MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Kazancın Risk'i üstlenen Kişiye Ait Olması

 

1. Hz. Aişe

 

15664 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri bir köle satın aldı. Köleyi çalıştırıp kazanç da elde ettikten sonra onun kusurlu olduğunu gördü. Kusuruyla birlikte sahibine iade etmek isteyince satan kişi: "O zaman kölenin kazancını ver!" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Kazanç, riski üstlenen kişinindir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3510), İbn Mace (2243) ve İbn Hibban (4927) rivayet ettiler.

 

 

 

15665 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kazanç riski üstlenen kişinindir'' buyurmuştur.

 

[Hasan]

 

 

 

15666 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satılan maldan elde edilen kazancın malın riskini üstlenen kişiye ait olacağına hükmetti."

 

[Sahih]

 

Abdullah'ın bildirdiğine göre babası Ahmed şöyle demiştir: "Bu hadisi 181 yılında Kurran b. Temmam'dan işittim. İbnu'l-Mübarek de buradaydı. Aynı yılın içinde de İbnu'lMübarek vefat etti."

 

 

 

15667 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölenin kazancı, riskini üstlenen kişiye aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/284 (3508), Tirmizi 3/572 (1285, "hasen sahih"), Nesai 7/255) ve İbn Mace 2/754 (2242) rivayet ettiler.

 

 

 

15668 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kölenin elde ettiği kazancın onun riskini üstlenen kişiye ait olacağına hükmettİ." İbn Ebi Zi'b der ki: "Adamın biri bir köle satın aldı. Köleyi çalıştırıp kazanç da elde ettikten sonra onun kusurlu olduğunu gördü. Sahibine iade etmek isteyince davalaştılar. Bunun üzerine Urve, Hz. Aişe'den naklen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kölenin elde ettiği kazancın onun riskini üstlenen kişiye ait olacağına hükmettiğirıi bildirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

15669 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kölenin elde ettiği kazancın onun riskini üstlenen kişiye ait olacağına hükmetti."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ