MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

69- Dua Ederken Kıbleye Dönmek, Elleri Kaldırmak ve Yüze Sürmek

FARKLI HADİSLER; TÜMÜNÜ OKU!!!

 

1. Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin Annesi

 

14736 (1) Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin, annesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'de) Ya'la'nın -ravi Ubeydullah onun hangi Ya'la olduğunu söyledi veya unuttu- evinin bir yerine girince, Kabe'ye yönelip dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2007) ve Nesai (5/213) rivayet ettiler.

 

 

 

14737 (2)- Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin, amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -ravi Ubeydullah onun hangi Ya'la olduğunu söyledi- evinin bir yerine girince, Kabe'ye yönelip dua ederdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14738 (3)- Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin, annesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -ravi Ubeydullah onun hangi Ya'la olduğunu söyledi- evinin bir yerine girince, Kabe'ye yönelip dua ederdi. (Ubeydullah) der ki: Ben ve Abdullah b. Kesir, o yere gelince, Abdullah Kabe'ye dönüp dua ederdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14739 (4)- Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin, amcasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ya'la'nın evinin bir yerine girince -Ubeydullah evin hangi bölümü olduğunu söyledi-, Kabe'ye yönelip dua ederdi.

Ravh hadisi, "Abdurrahman b. Tarık b. Alkame'nin, babasından bildirdiğine göre ... " şeklinde, İbn Bekr ise: " ... annesinden ... " şeklinde rivayet etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

14740- Ebu Hureyre der ki: Tufeyl b. Amr ed-Devsi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Devs kabilesi isyan etti ve İslam'ı kabul etmedi. Onlara beddua et" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıbleye dönüp ellerini kaldırınca, halk: "Devs kabilesi helak oldu!" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Devsle hidayet ver ve onları (İslam'a) getir. Allahım! Devsle hidayet ver ve onları (İslam'a) getir'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/78-79, 11/165) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Said el-Budri

 

14741 (1) Bişr b. Harb bildiriyor: Ebu Said el-Hudri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta durmuş şu şekilde dua ediyordu" dedi ve nasıl olduğunu göstermek için ellerini göğüslerine kadar kaldırdı, avuç içlerini de yere doğru gelecek şekilde çevirdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17331) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Bişr b. Harb zayıftır." 11937 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14742 (2)- Bişr b. Harb bildiriyor: Ebu Said el-Hudri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta şu şekilde dua ettiğini gördüm" dedi ve nasıl olduğunu göstermek için ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırdı."

 

[Hasen]

 

11938 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14743 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta şu şekilde, ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırarak dua ederdi.

 

[Hasen]

 

11939 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14744 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta şu şekilde, ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırarak dua ederdi." Ravi Hammad da nasılolduğunu göstermek için avuç içleri yere doğru gelecek şekilde ellerini kaldırdı."

 

[Hasen]

 

11941 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Enes b. Malik

 

14745 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} dua ederken ellerini dışı yüzüne, avuç içlerini ise yere doğru gelecek şekilde kaldırarak dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, istiska 2/612 (895) rivayet etti.

 

 

 

14746 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} dua ederken ellerini, koltuk altının beyazlığı görülecek şekilde kaldırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

14747 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken ellerini, koltuk altının beyazlığı görülecek kadar kaldırırdı,,

 

[Sahih]

 

8023 'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14748 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duasında ellerini kaldırınazdı -Yahya rivayetinde bir defasında dua ederken" ibaresi geçmiştir-, sadece yağmur duasında, ellerini koltuk altının beyazlığı görülecek kadar kaldırdı."

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

14749 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dua ederken ellerini, koltuk altının beyazlığı görülecek şekilde kaldırdığını gördüm." Süleyman, bunun yağmur duasında olduğunu söylemiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/199) rivayet etti.

 

 

 

14750 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken ellerini kaldırırdı. Hatta koltuk altlarının beyazlığını görürdüm." Ebu'l-Mu'temir der ki: "Gördüğüm kadarıyla bu şekildeki dua, yağmur duasındadır.

 

[Sahih]

 

7992 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Sahabeden Bir Kişi

 

14751- Muhammed b. İbrahim bildiriyor: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gören bir kişi, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'de bir yer olan) Ahcaruz-zeyt denilen yerde ellerini kaldırarak dua ettiğini gördüğünü söyledi. Haccac: "Şu'be bunu söylerken ellerini kaldırıp açarak nasıl olduğunu gösterdi" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim istiska 2/612 (890), Ebu Davud, salat 1/303 (1168) ve Tirmizi, salat

2/443 (557) rivayet ettiler.

 

 

7. Hallad b. es-Saib el-Ensari

 

14752 (1) Hallad b. es-Saib el-Ensari'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken avuçlarını yüzüne doğru çevirirdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6625) rivayet etti.

 

 

 

14753 (2)- Hallad b. es-Saib el-Ensari'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua ederken avuçlarını yüzüne doğru çevirirdi. İstiaze (sığınma) yaparken ise ellerinin dış kısmını yüzüne doğru çeviridi.

 

[Hasen]

 

 

8. Yezid b. es-Saib

 

14754- Saib b. Yezid'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dua edince ellerini kaldırır ve ( duadan sonra) elleriyle yüzünü meshederdi. Abdullah der ki: Bu hadisin senedinde Kuteybe'ye muhalefet edilmiştir. Zira başkaları "Hallad b. es-Saib, babasından" şeklinde rivayet ettiler. Kuteybe yanılmış olmalıdır.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/79 (1492) rivayet etti.

 

 

9. Usame b. Zeyd

 

14755- Usame b. Zeyd der ki: "Arafat'ta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Dua için ellerini kaldırdığında devesi yana doğru eğildi ve yuları yere düştü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir eliyle yuları tuttu, kaldırdığı diğer eliyle de dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik (5/254) rivayet etti.

11943'te tekrar etmiştir.

 

 

10. Usame b. Zeyd

 

14756- Usame b, Zeyd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ağırlaşınca Medine'ye geldim, halk ta benimle geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdim, susuyor dili dönmüyordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ellerini havaya kaldırıp sonra üzerime doğru (bir şey) döker gibi yapınca, bana dua ettiğini anladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3871) rivayet etti,

 

 

11. Sehl b. Sa'd

 

14757- Sehl b. Sa'd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne minberde, ne de başka yerde ellerini semaya kaldırıp dua ettiğini görmedim. Dua ederken ellerini omuz hizasına kadar kaldırır ve parmağıyla işaret ederdi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (17323) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Abdurrahman b, İshak ez-Zuraki el-Medenl'yi, İbn Hibban güvenilir bulmuş, Malik ve çoğunluk ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

70- Nafile Namazdan Sonra Dua için Elleri Kaldırmak

 

1. Fadl ve Muttalib

 

14758 (1) Muttalib'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''(Nafile) namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturup selam vererek, yalvararak, boyun eğerek ve eli açıp: ''Allahım! Allahım!'' diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişinin namazı eksik demektir. ''

 

[Sahih]

 

4426 (S)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14759 (2)- Muttalib'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak ve boyun eğerek elleri kaldırıp: ''Allahım! Allahım!'' diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişinin namazı eksik demektir.'' Şu'be der ki: Abd Rabbih'e: "Namazı eksik mi demektir?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Ona: "Elleri kaldırmaktan kasıt nedir?" diye sorduğumda da dua eder gibi ellerini aç''.

 

[Sahih]

 

4427 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

14760 (3)- Muttalib b. Rabia'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı, ikişer rekat olarak kılınır. Birinizi namaz kılacağı zaman her iki rekatta bir teşehhüd etsin. Allah'tan bir şeyleri isteyecekse ısrarla istesin. Dua edeceği zaman boyun eğerek, yalvararak ve tevazu içinde dua etsin. Kişi böyle yapmıyorsa namazı eksik demektir'' veya: '' kandırıyor gibidir'' buyurmuştur. ''

 

[Sahih]

 

4425 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14761 (4)- Fadl b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, boyun eğerek ve sükunet içinde kılmır. Sonra ellerini, avuç içleri yüzüne gelecek şekilde Rabbine aç ve üç defa: ''Ey Rabbim, ey Rabbim, ey Rabbim'' dersin. Namazında bunları yapmayan kişinin namazı eksik demektir.'' Ebu Abdirrahman: "Benim yammda doğru olan (yani Fadl'ın rivayeti) budur" demiştir.

 

 

 

14762 (5)- Muttalib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz ikişer rekat olarak, her iki reMtta teşehhüde oturarak, yalvararak ve boyun eğerek elini kaldırıp: ''Allahım! Allahım!'' diye dua ederek kılmır. Namazında bunları yapmayan kişinin namazı eksik demektir.'' Haccac rivayetindet: ''Ellerini açarak'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/226 (485), Ebu Davud, salat 2/29 (1296), Nesai 1!451 (1441), İbnu'l-Mübarek, Zühd (404/1152), Taberani, M. el-Kebir 18/295 (757) ve İbn Huzeyme 2/220 (1212) rivayet ettiler.

 

 

 

14763 (6)- Bu hadis başka bir kanalla Muttalib'den nakledilmiştir.

 

 

 

14764 (7)- Fadl b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, huşu içinde boyun eğerek ve avuç içleri yüze doğru açık olacak şekilde elleri kaldırıp: ''Ey Rabbimi Ey Rabbtml'' diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişi ...'' buyurdu ve bu kişi için ağır sözler söyledi.

 

4428 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ