MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 1- Cihad'ın, Mücahitlerin ve Nöbet Tutmanın Faziletleri

 

4. Şifa binti Abdullah

 

12781 (1) Muhacirlerden biri olan Şifa binti Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en üstün amellerin hangileri olduğu sorulunca: ''Allah'a imanı Allah yolunda cihad ve gereği gibi yerine getirilmiş bir hactır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/791) rivayet etti..

 

 

 

12782 (2)- Şifa binti Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en üstün amellerin hangileri olduğu sorulunca: ''Allah'a imanı Allah yolunda cihad ve gereği gibi yerine getirilmiş bir hactır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

5. Amr b. el-As (r.a.)

 

12783- Amr b. el-As der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün amel hangisidir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman edip (peygamberlerini) tasdik etmek, Allah yolunda cihad ve gereği gibi yerine getirilmiş bir hactır'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Yapılması çok zor şeyler söyledin" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman tatlı söz, yemek ikramı, hoşgörü ve güzel bir ahlaktır'' buyurdu. Adam: "Bu konuda tek bir şey istiyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman Allah'a tevekkül et ve takdirine razı ol'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (202) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Rişdeyn zayıftır. "

 

 

6. Ebu Hureyre (r.a.)

 

12784 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana cihada denk olacak bir amel söyle" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buna denk bir şey göremiyorum'' buyurdu ve: ''Mücahid cihada çıktığı zaman dönene kadar sen kendini mescide kapatıp ara vermeden geceleri ibadetle, gündüzleri oruçla geçirebilir misin?'' diye sordu. Adam: "Yapamam" dedi. Ebu Hureyre der ki: "Atı, koştuğu sürece mücahide iyilik yapar gibi sevap yazılır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2785) ve Nesai (6/19) rivayet ettiler.

 

 

 

12785 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın yolunda cihad eden kişi, geri dönene veya şehit düşüp cennete sokulana kadar, evine kapanıp gündüzlerini oruçla, gecelerini de ibadetle geçiren kişi gibidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4622) ve İbn Ebi Asım, cihad'da (30) rivayet ettiler.

 

 

 

12786 (3)- Ebu Hureyre der ki: Bazıları: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda cihada denk olan bir amel söyle" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki üç defa: ''(Denk olan şeyi) yapamazsınız'' buyurdu. "Sen söyle, belki de yapabiliriz" dediklerinde ise: "Allah'ın yolunda cihad eden kişi geri dönene kadar, evine kapanıp gündüzlerini oruçla gecelerini de ibadetle geçiren ve Allah'ı zikreden kişi gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1878), Tirmizi (1619), Nesai (6/17-8), İbn Ebi Şeybe, cihad (5/287) ve İbn Hibban, cihad (1585) rivayet ettiler.

 

 

 

12787 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın yolunda cihad eden kişi geri dönene kadar, gündüzlerini oruçla gecelerini de ibadetle geçiren kişi gibidir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

12788 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın yolunda cihad eden kişi geri dönene kadar, gündüzlerini oruçla gecelerini de ibadetle geçiren kişi gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/443) ve İbn Hibban (4621) rivayet ettiler.

 

 

7. Muaz b. Enes

 

12789- Sehl, babasından bildiriyor: Kadının biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kocam savaşa çıktı. Ben de namazları onun arkasında kılıyor ve yaptığı amellerin aynısını yapıyordum. Bana, kocam dönene kadar yapacağı cihada denk olan bir amel söyle" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kocan dönene kadar tüm gecelerini namazla, tüm gündüzlerini oruçla geçirebilir ve ara vermeden Allah'ı zikredebilir misin?'' diye sorunca, kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi buna gücüm yetmez" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki kocan dönene kadar bunları yapsan dahi onun yaptığının ondabirini dahi yapmış sayılmazsın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M.el-Kebir'de (20/196) rivayet etti.

Heysemi (9414) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Rişdin b. Sa'd'ı Ahmed güvenilir kabul ederken, bir grup alim zayıf görmüştür."

 

 

8. Nu'man b. Beşir

 

12790- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allah'ın yolunda cihad eden kişi, geri dönene kadar, gündüzlerini oruçla gecelerini de ibadetle geçiren kişi gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9418) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ