MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

59- Bulut ve Rüzgar Görünce ve Yağmur Yağınca Yapılacak Dua

 

1. Hz. Aişe

 

14695 (1) Hz. Aişe der ki: "Rüzgar kuvvetli esince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişirdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4605) rivayet etti.

 

 

 

14696 (2)- Hz. Aişe der ki: Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüksekte bir bulut gördüğü zaman yüzü kızarırdı. Yağmur yağdığı zaman da: ''Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (1829, 10751) rivayet etti.

8034 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14697 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bulut gördüğü zaman yüzünün rengi değişir, içeri girip çıkar, ileri geri hareket eder, yerinde duramazdı. Bu bulut yağmur yağdırdığı zaman ise rahatlardı. Bunun sebebi kendisine sorulduğunda şu karşılığı verdi: ''Bununl Allah'ın: ''O azabın, yayılarak vadilerine doğru yöneldiğini gördüklerinde:

"Bu yaygın bulut bize yağmur yağdıracaktır" dediler. Hud: "Hayır, o, acele beklediğiniz şeydir; can yakıcı azap veren bir rüzgardır" dedi''[Ahkaf 24] buyurduğu gibi bir şeyolup olmadığından emin değilim. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (1832) rivayet etti.

8033 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14698 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ufukta belirmeye başlayan bir bulut gördüğünde namazda bile olsa (yapmakta olduğu) işi bırakır ve: ''Allahım! Bundaki şerden sana sığınırım'' derdi. Bulut giderse Allah'a hamdederdi. Eğer yağmur yağarsa ''Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

8035 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14699 (5)- Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gökyüzünde bir bulutun belirdiğini gördüğü veya o yönden bir rüzgar çıktığı zaman namazda olsa dahi istiaze edip onun şerrinden Allah'a sığınırdı. Eğer yağmur yağarsa: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen (bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

8036 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14700 (6)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, ağzının içi görülecek kadar güldüğünü görmüş değilim. Onun gülmesi tebessümden ibaretti. Bir bulut veya rüzgar gördüğü zaman da bunun etkisi hemen yüzüne yansırdı. Bir defasında ona: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanlar bir bulut gördükleri zaman yağmur getirir ümidiyle sevinirler. Oysa bakıyorum da sen bulut gördüğün zaman bundan hoşlanmadığın yüzünden okunabiliyor" dediğimde şu karşılığı verdi: ''Ey Aişe! Gelen bulutun azap da getirmediği konusunda bana kim güvence verebilir? Zira rüzgarla azaba maruz kalan topluluk da olmuştu. Azabı da getiren bulutu gördüklerinde: ''Bu bize yağmur yağdıracak bir buluttur'' demişlerdi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4828-9), Müslim (899) ve Ebu Davud (5098) rivayet ettiler.

8032 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

14701 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru görünce: ''Ailahım! Bize faydalı yağmur ver'' derdi. Şureyh der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine girince ilk olarak ne yapardı?" diye sorduğumda: "Misvak kullanırdı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (686), Ebu Davud (5099), İbn Mace (3889) ve Nesai (3/164) rivayet ettiler.

1444 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14702 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru gördüğü zaman: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/40), İbn Mace (3890) ve Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (917-20) rivayet ettiler.

8037 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

14703 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru gördüğü zaman: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

8038 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14704 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru gördüğü zaman: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

8039 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14705 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru gördüğü zaman: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

8040 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

14706 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmuru gördüğü zaman: "Allahım! Bu yağmuru faydalı (ve bereketli bir şekilde inen bir yağmur) kıl'' diye dua ederdi.

 

8041 (lO)'da tekrar etmiştir.

 

 

60- Şimşek Sesini Duyunca Yapılacak Dua

 

1. İbn Ömer

 

14707- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gök gürlemesini ve yıldırım sesini işittiği zaman: ''Allahım! Bizi gazabınla öldürme, azabınla helak etme ve bunlardan önce bize afiyet ver'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (721), Tirmizi (3450) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (927) rivayet ettiler.

8031'de tekrar etmiştir. 24507'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ