MÜSNED-İ HANBEL

RİBA (FAİZ)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Faiz Yiyenin, Yedirenin, Faizli Satışa Şahit Olanın ve Faizli Akdi Yazanın Lanetlenmesi

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

15695 (1) İbn Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faizli bir akdin şahitlerine ve onu yazana lanet etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3333) ve İbn Mace (2277) rivayet ettiler.

 

 

 

15696 (2)- Abdurrahman b. Abdullah b. Mes'ud, babasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah faiz yiyene, yedirene, (faizli muamelelerin) şahitlerine ve katibine lanet etti'' buyurdu. Yine şöyle buyurdu: ''Bir toplulukta faiz ile zina yayıldığı zaman Allah'ın azabını hak etmiş olurlar.''

 

[Sahih]

 

 

 

15697 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Faizi yiyen ve yediren, faizli bir akdi bilerek yazan ve buna şahit olanlar, güzellik için dövme yapan ve yaptıran, vakti geçene kadar zekatı geciktiren ve hicret ettikten sonra dönüp çöle yerleşenler kıyamet gününde Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle lanetlenmişlerdir."

A'meş der ki: Bunu İbrahim en-Nehai'ye zikrettiğimde şöyle dedi: "Alkame'nin bana bildirdiğine göre İbn Mes'ud: ''Faizi yiyen ile yediren vebalde birdir'' demiştir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8666, 9333) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/118) şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. İsnadında zayıf biri olan Haris el-A'var bulunmaktadır. Onu güvenilir görenler de vardır."

 

 

 

15698 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dövme yapan ve yaptırana, saç ekleyen ve ekletene, hulleci olan adam ve bunu yaptıran kocaya, faizi yiyen ve yedirene lanet etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2258, 2535), Tirmizi (1120) ve Nesai (6/149) rivayet ettiler.

 

 

 

15699 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dövme yapan ve yaptırana, saç ekleyen ve ekletene, hulleci olan adam ve bunu yaptıran kocaya, faizi yiyen ve yedirene lanet etti."

 

[Sahih]

 

 

 

15700 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Faizi yiyen ve yediren, faizli bir akde bilerek şahit olanlar ve onu yazan, güzellik için dövme yapan ve yaptıran, vakti geçene kadar zekatı geciktiren ve hicret ettikten sonra dönüp çöle yerleşenler kıyamet gününde Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle lanetlenmişlerdir."

 

[Hasen]

 

 

 

15701 (7)- Abdurrahman b. Abdullah b. Mes'ud, babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faizli bir akdin şahitlerine ve onu yazana lanet etti."

 

[Sahih]

 

 

 

15702 (8)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyen ve ekletene, hulleci olan adam ve bunu yaptıran kocaya, dövme yapan ve yaptırana, faizi yiyen ve yedirene lanet etti."

 

[Sahih]

 

 

 

15703 (9)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Faizi yiyen ve yediren, faizli bir akde bilerek şahit olanlar ve onu yazan, güzellik için dövme yapan, yaptıran ve yapmak isteyen, vakti geçene kadar zekatı geciktiren ve hicret ettikten sonra dönüp çöle yerleşenler kıyamet gününde Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle lanetlenmişlerdir."

 

[Hasen]

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

15704 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faizi yiyen ve yedirene, faizli bir akdi yazan ve ona şahit olanlara, hulleci olan adam ve bunu yaptıran kocaya, zekatını vermeyene, saç ekleyen ve ekletene lanet etti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2077), İbn Mace (1935), Tirmizi (1119) ve Nesai (8/147) rivayet ettiler. 17909 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15705 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faizli satışlar yapana, faizi yiyene, faizli bir akdi yazan ve ona şahit olanlara, hulleci olan adam ve bunu yaptıran kocaya lanet etti."

 

[Hasen]

 

 

 

15706 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faizli satışlar yapana, faizi yiyene, faizli bir akde şahit olanlara ve hulleci olan adam ile bunu yaptıran kocaya lanet etti."

 

[Hasen]

 

 

3. Cabir

 

15707- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faizli bir akdin şahitlerine ve onu yazana lanet etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1598) ve İbnu'l-Carud (646) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Cuhayfa

 

15708 (1) Avn b. Ebi Cuhayfe der ki: Babam hacamatçılık yapan bir köle satın alınca onun hacamat yaptığı aletleri kırdırdı. Neden öyle yaptığını sorduğumda ise şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacamattan, köpek satışından ve fuhuştan elde edilen kazancı yasakladı. Bunun yanında dövme yapan ve yaptırana, faiz yiyen ve yedirene ve insan resmi yapana lanet etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2086, 2238, 5347, 5945, 5962) ve Ebu Davud (3483) rivayet ettiler.

15145 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15709 (2)- Avn b. Ebi Cuhayfe der ki: Babam, hacamatçılık yapan bir köle satın alınca onun hacamat yaptığı aletleri kırdırdı. Ona: "Bunları kırıyor musun?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Evet! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacamattan, köpek satışından ve fuhuştan elde edilen kazancı yasakladı. Bunun yanında faiz yiyen ve yedirene, dövme yapan ve yaptırana ve insan resmi yapana lanet etti."

 

[Sahih]

 

15147 (3)'te tekrar etmİştİr.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

15710 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İsra (Mirac) gecesi yedinci kat semaya ulaşıp üst tarafıma baktığımda şimşeklerin çakıp yıldırımların düştüğünü gördüm. Daha sonra karınları evler kadar büyük olan bir toplulukla karşılaştım. Bunların karınları yılanlarla doluydu ve yılanlar dışardan da görülüyordu. Cebraile: ''Bunlar kim?'' diye sorduğumda: ''Bunlar faiz yiyenlerdir'' dedi. Daha sonra dünya semasına indiğimde toz duman içinde gürültüler işittim. Cebrail'e: ''Bunlar kim?'' diye sorduğumda: ''Bunlar şeytanlardır. İnsanların, göklerin ve yerin hükümranlığını görüp düşünmelerine engeloluyorlar. Engelolmasalardı insanlar şaşılacak şeyler görürlerdi'' dedi. ''

 

[Zayıf]

 

24553 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15711 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İsra (Mirac) gecesi yedinci kat semaya ulaşıp üst tarafıma baktığımda şimşeklerin çaktığını, yıldırımların düştüğünü ve gürleme sesi geldiğini gördüm. Daha sonra karınları evler kadar büyük olan bir toplulukla karşılaştım. Bunların karınları yılanlarla doluydu ve yılanlar dışardan da görülüyordu. Cebrail'e: ''Ey Cebrail! Bunlar kim?'' diye sorduğumda: ''Bunlar faiz yiyenlerdir'' dedi. Daha sonra dünya semasına inip de alt tarafıma baktığımda toz duman içinde gürültüler işittim. Cebrail'e: ''Ey Cebrail! Bunlar kim?'' diye sorduğumda: ''Bunlar şeytanlardır. İnsanların, göklerin ve yerin hükümranlığını görüp düşünmelerine engeloluyorlar. Engel olmasalardı insanlar şaşılacak şeyler görürlerdi'' dedi.''

 

[Zayıf]

 

 

6. Semure b. Cundub

 

15712- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İsra (Mirac) gesesi (semaya) götürüldüğümde bir ırmakta yüzen ve ağzı taşla doldurulan bir adam gördüm. Kim olduğunu sorduğumda: ''Faiz yiyen kişidir'' denildi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (5509) rivayet etti.

 

 

7. Amr b. el-As

 

15713- Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Bir toplulukta faiz yayıldığı zaman kıtlık da baş gösterir. Bir toplulukta rüşvet yayıldığı zaman da korku baş gösterir. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (17822) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup senedinde tanımadığım bir kişi bulunmaktadır."

 

 

8. Abdullah b. Hanzala

 

15714 (1) Melekler tarafından yıkanmış olan Hanzala'nın oğlu Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin bilerek yediği bir dirhemlik (aizin günahı, otuz altı zinaaan daha ağırdır'' buyurmuştur.

 

Diğer tahric: Darakutni 3/16 (48) rivayet etti.

Heysemi (4/117): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir. Hadisin doğrusu Ka'b'ın sözü olmasıdır, merfu' olması hatalıdır.

 

 

 

15715 (2)- İbn Hanzala er-Rahib'in bildirdiğine göre Ka'b(u'l-Ahbar) şöyle demiştir: "Otuz üç defa zina yapmam, benim için bir dirhemlik de olsa faizi yememden, yerken de Allah'ın onun faiz olduğunu bilerek yediğimi bilmesinden daha iyidir."

 

 

SONRAKİ