MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

85- Dönüş Tavafının Meşruiyeti, Hayızlı Kadından Bu Tavafın Düşmesi, Mültezem'de Dua Etmek

 

1. İbn Abbas ve Ümmü Süleyın

 

12241 (1) Tavus der ki: İbn Abbas'la birlikteydim. Zeyd b. Sabit ona: "Hayızlı kadının veda tavafını yapmadan dönüşe geçebileceği yönünde fetva mı veriyorsun?" diye sordu. İbn Abbas: "Evet!" dedi. Zeyd: "Bu şekilde fetva veremezsin!" deyince, İbn Abbas: "Şayet sözüme güvenmiyorsan Ensarlı filan kadına sor bakalım; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bu yönde emir vermiş mi, vermemiş mi?" dedi. Daha sonra Zeyd, İbn Abbas'ın yanına gülerek geldi ve: "Sanıyorum sen doğru söylüyorsun" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şafii, er-Risale'de (1216), Müslim (1328), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4201) ve Beyhaki (5/163) rivayet ettiler.

 

 

 

12242 (2)- TaVllS der ki: İbn Abbas'la birlikteydim. Zeyd b. Sabit ona: "Hayızlı kadının veda tavafını yapmadan dönüşe geçebileceği yönünde fetva mı veriyorsun?" diye sordu. İbn Abbas: "Evet!" dedi. Zeyd: "Bu şekilde fetva veremezsin!" deyince, İbn Abbas: "Şayet sözüme güvenmiyorsan Ensarlı filan kadına sor bakalım Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bu yönde emir vermiş mi, vermemiş mi?" dedi. Daha sonra Zeyd, İbn Abbas'ın yanına gülerek geldi ve: "Gördüğüm kadarıyla doğru söylüyorsun" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12243 (3)- Amr b. Dinar bildiriyor: "İbn Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, ilk geldiğinde şayet Kabe'yi tavaf etmişse sonradan hayız olan kadının veda tavafını yapmadan dönüşe geçmesine izin verdiğini anlatırdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12244 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Hac bitimi insanlar dört bir yana dağılıyorlardı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi son olarak Kabe'yi tavaf etmeden dönüşe geçmesin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1755), Müslim (1328) ve Ebu Davud (2002) rivayet ettiler.

 

 

 

12245 (5)- İkrime bildiriyor: Benim de bulunduğum bir yerde İbn Abbas ile Zeyd b. Sabit, Kurban günü Kabe'yi tavaf ettikten sonra hayız olan kadının durumunu tartışıyordu. Zeyd: "Son olarak Kabe'yi tavaf etmeden dönüşe geçemez" deyince, İbn Abbas: "Kadın Kurban bayramı gününde Kabe'yi tavaf etmiş, kocasına artık helal olmuşsa temizlenmeyi beklemeden dilerse dönüşe geçebilir" dedi. Orada bulunan Ensar'dan bazıları: "Ey İbn Abbas! Bu konuda Zeyd'e muhalif olacaksan senin sözünü dinlemeyeceğiz" deyince, İbn Abbas: "O zaman bunu Ümmü Süleym'e sorun" dedi. Konuyu Ümmü Süleym'e sorduklarında şöyle dedi: "Safiyye binti Huyey b. Ahtab aynı duruma düşmüştü. Aişe: ''Yazık sana! Bizi burada alıkoydun!'' dedi. Ancak durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredilince yola çıkmasını söyledi." Yine Ümmü Süleym, kendisinin aynı duruma düştüğünü ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona da dönüşe geçmesini emrettiğini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12246 (6)- İkrime b. Halid bildiriyor: İbn Abbas, Zeyd'e: "Çevrendeki kadınlara, Ümmü Süleym ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diğer eşlerine sor bakalım, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bu yönde emir vermiş mi, vermemiş mi?" deyince, Zeyd bu konuyu onlara sordu. Onlar da: "Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bu yönde emir verdi" dediler.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12247 (7)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas ile Zeyd b. Sabit, Kurban günü Kabe'yi tavaf ettikten sonra hayız olan kadının durumunu tartışıyordu. Zeyd: "Son olarak Kabe'yi tavaf etmeden dönüşe geçemez" deyince, İbn Abbas: "Kadın dilerse dönüşe geçebilir" dedi. Orada bulunan Ensar'dan bazıları: "Ey İbn Abbas! Bu konuda Zeyd'e muhalif olacaksan senin sözünü dinlemeyeceğiz" deyince, İbn Abbas: "O zaman bunu Ümmü Süleym'e sorun" dedi. Konuyu Ümmü Süleym'e sorduklarında şöyle dedi: "Kurban gününde ben de tavaf yaptıktan sonra hayız olduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönüşe geçmemi söyledi. Safiyye de aynı duruma düşünce, Aişe ona: ''Yazık sana! Bizi burada alıkoydun!'' dedi. Ancak durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredilince: ''Ona söyleyin, yola çıksm!'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

12249 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac bitimi dönüşe geçmek isteyince Safiyye'nin hayız olduğu kendisine söylendi. ''Bizi burada alıkoyacak öyle mi?'' buyurunca, geldiğinde ziyaret tavafı yaptığı söylendi. Bunun üzerine yola çıkmasını emretti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müsned'inde (686) İshak b. Raheveyh rivayet etti.

 

 

 

12250 (3)- Hz. Aişe der ki: Safiyye hayız olunca: "Ey Allah'ın Resulü! Gördüğüm kadarıyla Safiyye bizi yola çıkmaktan alıkoyacak" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Daha önce tavaf etmemiş miydi?'' diye sorunca: "Evet, etmişti" dedim. Bunun üzerine: ''0 zaman yolundan alıkonulmayacaksın!'' buyurdu ve Safiyye ile yola çıktı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Kasım kanalıyla Buhari (2/220), Müslim (4/94) ve Tirmizi (943) rivayet ettiler.

 

 

 

12251 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac bitimi dönüşe geçmek isteyince, Safiyye'nin çadırının kapısında hayız olduğu için üzgün olduğunu gördü. ''Allah hayrını versin! Bizi burada alıkoyuyorsun'' buyurdu ve: ''Kurban günü tavafını yapmış mıydın?'' diye sordu. Safiyye: "Evet!" deyince: "O halde ayrılabilirsin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (5329, 6157) ve Müslim (1211) rivayet ettiler.

 

 

 

12252 (5)- Hz. Aişe der ki: Safiyye, ziyaret tavafını yaptıktan sonra Mina'da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken hayız oldu. Dönüşe geçileceği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Safiyye'nin hayız olduğu söylenince: ''Sanırım bizi yola çıkmaktan alıkoyacak'', buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Geldiğinde ziyaret tavafını yapmıştı" denilince: ''0 zaman yola çıksm!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12253 (6)- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Samrım Safiyye dönüşe geçmekten bizi alıkoyacak" dediğimde: ''Neyi var ki?'' diye sordu. "Hayız" oldu" dediğimde: ''Geldiğinde ziyaret tavafını yapmış mıydı?'' diye sordu. "Evet, yapmıştı ama daha sonra hayız oldu" dediğimde: ''0 zaman yolundan alıkonulmayacaksın'' buyurdu ve Safiyye ile yola çıktı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12254 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac bitimi Safiyye'yi andı. Ona: "Hayız oldu" denilince: ''Bizi yola çıkmaktan alıkoyacak mı?'' buyurdu. "Ama geldiğinde ziyaret tavafını yapmıştı" denilince: ''0 zaman yola çıkabilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12255 (8)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi sordu ve: ''Bizi yoldan mı alıkoyacak?'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama geldiğinde ziyaret tavafını yapmıştı" denilince: ''0 zaman yola çıkabilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12256 (9)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac bitimi dönüşe geçmek isteyince Safiyye binti Huyey'in hayız olduğu söylendi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yani bizi yoldan mı alıkoyacak?'' buyurunca: "Ama Kurban günü tavaf yapmıştı" denildi. Bunun üzerine: ''0 zaman yola çıksın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12257 (10)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hac bitimi dönüşe geçeceği zaman) Safiyye'yi sordu. "Hayız oldu" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onun hayrını versin! Sanırım bizi yola çıkmaktan alıkoyacak'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Kurban günü Kilbe'yi tavaf etmişti" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onun da yola çıkmasını söyleyin '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12258 (11)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac bitimi Safiyye'yi andı. Ona: "Hayız oldu" denilince: ''Sanırım bizi yola çıkmaktan alıkoyacak'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ama geldiğinde ziyaret tavafını yapmıştı" denilince: ''0 zaman yola çıkabilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12259 (12)- Hz. Aişe der ki: Hac için Mekke'ye geldik. Ancak (hayız olduğum için) tavaf yapamadım. Dönüşe geçeceğimiz zaman: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlar hem hac, hem de umre yapmış bir şekilde dönerlerken ben sadece hac yapmış bir şekilde döneceğim" dedim. Safiyye de: "Sanırım sizi yola çıkmaktan alıkoyacağım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hayrını versin! Kurban gününde tavaf yaptın mı?'' diye sordu. Safiyye:

"Evet!" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıkmasını emretti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12260 (13)- Hz. Aişe bildiriyor: Safiyye geldiğinde ziyaret tavaÜm yaptıktan sonra hayız oldu. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğimde: ''Yani bizi yola çıkmaktan alıkoyacak mı?'' buyurdu. Ona: "Ziyaret tavaÜm yaptıktan sonra hayız oldu" dediğimde: ''0 zaman yola çıksın'' veya: ''0 zaman bizi yola çıkmaktan alıkoymaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/586 (1757), Müslim, hac 2/964 (1211) ve Tirmizi, hac 2/208 (943, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

12261 (14)- Hz. Aişe bildiriyor: Safiyye hayız olunca bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyledim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yani bizi yola çıkmaktan alıkoyacak mı?'' buyurunca: "Ama ziyaret tavafını yaptıktan sonra hayız oldu" dedim. Bunun üzerine: ''0 zaman bizi yola çıkmaktan alıkoymaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12262 (15)- Hz. Aişe der ki: Safiyye binti Huyey geldiğinde ziyaret tavafını yaptıktan sonra hayız oldu. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimde: ''Yani bizi yola çıkmaktan alıkoyacak mı?'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ziyaret tavafını yaptıktan sonra hayız oldu" dediğimde: ''0 zaman yola çıksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5/223), Müslim (4/93) ve İbn Mace (3072) rivayet ettiler.

 

 

 

12263 (16)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veda tavafını yaptıktan sonra eşi Safiyye ile münasebet kurmak istedi. Ona: "Safiyye hayız oldu!" denilince: ''Bizi burada alıkoyacak mı?'' buyurdu. Ona: "Kurban günü tavafını yapmıştı!" denilince de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla birlikte dönüş için yola çıktı.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1211) rivayet etti.

 

 

 

12264 (17)- Hz. Aişe bildiriyor: Safiyye dönüşe geçmeden önce hayız oldu. Durumunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aktannca: ''Kurban gününde tavaf yapmış mıydın?'' diye sordu. Safiyye: "Evet!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıkmasını söyledi. Bu şekilde Safiyye yola çıktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4190) rivayet etti.

 

 

 

12265 (18)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Safiyye binti Huyey hayız oldu" dediğimde: ''Sanırım bizi yola çıkmaktan alıkoyacak. Sizinle birlikte Kabe'yi tavaf etmedi mi ki?'' diye sordu. "Evet, etti" denilince: ''O zaman yola çıkm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4/94) ve Nesai (1/194) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Haris b. Abdillah

 

12266 (1) Haris b. Abdillah b. Evs es-Sekafi der ki: Ömer b. el-Hattab'a, Kabe tavafını yaptıktan sonra hayız olan kadının durumunu sorduğumda: "Son yapacağı ibadet, Kabe'yi tavaf olmalıdır" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana aynı şeyi söylemişti" dediğimde: "Belanı bulasın emi! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğun bir

şeyi bana da mı soruyorsun! Oysa ona aykırı bir şey diyecek değilim!" diye çıkıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/208 (2004), Tirmizi, hac 3/273 (949) ve Malik, hac 1/369 (120) rivayet ettiler.

 

 

 

12267 (2)- Amr b. Evs der ki: Haris b. Abdillah b. Evs: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi haccettiği veya umre yaptığı zaman en son yapacağı şey Kabe'yi tavaf olsun '' buyurdu" dedi. Bu dediği Ömer'e ulaşınca ona: "Belanı bulasın emi! Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittin ve bize söylemiyorsun öyle mi!" diye çıkıştı.

 

[Hasen]

 

 

 

12268 (3)- Amr b. Evs der ki: Haris b. Abdillah b. Evs: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi haccettiği veya umre yaptığı zaman en son yapacağı şey Kabe'yi tavaf olsun'' buyurdu" dedi. Ömer b. el-Hattab bunu duyunca ona: "Belanı bulasın emi! Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittin ve bana söylemiyorsun öyle mi!" diye çıkıştı.

 

[Hasen]

 

 

4. İbn Ömer (r.a.)

 

12269- Abdullah b. Tavus der ki: Önceleri İbn Ömer: "Bu durumda olan kadın dönüşe geçemez" derdi. Ancak daha sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumda olan kadınların dönüşe geçmelerine izin verdi" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (330, 1760) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4197) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ