MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Cihad'ın, Mücahitlerin ve Nöbet Tutmanın Faziletleri

 

1. Ebu Zer (r.a.)

 

12770 (1) Ebu Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün amel hangisidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ile O'nun yolunda cihad etmektir'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi kölelerin azat edilmesi daha faziletlidir?" diye sorduğumda da: ''Sahibinin gözünde de en değerli ve bedeli en yüksek olan kölenin azat edilmesidir'' buyurdu. Ona: "Böylesi bir köleyi azat etme imkanım olmazsa?" diye sorduğumda Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Azat olmak isteyen ve mesleği olan köleye yardım eder veya iş bilmeyen köleye azat olmasında yardımcı olursun'' cevabını verdı. Ona: "Bunu da yapamazsam?" diye sorduğumda da: ''0 zaman insanlara zarar vermemeye çalışırsın. Bunu yapman kendi adına verdiğin bir sadaka gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2518), Müslim (84) ve İbn Mace (2523) rivayet ettiler.

13822 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12771 (2)- Ebü Zer der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün amel hangisidir?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ile O'nun yolunda cihad etmektir'' buyurdu. Adam: "Hangi kölelerin azat edilmesi daha faziletlidir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahibinin gözünde de en değerli olan kölenin azat edilmesidir'' buyurdu. Adam: "Böylesi bir köleyi azat etme imkanım olmazsa?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Azat olmak isteyen ve mesleği olan köleye (maddi) yardım eder veya iş bilmeyen köleye azat olmasında yardımcı olursun'' buyurdu. Adam: "Bunu da yapamazsam?" diye sorunca da: ''0 zaman insanlara zarar vermemeye çalışırsın. Bunu yapman kendi adına verdiğin bir sadaka gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12772 (3)- Ebü Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün amel hangisidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ile O'nun yolunda cihad etmektir'' buyurdu. Ona: "Hangi kölelerin azat edilmesi daha faziletlidir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahibinin gözünde de en değerli olan kölenin azat edilmesidir'' buyurdu. Ona: "Böylesi bir köleyi azat etme imkanım olmazsa?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Azat olmak isteyen ve mesleği olan köleye yardım eder veya iş bilmeyen köleye azat olmasında yardımcı olursun'' buyurdu. Ona: "Buna da gücüm yetmezse?" diye sorduğumda ise: ''O zaman insanlara zarar vermemeye çalışırsın. Bunu yapman kendi kendine verdiğin bir sadaka gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

9734 (7)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ