MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

90- Mekke'ye Gelince Okunacak Dua, Hacıya Selam Verme, Ona Sarılma, Ondan Dua isteme

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

12280- İbn Ömer der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac, umre veya savaş dönüşü uğradığı yüksek yerlerde şöyle derdi: ''Allah'tan başka ilah yoktur. Tektir ve ortaksızdır. Hükümranlık ve hamd onundur. O her şeye kadirdir. Allah, vaadini yerine getirdi, kuluna yardım etti ve düşman ordularını tek başına bozguna uğrattı. Allah'a dönerı ona tövbe eder, ona kullukta bulunur, ona sade ederiz. Bizler sadece Rabbimize hamdederiz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (295) rivayet etti.

6643 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

12281 (1) Nafi' naklediyor: "İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deki vadide devesini çöktürüp namaz kılmıştır. Bundan dolayı İbn Ömer de aynı şeyi yapardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Buhari (1767) ve Müslim (3263) rivayet ettiler.

 

 

 

12282 (2)- Nafi' bildiriyor: "Abdullah (b. Ömer), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesini çöktürüp namaz kıldığı Zul-Huleyfe'deki vadide devesini çöktürüp namaz kılardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1257) rivayet etti.

 

 

 

12283 (3)- Salim b. AbdilIah, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deki vadinin içinde konaklamışken gece vakti kendisine gelindi ve: "Sen mübarek bir vadidesin" denildi.

Ravi Musa der ki: "Salim de, babası Abdullah'ın devesini çöktürdüğü yerde develerimizi çöktürdü. İbn Ömer de devesini çöktürürken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in o gece konakladığı yerde çöktürmeye dikkat ederdi. Bu yer de vadinin içindeki mescidin aşağısında, mescid ile yolun arasındaki orta yerdediL"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (5/126) rivayet etti.

 

 

 

12284 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ZulHuleyfe'deki vadide devesini çöktürüp namaz kıldı."

 

[Sahih]

 

 

 

12285 (5)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deki vadide devesini çöktürüp namaz kıldı."

 

[Sahih]

 

 

 

12286 (6)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac dönüşü o vadide konakladığı yerden Medine'ye geldiğinde devesini Mescid'inin önünde çöktürdü. Girip iki rekat namaz kıldıktan sonra da evine gitti." Nafi' der ki: "İbn Ömer de aynı şekilde yapardı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (2782) rivayet etti.

6704 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

12287 (7)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deki Muarres'teki vadide gece vakti konakladığı zaman yanına gelindi ve: "Sen mübarek bir vadidesin!" denildi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (5/126) rivayet etti.

 

 

 

12288 (8)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deki Muarres'teki vadide gece vakti konakladığı zaman yanına gelindi ve: "Sen mübarek bir vadidesin!" denildi.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

12289 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hac'dan gelmiş biriyle karşılaştığın zaman ona selam verip sarıL. Evine girmeden önce de sana bağışlanma dilemesini iste, zira bağışlanmış biridir. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5927) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Muhammed b. el-Beylemani zayıftır."

 

 

 

12290 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hacdan gelmiş biriyle karşılaştığın zaman ona selam verip sarıl. Evine girmeden önce de sana bağışlanma dilefnesini iste, zira bağışlanmış biridir. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

12291 (3)- Habib b. Ebi Sabit der ki: "İbn Ömer'le birlikte, günahlara bulaşmadan önce (bize dua etmeleri için) hacıları karşılamaya çıktık."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5928) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan İsmaIl b. Abdilmelik zayıftır."

 

 

SONRAKİ