu Zeyd b. Erkam'a sor, zira benden daha hayırlı ve bilgili biridir" dedi. Bunun üzerine bunu Zeyd'e sordum ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

15775 (5)- Ebu'l-Minhal bildiriyor: "Zeyd b. Erkam ile Bera b. Azib ortaktı ve bir kısmı peşin, bir kısmı da veresiye olmak üzere gümüş satın almışlardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca peşin olarak aldıklarını geçerli sayıp, veresiye aldıklarını ise geri vermelerini emretti."

 

[Sahih]

 

16019 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15776 (6)- Ebu'l-Minhal der ki: Bera b. Azib ile Zeyd b. Erkam'a para bozdurma konusunu sordum. Ancak her biri diğerini kast ederek: "Bunu ona sor, zira benden daha hayırlı ve bilgili biridir" dedi. Bunun üzerine her ikisine de ayrı ayrı sordum. Biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşü altın karşılığı borca satmayı yasakladı" cevabını verdi. Diğerine sorduğumda yine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşü altın karşılığı borca satmayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

15777 (7)- Ebu'l-Minhal der ki: Bera b. Azib ile Zeyd b. Erkam'a para bozdurma konusunu sorduğumda şöyle dediler: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında ikimiz de ticaret yapardık. Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) para bozdurma konusunu sorduğumuzda: "Şayet peşin ise bir sakıncası yoktur. Ancak veresiye olacaksa caiz değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15778 (8)- Zeyd b. Erkam ile Bera b. Azib der ki: ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) para bozdurma konusunda: ''Şayet peşin ise bir sakıncası yoktur. Ancak borca (veresiye) olacaksa caiz değildir'' buyurduğunu işittik.

 

[Sahih]

 

 

 

15779 (9)- Habib b. Ebi Sabit, Kinane oğullarından Ebu'l-Minhal adında bir adamdan bildirir: Bera b. Azib ile Zeyd b. Erkam'a para bozdurma konusunu sormak istedim. Ancak her biri diğerini kastederek: "Bunu filan kişiye sor, zira benden daha hayırlı ve bilgili biridir" diyordu. Bu soruya da her biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşü altın karşılığında borca satmayı yasakladı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

15780 (10)- Habib b. Ebi Sabit, Kinane oğullarından Ebu'l-Minhal adında bir adamdan bildirir: Bera b. Azib'e para bozdurma konusunu sorduğumda: "Bunu Zeyd b. Erkam'a sor, zira benden daha hayırlı ve bilgili biridir" dedi. Zeyd'e sorduğumda o da: "Bunu Bera'ya sor, zira benden daha hayırlı ve bilgili biridir" karşılığını verdi. Bu soruya da her biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşü altın karşılığında borca satmayı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

15781 (11)- Ebu'l-Minhal der ki: Zeyd b. Erkam ile Beri b. Azib'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altını gümüş karşılığı borca satmayı yasakladı" dediklerini işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

15782 (1) İbn Ömer der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Altını gümüş veya birini diğerinin karşılığında satın aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2581), Ebu Davud (3354), İbn Mace (2262), Tirmizi (1242) ve Nesai (7/281) rivayet ettiler.

 

 

 

15783 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Altını gümüş karşılığında alabilir miyim?" diye sorduğumda: "Birini diğerinin karşılığında satın aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/255, 256), Tirmizi (2/240, 241), Nesai (2/223, 224) ve İbn Mace (2/19, 20) rivayet ettiler.

 

 

 

15784 (3)- İbn Ömer der ki: Baki'de dinarla (altınla) deve satar karşılığını dirhem (gümüş) üzerinden alırdım. Bazen de deveyi dirhemle satar karşılığını dinar üzerinden alırdım. Bunu sormak için Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde odasına girmek üzereydi. Giysisinden tutup bu konuyu ona sorduğumda: "Birini diğerinin karşılığında aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15785 (4)- İbn Ömer der ki: Bak.i'de dinarla deve satar karşılığını dirhem üzerinden alırdım. Bazen de deveyi dirhemle satar karşılığını dinar üzerinden alırdım. Bunu sormak. Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde (ablam) Hafsa'nın odasından çıkıyordu. Konuyu sorduğumda: ''Aynı değerde olduktan sonra bir sakıncası yoktur'’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15786 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Altını gümüş karşılığında veya gümüşü altın karşılığında alabilir miyim?" diye sorduğumda: ''Birini diğerinin karşılığında aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15787 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Altını gümüş karşılığında veya gümüşü altın karşılığında alabilir miyim?" diye sorduğumda: ''Birini diğerinin karşılığında aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15788 (7)- İbn Ömer der ki: Baki'de dinarla deve satar, karşılığını dirhem üzerinden alırdım. Bazen de deveyi dirhemle satar, karşılığını dinar üzerinden alırdım. Bunu sormak için Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde Hafsa'nın odasındaydı. "Ey Allah'ın Resulü! Baki'de deve satıyorum. Ancak bazen dinar olarak sattığımı dirhem üzerinden, dirhem olarak sattığımı dinar üzerinden alıyorum" dediğimde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karşılığını o günün değeri üzerinden aldığın ve satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmadığı sürece bir sakıncası yoktur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15789 (8)- İbn Ömer der ki: Baki'de dinarla deve satar, karşılığını dirhem üzerinden alırdım. Bazen de deveyi dirhemle satar karşılığını dinar üzerinden alırdım. Bunu sormak için Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde odasına girmek üzereydi. Giysisinden tutup bu konuyu ona sorduğumda: "Birini diğerinin karşılığında aldığında satışı yaptığın adamdan ayrılırken aranızda alacak verecek kalmasın" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre, Ebu Said ve Cabir

 

15790 (1) Ebu Salih Zekvan'ın Ebu Hureyre, Ebu Said ve Cabir'den (veya üçü arasından sadece ikisinden) bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasaklarınştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, ticaret 21759 (2258) rivayet etti.

 

 

 

15791 (2)- Zekvan Ebu Salih bildiriyor: "Ebu Said el-Hudri, Cabir b. Abdillah ve Ebu Hureyre (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasakladılar."

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Sirin der ki: "üçünden ikisi bu yasağı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmıştır."

 

Diğer tahric: Nesai 7/277 (4565) ve İbn Mace 21759 (2258) rivayet ettiler.

 

 

 

15792 (3)- Zekvan Ebu Salih bildiriyor: "Cabir b. Abdillah, Ebu Said elHudri ve Ebu Hureyre (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasakladılar."

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Sirin der ki: "üçünden ikisi bu yasağı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır."

 

 

 

15793 (4)- Ebu Salih Zekvan'ın Ebu Hureyre, Ebu Said ve Cabir'den (veya üçü arasından sadece ikisinden) bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

15794 (5)- Zekvan Ebu Salih bildiriyor: "Ebu Said el-Hudri, Cabir b. Abdullah ve Ebu Hureyre (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasakladılar."

 

[Sahih]

 

Muhammed (b. Sirin) der ki: "üçünden ikisi bu yasağı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmıştır."

 

 

 

15795 (6)- Zekvan Ebu Salih bildiriyor: "Cabir b. Abdullah, Ebu Said ve Ebu Hureyre (peşin olmadıktan sonra) para bozdurmayı yasakladılar."

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Sirin der ki: "üçünden ikisi bu yasağı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırmıştır."

 

 

SONRAKİ