MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

79- Duada Aşırıya Gitmek

 

1. Abdullah b. Muğaffel

 

14795 (1) Ebu Neame'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Muğaffel, oğullarından birinin: "Allahım! Senden Firdevs'i istiyorum, şunu istiyorum, bunu istiyorum" diye dua ettiğini duyunca şöyle dedi: "Evladım! Allah'tan Cenneti iste, Cehennemden ona sığın. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Ümmetten, dua ve temizlik konusunda aşırıya gidecek bir topluluk çıkacaktır'' buyurduğunu duydum."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, taharet 1/24 (96) ve İbn Mace 2/1271 (3864) rivayet ettiler.

 

 

 

14796 (2)- Ebu Neame'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Muğaffel, oğullarından birinin: "Allahım! Senden cennete girdiğinde sağ tarafındaki beyaz köşkü istiyorum" diye dua ettiğini duyunca şöyle dedi: "Evladım! Allah'tan Cenneti iste, Cehennemden ona sığın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu Ümmetten, dua ve temizlik konusunda aşırıya gidecek bir topluluk çıkacaktır'' buyurduğunu duydum."

 

[Hasen]

 

 

 

14797 (3)- Ebu Neame'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Muğaffel, oğullarından birinin: "Allahım! Senden cennete girdiğimde sağ tarafındaki beyaz köşkü istiyorum" diye dua ettiğini duyunca şöyle dedi: "Evladım! Allah'tan Cenneti iste, Cehennemden ona sığın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dua ve temizlik konusunda aşırıya gidecek bir topluluk çıkacaktır'' buyurduğunu duydum."

 

[Hasen]

 

 

2. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

14798 (1) Sa'd'ın azatlısı Ebu Neame'nin bildirdiğine göre Sa'd, oğullarından birinin: "Allahım! Senden cenneti, nimetlerini, atlasların ve bunların benzerini isterim, ateşten, cehennemin zincir ve bağlarından sana sığınırım." diye dua ettiğini duyunca şöyle dedi: "Birçok hayır istedin ve birçok şerden Allah'a sığındın. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Dua ve temizlik konusunda aşırıya gidecek bir topluluk çıkacaktır'' buyurup, "Rabbinize yalvara yakara gizlice dua edin. Muhakkak ki O, haddi aşanları sevmez .. [A'raf 55] ayetini okuduğu nu duydum. Senin: "Allahım! Senden Cenneti ve ona yaklaştıracak söz ve amelleri ister, cehennemden ve ona yaklaştıracak söz ve amellerden de Sana sığınırım" demen yeterlidir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1480) ve Taberani, Dua kitabında (56) rivayet ettiler.

 

 

 

14799 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın azatlısının bildirdiğine göre Sa'd'ın oğullarından biri namaz kılarken dua edip şöyle diyordu: "Allahım! Senden cenneti, nimetlerini, güzelliğini ve şunu şunu istiyorum. Cehennemden, zincirlerinden, bukağılarından ve şundan şundan Sana sığınıyorum." Sa'd çocuğa bir şey demedi ve çocuk namazı bitirince, Sa'd ona şöyle dedi:

"Büyük bir şerden Allah'a sığındın ve büyük -veya uzun, emin olmayan Şu'be'dir- bir nimet istedin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dua ve temizlik konusunda aşırıya gidecek bir topluluk çıkacaktır'' buyurup, "Rabbinize yalvara yakara gizlice dua edin. Muhakkak ki 0, haddi aşanları sevmez"[A'raf 55] ayetini okudu." -Şu'be der ki: Ayeti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mı, yoksa Sa'd mı okudu bilmiyorum- Sonra Sa'd oğluna şöyle dedi: Sen şöyle de: "Allahım! Senden Cenneti ve ona yaklaştıracak söz ve amelleri ister, cehennemden ve ona yaklaştıracak söz ve amellerden de Sana sığınırım."

 

[Hasen]

 

 

80- Duanın Kabule Şayan Olduğu Vakitler / Gece Vakti Yapılan Dua

 

1. Ebu Hureyre

 

14800- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gecenin üçte biri kalınca Allah dünya semasına inerek şöyle buyurur: ''Kim bana dua eder, duasnı kabul edeyim? Kim benden bağışlanma diler? Onu bağışlayayım. Kim benden rızık ister? Ona rızık vereyim. Kim benden sıkıntısını gidermemi ister? Sıkıntısını gidereyim.'' Bu durum gün ağarıncaya kadar böylece devam eder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10237-8) rivayet etti.

5990 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

81- Cuma Günü Yapılan Dua

 

1. Ebu Hureyre

 

14801- Ebu Hureyre der ki: Minber üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cuma gününde öyle bir an vardır ki müslüman kişi duasını bu ana denk getirdiği zaman Allah'tan ne istese kendisine verilir'' buyurduğunu işittim. Bunu derken de eliyle bu anın kısa olduğunu söyler gibi işaret etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1926) rivayet etti.

7459 (10)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ